How's That! 12 augustus 2014

Jaargang 82 Nummer 17

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Redactioneel - Vizier op scherp

Zou Stuart Broad ook voor een pull-shot zijn gegaan in het helmloze tijdperk?
Evengoed mocht de helm niet helpen en leverde het missen van de bal Broad een gebroken neus op. Naar verluidt is hij er bij de laatste test tegen India, komend weekend op de Oval er gewoon bij. Met cijfers van 6v25 in de eerste innings van de vierde test een prettig vooruitzicht voor de Engelse selectors.

Lastiger wordt het voor de Sri Lankese selectiecommissie. Nu Mahela Jayawardene zijn laatste test innings speelde in Galle is het te hopen dat Kumar Sangakarra nog een tijdje doorgaat. Zijn 221 in de eerste innings van de 1e test tegen Pakistan afgelopen vrijdag laten zien dat hij nog genoeg in het vat heeft zitten. De 11.000+ runs van Mahela in zowel test als ODI cricket zullen al lastig genoeg worden op te vullen de komende tijd.

Voor onze VRA-captain Borren minder van dit soort selectie-problematiek. In een wel erg kort T20 potje vrijdagavond tegen Bloemendaal lieten de VRA mannen zien erg goed uit te voeten te kunnen in deze vorm van cricket. Het valt dat ook iedere VRA’er aan te bevelen zaterdag 16 augustus af te reizen naar Voorburg. Om 13:30 speelt VRA daar de halve finale waarna er rond de klok van 17:00 de finale op het programma staat. Komt dat zien! Uw steun aan de boundary is zeer welkom.

Na zaterdag een zonovergoten dag op VRA beleefd te hebben, waarbij Paul een ouderwetse BBQ uit de hoge hoed toverde voor de aanwezige Amsterdammers, Hagenezen en Bloemendalers zou de regen op zondag de hoofdrol opeisen. Of Hermes door de verleidelijke aanblik van het hoofdveld de ‘verkeerde’ keuze maakte valt lastig te zeggen. Toen ze na de toss gewonnen te hebben kozen om te gaan batten konden ze ook niet weten dat ‘Good Ol’ Bhatti weer een ouderwetse topvorm zou etaleren. Door de hele top order van Hermes weg te blazen met cijfers van 4v15 in 10 overs strandden de Schiedammers op 113ao. Een voor VRA 1 eenvoudig te chasen totaal, ware het niet dat de regen wel eens spelbreker kon worden. Na drie regenbreaks waren er 98 runs nodig in 37 overs. Het kostte Ben Cooper c.s. 13.4 overs om dit totaal te bereiken. De eerste kostbare twee punten zijn binnen.

VRA 2 wachtte op de Diepput een ander lot. Met zonder twijfel één van de jongste teams ooit in de Eerste Klasse moesten er -na de nodige regenbreaks- van de heren Duckworth en Lewis door VRA 142 runs in 26 overs op de borden worden gebracht. Voorwaar geen sinecure. Het schip strandde op 120 moedige runs. Hiermee is degradatie onafwendbaar geworden en kan het tweede volgend jaar in de Overgangsklasse weer gaan strijden om het kampioenschap. Hopelijk met een jonge en talentvolle teamsamenstelling!

VRA 3 en 4 zagen de regen aankomen en besloten zichzelf een zondag vrijaf te geven. In de competitie moesten zij het tegen elkaar opnemen, maar door aanzienlijke spelerstekorten in beide teams als gevolg van vakanties, werd deze wedstrijd met instemming van de KNCB naar 31 augustus verplaatst. De eer van de ZaMi’s werd deze week door ZaMi 2 gered. Waar ZaMi 1&3 kansloos ten onder gingen tegen respectievelijk Bloemendaal en HCC, won een ‘still going strong’ ZaMi 2 team uit bij HCC.

Zondag staat VRA – HCC op het programma. Winst zou handhaving in de Topklasse betekenen. Na de heren eerst op zaterdag de T20 titel te hebben zien binnenslepen alle reden ze op zondag vocaal te komen ondersteunen in het Bos. En oh ja, mocht uzelf nog tussendoor willen cricketen; komende vrijdagmiddag ontvangen we weer de heren van Badger Wanderers CC. Deze Engelsen brengen al voor de derde keer een bezoek aan VRA en we zoeken nog spelers. Een uitgelezen kans voor een vriendschappelijk doordeweeks middagje cricket. Meld u aan!

Redacteur van de week:
Berend Steenhof

VRA in Twenty20 Finales a.s zaterdag

Aanstaande zaterdag 16 augustus worden op VCC in Voorburg de finale van de Twenty20 competitie gespeeld. Vier teams die zich op de vrijdagavonden de afgelopen maanden het best hebben bewezen gaan spelen om de felbegeerde Twenty20 landstitel.

De eerste halve finale start om 10:00 uur en zal gaan tussen HCC en Hermes D.V.S. De tweede halve finale met VRA begint om 13:30 uur. Uit de aanvankelijk verregende kwartfinale tussen Dosti en ACC is uiteindelijk op 15/8 Dosti als winnaar uit de strijd gekomen, dus dat wordt de tegenstander van VRA. Om 17.00 uur is de aanvang van de finale gepland.

De winnaar van de Twenty20 finale wint een bedrag van €2.000,-. De nummer 2 van de finale wint €1.000,-. Een kinderhand is in ons Hollandse cricketwereldje gauw gevuld en voor alle clubs is dit dus iets om extra je best voor te doen.

De toegang is natuurlijk gratis, er wordt gezelligheid beloofd en bovendien een mooi spektakel verwacht met goed cricket, muziek en volgens de website van de KNCB... veel meer! Gaat VCC dan eindelijk echte cheergirls regelen? Dat kunt u allemaal zelf gaan zien, doen!

Deze week op VRA

Hieronder de agenda voor deze week. Raadpleeg voor de meest actuele agenda altijd de VRA-website. Aanvangstijden en veldtoewijzing blijven onder voorbehoud. Op de speeldag zelf is Paul Polak als groundsman verantwoordelijk voor definitieve toewijzing.

VR 15/08 Zamigo's - Crocodiles CC 13.00 (veld 1) VR 15/08 VRA - Badger Wanderers 13.00 (veld 2) ZA 16/08 VRA ZAMI 2 - Crocodiles CC 12.00 (veld 1) ZA 16/08 VRA ZAMI 3 - VCC ZAMI 2 13.00 (veld 2) ZA 16/08 VVV ZAMI - Groen Geel ZAMI 13.00 (veld 3) ZO 17/08 VRA 1 - HCC 1 11.00 (veld 1) ZO 17/08 VVV 1 - Hermes DVS 2 11.00 (veld 2) ZO 17/08 VRA 4 - IBIS 1 13.00 (veld 3) DI 19/08 Philips - TCS 18.00 (veld 1)

Let op: indeling gewijzigd op 13/8

Last Friendly Fixture - Sign in!

Ook dit jaar heten we weer een aantal clubs welkom op VRA.
 De meeste friendlies zijn open voor alle leden om aan mee te spelen, zo ook deze laatste van het seizoen. Dus pak je agenda en doe mee! Het is altijd gezellig en vooral heel leuk om met een mixed clubteam van VRA te spelen tegen buitenlandse touringteams.

Friday August 15th:
VRA Combi - Badger Wanderers CC (Surrey, UK)

Meld je nu aan voor deze friendly fixture bij Berend Steenhof.

Please sign in for this last friendly fixture of this season with Berend Steenhof.

VRA in de media

Amstelveens Nieuwsblad: CRICKETERS VRA WINNEN TUSSEN DE BUIEN DOOR Door Ruud Ackermann

AMSTELVEEN. De eerste twee punten in de degradatiepoule heeft VRA binnen. Het zwakke Hermes DVS uit Schiedam was minder een bedreiging voor de winst dan de stortbuien die met regelmaat de scheidsrechters deed besluiten beschutting in het clubhuis te zoeken. ACC dat acteert in de kampioenspoule zag haar wedstrijd tegen QuickHaag helemaal verregenen en krijgt zodoende één wedstrijdpunt bijgeschreven.

VRA speelde een van de betere wedstrijden van dit seizoen. Onze plaatsgenoten gingen eerst fielden en deden dat uitstekend. De werpers gaven nauwelijks iets weg. Gevolg: alle Schiedammers zaten na 45 overs weer aan de kant met een gezamenlijke score van 113 runs nadat het eerst met 23 runs al 5 batsmen terug zag komen. Sohail Bhatti had zijn dag, 4 wickets voor 15 runs terwijl Leon Turmaine met zijn langzame effectballen 2 slachtoffers maakte. Wicketkeeper Bamunusinghe ving vier batsmen uit.

Hierna ging het langdurig regenen en stopte de wedstrijd ruim 2 uur. Nadat terreinmeester Paul Polak met veel apparatuur het veld weer watervrij had gekregen ging VRA vanaf de eerste bal in de aanval. Ben Cooper sloeg de Schiedamse werpers alle kanten op, gesteund door een prima spelende Emile van den Burg (21). Cooper kwam tot een uiterst nuttig 56 runs in 13 overs. Na zijn vertrek ging Peter Borren ongelukkig uit. Hij nam te veel risico bij het runnen en was te laat aan de overkant, althans in de ogen van de scheidsrechter, alle toeschouwers hadden zo hun twijfels. Na weer een regenstop tikten Vinoo Tawarie en Eric Szwarczynski de winst binnen. Een benauwde overwinning die VRA wel dichtbij een prolongatie van een plaatsje in de Topklasse brengt. Zondag is HCC uit Den Haag de tegenstander en bij winst kan dat niet meer fout gaan.

In de kampioenspoule is ACC nu ook uitgeschakeld voor de tweede plaats, dus staat er de laatste twee wedstrijden niets meer op het spel voor onze plaatsgenoten.

VRA 1 vs Hermes DVS

Helaas ontvingen we geen verslag van VRA 1 van een toch zo belangrijke en enerverende wedstrijd. Toch enige cijfers die de prestaties van het Eerste afgelopen zondag in het juiste perspectief zetten.

Om tot op heden niet opgehelderde reden verkoos Hermes na gewonnen toss te gaan batten. Met gefronste wenkbrauwen moeten de toen aanwezige supporters zich hebben afgevraagd of Hermes over onvermoede kennis beschikte mbt het graswicket of misschien de weersverwachtingen verkeerd had ingeschat. Kan natuurlijk ook zijn dat ze gewoon domweg voor de aanval kozen en hoopten in een mum van tijd VRA op een nog droog veld met een onbereikbaar totaal te confronteren. Hoe het ook zij, het pakte voor Hermes niet goed uit.

In no time stond Hermes 25 voor 5 in 14, mede dankzij zeer doeltreffend bowlen van Bhatti (4/15/10). Een nette partnership in de middle order van Statham en Braat gaf de innings van Hermes nog enig aanzien, maar na het vertrek van deze beiden was het verzet definitief gebroken. Hermes 113 ao. Bamunusinghe keepte niet overtuigend, maar maakt wel 4 slachtoffers. Minpuntje: ondanks het schamele totaal waren er 34 extra's te noteren, voornamelijk wides. Toegegeven, de bal was lastig te controleren in de drukkende atmosfeer (dit voor de kenners).

Terwijl menigeen, inclusief umpires zich afvroeg hoe de groundsman het in z'n hoofd haalde om tijdens de lunch ongevraagd de square af te dekken, waardoor verwijdering van al dat plastic minstens een kwartier zou duren, begon het inderdaad flink te regenen. Wat weet Polak dat Buienradar niet weet?!

Enfin, het zou 3 regenbreaks duren alvorens VRA de volle buit binnensleepte, maar het lukte en dat was van het allergrootste belang! De heren Duckworth, Lewis & Mulder stonden paraat en hielden nauwgezet bij hoe het te maken totaal bleef wijzigen naar uiteindelijk 98 runs in 37 overs. Cooper (56) en Van den Burg (21) hadden zich tegen die tijd al lang voorgenomen zich daarvan niet veel aan te trekken en besloten vanaf de eerste bal de wedstrijd zo snel mogelijk te beslissen. Het ging hard, heel hard, en dat was maar goed ook. Na het goede openingswerk van genoemde batsmen volgde nog een dubieuze run out van Borren, maar daarna werden de resterende runs snel binnengetikt. VRA 101/3/13.4. (Ter vergelijk: Hermes stond slechts 3 extra's toe).

Een uitstekende en indrukwekkende prestatie van onze hoofdmacht, op een moment dat het er echt toe doet. Na tweemaal overtuigende winst in de Twenty20 (met finales a.s. zaterdag als resultaat) en goed presteren tegen koploper QuickHaag vorige week mogen we concluderen dat het Eerste de goede vorm weer te pakken heeft. En bovenal de mentale veerkracht toont om een teleurstellend middenseizoen om te buigen naar een slot, dat de kwaliteit van dit jonge team recht doet. Komende zondag wacht HCC een warm onthaal, tot dan!

Benno van Nierop

VRA Reünistendag 23 Augustus | VRA Reunion

De Reünistendag op zaterdag 23 augustus komt steeds dichterbij. Meldt u snel aan voor dit clubfeest!

Deze dag is bedoeld als informeel weerzien voor iedereen die ooit iets met VRA te maken heeft gehad. Oud-leden, donateurs en sponsors, maar nadrukkelijk ook huidige leden, donateurs en sponsors. Roep je (oude) teammaatjes bijeen. We gaan er een feest van maken.

Op die dag zullen ZAMI 1 en ZAMI 2 'the Battle of the Woods' uitvechten, een onderlinge derby in vriendschappelijke sfeer, maar wel degelijk een competitiewedstrijd. Denkt u niet dat de heren elkaar de overwinning cadeau doen, het zal er heet aan toe gaan. Er valt kortom iets te zien voor de aanwezigen.

Op het naastgelegen veld wordt een Reünistenwedstrijd gespeeld, waarvoor we jong en oud, dame of heer, lid en oud-lid van harte uitnodigen. De enige voorwaarde is dat je ooit lid of donateur was van VRA of beter nog, dat nog steeds bent, maar om welke reden dan ook nog zelden komt. Dit is de ultiem gelegenheid elkaar weer te ontmoeten en te kijken 'of je het nog in je hebt'.

Ook zal er ter ondersteuning van de clubkas een veiling plaatsvinden van artikelen en diensten die door sponsoren, leden en cricketvrienden ter beschikking worden gesteld. Voor deze veiling zoeken we bovendien nog meer mooie artikelen of diensten, cricketgerelateerd of niet, waarop geboden kan worden. Dat zouden oude cricketprenten kunnen zijn, een gesigneerd bat, maar ook (nieuwe) producten die uw bedrijf bijvoorbeeld verkoopt of diensten die u verleent en die u gratis ter beschikking mag stellen voor dit doel. Alles wat voor aanwezigen van enige waarde kan zijn. Mocht u zaken ter beschikking willen stellen, laat het ons dan weten alstublieft via reunistendag@vra.nl.

Uiteraard wordt er uitgebreid geborreld en gegeten. Nederlands cricket bestaat/bestond in grote mate uit families. Wij willen grotere gezelschappen, voormalige teams en bijvoorbeeld families (Mulder, Grootmeijer, Van Nierop, Wories, Schotte, Kappelle etc) bij het diner de kans geven eigen tafels te boeken, maar misschien is het juist leuk om te mengen. Het is aan u.

Na het eten is er nog tijd voor Music & Dance, voor wie er geen genoeg van kan krijgen.
Kent u oud-leden/donateurs van wie u vermoed dat ze ook willen komen, deel dan deze uitnodiging met hen. We zullen deze week nog zoveel mogelijk oud-leden proberen te achterhalen en uit te nodigen via e-mail en social media, maar uiteindelijk dient een ieder zich zo snel mogelijk aan te melden. Dat kan via de daarvoor bestemde knop op de homepage van onze website of meteen via deze link. Hier vindt u ook nog extra informatie.

De Reüniecommissie
Abbas Jaffri, Benno van Nierop, JPh Korthals Altes, Pam Mulder, Toon Hintzen, Floris Kappelle, Nienke Kodde e.a.

VRA Ballenactie

Zelf balsponsor worden of namens uw bedrijf een bal aanbieden? Er zijn dit jaar nog steeds heel wat wedstrijden te sponsoren! Niet alleen van het Eerste, maar ook van lagere elftallen, Dames en Jeugd.
Kijk voor meer informatie op de pagina VRA Ballenactie.

De wedstrijdbal van de wedstrijd VRA 1 vs HCC a.s. zondag 17 augustus wordt wederom aangeboden door Wim de Groot. Wim is daarmee voorlopig ruimschoots HBS (Hoofd Ballen Sponsor) en we dagen iedereen uit om hem nog voorbij te streven. Wim, ontzettend bedankt voor het volgen en sponsoren van zoveel teams en wedstrijden!

VRA Zami 3 Studs vs HCC Zami 3

It was Friday night and the weather forecast for Saturday was still uncertain. With darkness, predictions of severe rainfall and thunderstorms looming over Amsterdam, the thought of our previous two matches came to mind. The weather conditions had already put our game against Rood en Wit ZaMi 2 in jeopardy two weeks ago, but fortunately we agreed to play on despite having to suspend play on multiple occasions (and having to play less overs). Last week’s game was called off at the very last moment due to both teams not having enough players. So it increasingly seemed that for the third consecutive time there wouldn’t be a full game of cricket on a Saturday afternoon. Thankfully the weather god himself is an avid lover of ZaMi cricket, and he smiled upon us on Saturday morning by rewarding us with excellent cricket weather.

Initially being scheduled to play at 1pm on our second oval, captain Thijs van Nierop managed to convince the club that ZaMi 2 should play on the first oval because HCC certainly weren’t without their fair share of support. An estimated fan base of 70 individuals was to come to VRA and cheer their HCC team to battle, and perhaps victory against VRA ZaMi 3 Studs. Knowing the greatness of impact this spectacle would unleash at VRA, the club accepted without hesitation. The only problem was that none of the HCC fans had shown up at the time of the toss. The toss was won by HCC who at first decided that they wanted to start the first innings by batting. However, Thijs van Nierop wisely attended that it would be much more interesting for the HCC support, if they started off fielding, as the fans would be able to witness their batting skills in the second innings (seen as they had not shown up yet). Both captains agreed with Thijs van Nierop’s proposal and VRA ZaMi 3 Studs would bat first.

In the absence of Tico Kapelle, David Wortman, and Bernard Zweers our team consisted of the following players: T. van Nierop (C), B. Steenhof, R. van Ravenhorst, T. Spits, T. Pasierowski, P. De Lange, K. van Nieuwkerk, D. van Stolk, W. van der Heide (WK), T. Maessen, and J van der Heide.

Our captain Thijs van Nierop quickly set up the batting order and decided that Thomas Spits would open the innings together with Kees van Nieuwkerk. HCC immediately put the pressure on us as their bowlers and fielders gave almost nothing away. Their consistent bowling resulted in only 30 runs scored after 8 overs. And it was in the next over that they grabbed their first wicket against us; Kees van Nieuwkerk got clean bowled after scoring 5 runs in 8 overs. This was a shame, but we weren’t worried yet, as Thomas Pasierowski was in next, and we expected a solid partnership with Tommy and Tommy now batting together. HCC carried on where they left off, and continued with their solid bowling, which kept the amount of runs very low. Both teams agreed to have some water halfway through the innings, and after some confusion on the pitch, drinks were served after over 16. This gave us some time for some small tips to the batters, but it just wasn’t meant to be, as Thomas Spits got caught behind after nicking the ball slightly with his bat.

In came Paul de Lange who was in fine form these last few weeks. De Lange started off with some patient batting, blocking the ball nicely to get himself more acquainted with the bowling action of HCC, but after defending his wicket for 5 overs he got clean bowled and went out for 4 runs. It was time for some more explosive batting to get some runs on the scoreboard because after 23 overs we were still only on 88 total runs. However it just wasn’t meant to be today. Jente van der Heide went in fifth after Paul de Lange was dismissed, but didn’t manage to put his stamp on the game and got bowled and caught for 8 runs. It was at this moment that Thomas Pasierowski decided to take matters into his own hands by knocking down one boundary after another. Tobias Maessen got his hands on 2 runs before getting called out by the umpire after a questionable run out. Maessen somewhat flabbergasted by his dismissal walked off without arguing, which showcased his great sportmanship. Berend Steenhof was the last man to go in to bat as we had run out of overs. He didn’t manage to score any runs, but thanks to the fantastic batting of Thomas Pasierowski, who managed to get 102 not out, we were done for 165 runs in total.

During the lunch Jente van der Heide attended us on the fact that Thomas Pasierowski would have to leave at 6pm, and therefore urged us to start the second innings quickly. With some minor fielding practice under our belt we commenced the second innings of the game. Roderick van Ravenhorst was appointed as opening bowler with Thijs van Nierop starting on the opposite side. Some solid bowling from Roderick van Ravenhorst finished the first over, and it didn’t take long in the second over for Thijs van Nierop to grab his first wicket of the game by getting HCC batsman Joy out for duck. HCC had a lot less difficulty dealing with our bowling, and it became increasingly evident in the early stages of our second innings that HCC were well on their way to reach their target.

Though credits have to be given to Roderick van Ravenhorst and Thijs van Nierop, who managed to get two more batsmen out rather quickly. Unfortunately HCC had implemented a reverse batting order, thus saved the best for last. HCC’s Derk and Bernard created a brilliant partnership that seemed impossible to break (with David van Stolk dropping a crucial ball) until Tobias Maessen managed to get Derk out with a LBW after bowling a ripper on his first over ball, but even this was not enough to prevent HCC from victory as they wrapped up the game after 25 overs for 167 total runs.

As bitter and disappointed as we were with our loss, both captains had agreed to organise a barbeque together after the game, which cheered us up immediately. Paul Polak would be in charge of the barbeque, but not before carrying out some last minute ground keeping work. This however, did not withhold the flowing of beer jugs on the VRA balcony. Observing the fine ambience on the balcony from up close, Bloemendaal ZaMi who had played against VRA ZaMi 1 decided to join in as well to make the party even more complete. Even Paul had to admit that this was one of the greatest groups he had ever encountered at VRA, perhaps even the nicest. Thijs van Nierop took his chance to give a short presentation to thank our guests and to award the latest points for the “Thijs van Nietdrop”-trophy to David van Stolk. In the end, the day was a huge success!

A final Thanks to Paul Polak, Thijs van Nierop, HCC ZaMi 3, and VRA ZaMi 3 studs for an unforgettable day of cricket!

David van Stolk

VRA Zami 2 vs HCC at HCC

VRA Zami vs HCC at HCC, August 7th 2014.
VRA 219 for 3 off 35 overs; HCC 208 for 6 off 35 overs; VRA won by 11 runs

What was billed as a match between VRA and HCC turned out to be a match against a slow outfield vs dropped catches. On the one hand, the long slow grass of HCC’s outfield contained batsmen’s scoring. On the other hand, numerous dropped catches on both sides extended the top order batsmen’s lives, prolonging their scoring. How would the balance of these opposing forces determine the outcome of the match?

VRA batted first, with Joost Dekkers and Mark Rosine opening. Joost hit one of the few fours of VRA’s innings with a fine hook to square leg, but then was bowled out for 8 by Bordewijk. Phil Yisrael joined Mark to create an entertaining partnership of 89 before Mark was caught off the bowling of Nuyten for 56. Despite aggressive hard-hitting batting by both Phil and Mark the slow outfield contained their partnership to 6 runs per over.

Ed van Nierop then joined Phil and also found himself contained by the long grass, scoring 17 singles that a less lush pitch would surely have converted into more runs. Phil gave HCC extended catching practice occasionally misjudging for the boundary fielders and scoring sixes instead. When the over count was in the early thirties Phil got his century, heartily applauded by his sun-baked teammates who clearly weren’t going to get to bat themselves. Ed got caught out on the last ball for 25 after providing strong support to Phil who ended with 109 not out. HCC had shared their attack across eight bowlers, but only three of them got wickets (Bordewijk 1 for 33 off 7 overs, Ali 1 for 44 off 7, Nuyten 1 for 31 off 5).

At tea there was FOOTBALL on TV in the pavilion, not the Fourth Test. What is happening to standards at HCC?
After tea Willem van Mierlo opened the bowling with Humayoun Mohammed setting a pattern that would prevail throughout the entire innings –spin at one end, (more) pace at the other. The dynamics of HCC’s innings mirrored that of VRA’s: the batsmen were aggressive but the run rate was contained by the slow outfield; wickets were slow in coming, not least due to the numerous dropped catches, myself included. Phil took a sharp catch above his head at gully off Marnix’s bowling to dismiss Nuyten at 14. Jan Verboom took an even sharper one at mid off, also off Marnix’s bowling to dismiss Tops. Meanwhile, HCC’s Ali passed the fifty mark and kept accumulating, joined after two wickets by Haq who looked equally dangerous.

The required run rate for HCC hovered at around 8 an over, and climbed to 10, 11, 12 and then 13 in the final few overs of the game. But while Ali and Haq were at the crease, an HCC win always looked possible – with Ali approaching his century and Haq having scored a fifty, both were climbing through the gears and starting to smash. The breakthrough came when keeper Mark Rosine caught Ali on 96 who had skied a top edge off Joost’s bowling. Thereafter the total proved harder to reach for HCC, who lost three more wickets cheaply falling eleven runs short in the last over. Five VRA bowlers had contained VRA. Marnix was the star (4 for 33 off 7 overs), with solid contributions coming from the other four (Willem 1 for 45 off 7; Humayoun 1 for 32 off 7; Joost 1 for 52 off 7; and Phil 0 for 20 off 4).

At the end of the day HCC’s dropped catches enabled VRA’s batsmen – led by Phil and Mark – to triumph over the slow outfield, while VRA dropped sufficiently few catches to enable the slow outfield to thwart HCC. So VRA won with eleven slow outfield runs to spare.

Nick Fowler

You're the Umpire!

De Engelse krant The Guardian brengt al jaren een hele aardige strip in het sportkatern, een strip die net als z'n voetbaltegenhanger (sinds 1957) 'You're the Ref!' in Engeland cultstatus heeft verworven. Aan de hand van actuele gebeurtenissen in de betreffende sport worden de lezer lastige cases voorgelegd, die de nodige regelkennis vergen. De prachtige illustraties zijn van de hand van Paul Trevillion (74). *Klik op de afbeelding om te vergroten. Oplossingen worden gegeven door John Holder. We geven ze er in How's That! maar meteen bij.

John Holder's verdict:
1) The ball may have stopped dead but it is still live, so the batsman is out bowled. No member of the fielding side touched it, so this is really no different from the ball coming off the striker's bat or body, then on to the wicket and dislodging the bails. Thanks to Geoffrey Balasoglou.

2) Yes. There is nothing in the laws which forbids the use of branches, even for a Test match. The important thing is that the stumps match the specifications. Not using bails is also permitted, so long as both umpires agree and both captains are aware – it often happens when it is very windy and there are no heavy bails available. Personally I'd be impressed by the ingenuity and desire of the home team to play this great game. There are 42 laws of cricket and we always say that law 43 is to use common sense. And, if this is a friendly match, I would not worry too much if the stumps were not regulation size, either. Play the game! Jo Carroll wins the book.

3) Not out, because he used the hand that was still on the bat. That is crucial. In a Test match at Old Trafford in 1993 Graham Gooch played defensively at a ball from Merv Hughes which looped backwards and was about to hit the wicket. Gooch quickly took a hand off the bat and knocked the ball away with that hand. Dickie Bird correctly gave him out handled the ball. Thanks to Robert Anderson.

Jeugd: Flamingo Juniores Toernooi

Deze week ontrolt het roemruchte Flamingo Toernooi editie 2014 zich, voor velen van ons misschien ongemerkt. Namens VRA heeft Victor Lubbers gelukkig weer het initiatief genomen een team samen te stellen, zij het wat minder sterk dan het team dat vorig jaar na lange tijd voor VRA de felbegeerde titel binnensleepte. Op het moment van verschijnen van deze HT is nog slechts één resultaat bekend.

Onze razende reporter en trouwe supporter van ongeveer elk VRA-team Wim de Groot berichtte als volgt:

Maandag 11 augustus HCC 2 (227 in 40 overs) wint van VRA (67 v 8 all out). VRA kon slechts 9 man op de been brengen, aangezien 2 spelers zonder bericht niet kwamen opdagen. Shame on you! Bijzonder: partnership van 47 runs voor de jonge Vikram Singh en Fernande Bloemen. Talent verloochent zich niet.

Team: Bilal Ahmad, Saeed Anwar, Victor Lubbers (cpt), Hugo Debaig (wk), Vikramat Singh, Vicky Singh, Fernande Bloemen + 2 onbekenden (NN).

We hopen u volgende week te kunnen melden hoe het dit team verder is vergaan. Intussen verwijzen we u naar de website van de Flamingo's, waarop u het actuele nieuws van 2013 er nog eens op kunt naslaan. Herstel, na enig zoeken vindt u op de homepage bij 'laatste nieuws' de meest recente uitslagen...

Jeugd: Flamingo FAST toernooi op Rood & Wit

Op vrijdag 14 augustus wordt het Flamingo FAST Toernooi voor aspiranten gehouden op Rood & Wit en in een afgeslankte vorm. VRA kon dit jaar helaas geen team op de been brengen, maar het is misschien wel heel leuk om die dag te gaan kijken, als je verder niets te doen hebt.

Deelnemers zijn ACC, Rood & Wit en een mixed team uit de Haagse regio. Zij zullen een halve T20 competitie tegen elkaar spelen. De eerste wedstrijden beginnen om 09.00 uur. De dag wordt uiteraard afgesloten met een prijsuitreiking en een BBQ.

Nogmaals, ben je als U14 in het land en heb je zin in een leuk dagje op een cricketveld, ga dan lekker naar Rood & Wit. En neem je spullen mee, misschien heeft een team wel een invaller nodig!

Mohammad Munafs Tips for Youngsters

FIELDING

Thoughtless throwing is waste of energy and poor cricket.

Fielding is just as important department of cricket as batting and bowling and every player ought to make a close study of this branch of the game. It is true from my experience that a moderate bowling attack can be made brilliant by sure catching and keen ground fielding. In my opinion, there is no excuse for bad fielding. Every player who is fit can develop, by constant practice into a real first-class fieldsman.

There are fundamental jobs to be done in all fielding positions and every cricketer should learn them. Never forget that fielding is one of the three basic skills in the game. You must have positive mental approach which is only possible if you are physically fit for the task. Quick bending to reach the ball and sense of balance which enables you to pick-up and throw the ball accurately. If you are slow or awkward in any of these basic skills, make a point of practicing whenever you go to the nets.

Young cricketers should try to learn varieties of throws. One of the essentials of good throwing is to keep your eyes on the ball. Practice both under-arm and over-arm throws.

Don’t try to stop the ball with your leg or boots unless it is a last resort. Get behind the ball as quickly as possible after it is hit. Watch the ball all the way into your hands, prevents overthrows. Run as fast as you can in overtaking the ball. Experience plays a big part in attaining outstanding ability in the field and practice is absolutely essential.

Try to master these techniques of fielding: 1. Stopping and returning. 2. Long barrier position and throwing. 3. Intercepting and returning. 4. Chasing and returning. 5. Catching away from the wicket. 6. Catching close to the wicket. 7. Catching a ball of flat trajectory.

Mohammad Munaf
Specialist Trainer VRA

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures