Graswicket

Het mooiste veld van Nederland

In het Amsterdamse Bos bespeelt VRA drie cricketvelden. Het hoofdveld, gelegen in een pittoreske omgeving, geldt al jaren onbetwist als technisch beste veld in Nederland en bezit de status van A-locatie. Door de vele op televisie en via internet uitgezonden internationale wedstrijden geniet “het veld met de boom” inmiddels een wereldwijde bekendheid.

In 1994 werd in samenwerking met de KNCB en de Gemeente Amsterdam bij VRA het eerste professionele graswicket op het Europese continent aangelegd. Een gedurfd experiment aangezien altijd werd aangenomen dat een goed graswicket op Nederlandse bodem niet mogelijk zou zijn. Dit nog afgezien van praktische problemen als de benodigde speciale machines en de noodzaak van dagelijks onderhoud door een ervaren groundsman.

In 1994 werd een square met 5 pitches aangelegd tussen de twee hockeyvelden voor het clubhuis. Het idee was dat er dan ‘s winters ook op gehockeyed kon worden. Dit bleek echter niet praktisch. 1 hockeyveld werd opgeofferd en de square werd geheel vrijgemaakt voor cricket.

In 1997 werd het scorehuis met elektronisch scorebord gebouwd en sindsdien is het VRA veld door ICC erkend als A-locatie in Nederland voor internationale wedstrijden.

In 2005 werd de square gerenoveerd en vergroot tot 10 pitches. Ook het gehele outfield werd gerenoveerd en voorzien van een geavanceerd drainage systeem. Hierdoor is het veld berekend op extreme regenbuien zoals helaas in Nederland niet ongebrukelijk. Tevens werd een tweede elektronisch scorebord geinstalleerd en in gebruik genomen tijdens de ODI Nederland – Sri Lanka, waarbij Sri Lanka het nog steeds geldende wereldrecord vestigde van 443 runs in een 50 over One Day International.

Inmiddels zijn op VRA meer dan 25 ODI’s gespeeld, waarvan meerdere wedstrijden wereldwijd werden uitgezonden door BBC, Sky Sports, ESPN en ICC Cricket.

Oefensquare 3

Sinds enige jaren is het VRA complex tevens het ABN AMRO International Cricket Centre met onder andere 10 oefen graspitches. In 2012 werd ondergronds en dus onzichtbaar een beregeningsinstallatie met 50 sproeikoppen aangelegd, zodat in ook zeer droge periodes het gras bij VRA toch altijd groener blijft.

Het onderhoud van het veld en de graswickets vergt een enorme inspanning qua tijdsbesteding, inzet van machines en materiaal. Het machinepark bestaat uit o.a. een hydraulische heavy roller, een lichtere roller, een handroller, een 5-koois maaimachine, 4 verschillende grasmaaiers, 2 verticuteermachines, een elektrische slangenwagen, een tractor, een aanhangwagen, 1 golfkar en tal van kleinere machines en speciale gereedschappen. 6 verrijdbare covers van elk 10 meter lengte en veel grote afdekzeilen zijn nodig om de square droog te houden.

Tot de inventaris horen verder een scorehuis, 2 elektronische scoreborden, opslagschuren en verrijdbare screens. Jaarlijks wordt 3000 kg speciale klei en 100 kg graszaad uit Engeland geïmporteerd voor het onderhoud van de graswickets. Met de huur en het onderhoud van de velden is jaarlijks ruim € 100.000,- gemoeid.

Alle werkzaamheden vinden plaats onder supervisie van groundsman Paul Polak, die op het hoogste niveau gecertificeerd is en inmiddels over 20 jaar ervaring beschikt. Mede door zijn inzet en vakmanschap heeft het VRA veld in de prachtige omgeving van het Amsterdamse Bos een uitstekende reputatie opgebouwd en wordt het internationaal geprezen om haar snelle outfield, goede drainage en betrouwbare pitches.

Onze sponsors

De boomVoorbereiding NED-SAF 2013

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures