How's That! 17 mei 2022

Jaargang 90 Nummer 5

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

Toen ik zo’n kwart eeuw geleden enigszins beschroomd de cricketwereld betrad, was er zoveel nieuw voor mij dat ik lang stevig mijn mond hield als de kenners aan het woord waren. Ze spraken een soort codetaal waarnaar ik met bewondering luisterde. O mocht ik eens deelgenoot worden van hun geheimen, o kon ik me maar eens, zonder de angst om voor gek versleten te worden, mengen in hun gesprekken die hen urenlang in de greep hielden. De tijd sloop voort, en ook mijn kennis nam toe, al bleef er soms verwondering. Zo hoorde ik een van de connaisseurs, nadat een speler een machtige century had gescoord zeggen: ‘Dat was een kansloze innings.’ Een kansloze innings? De speler in kwestie had de zijn tegenstanders alle hoeken van het veld laten zien. Zijn prestatie was er een om trots op te zijn. Hij had geen kans weggegeven, zo bleek me later. Hij was een held en geen kansloos figuur.
Afgelopen zaterdag viel het woord kansloos weer. VRA had in zijn match met VCC na een ouderwetse collaps via 49 voor 6 een mager totaal van 153 op het bord gebracht. Een kansloze affaire dus, zo leek het, kansloos in de meest negatieve betekenis van het woord. En toch gloorde er na zo’n over of twintig hoop in de VRA-harten. De Zuid-Afrikaanse crack Janneman Malan en vaderlandse coryfeeën als Bas de Leede en Tom de Grooth zaten al aan de kant de VRA-bowlerij zag er dreigend uit. Het woord kansloos viel minder en minder. Als er toch nog maar eens een of twee wickets vielen, klonk het. Dan hebben we nog een kans. Dat VRA slechts mocht ruiken aan een goed resultaat was daarna te wijten aan het goede optreden van Logan van Beek (57 uit 77), zodat na ruim veertig overs het pleit beslecht was. ‘We hebben verreweg het sterkste team uit onze geschiedenis zei een VCC-stalwart, we zijn bijna onverslaanbaar.’ In dat licht bezien was de VRA-prestatie zo slecht nog niet. Dat onze younsters het moesten stellen zonder de geslepen captaincy van Peter Borren, die de nacht voor de wedstrijd getroffen was door ernstige darmklachten, hielp natuurlijk niet. Maar op het kennersbalkon heerste optimisme. Met zoveel jong talent in de gelederen zal VRA zeker nog een paar overwinningen behalen. De toekomst is aan ons.

H.O.

Uitslagen afgelopen weekend

VRA1 153 (37.3) – VCC 154 v 6 (40.4)
Concordia 220 v 7 (50) – VRA2 35 (15.4)
VRA3 166 v 5 (33.5) – HTCECA 163 (33.5)
VRA4 258 v 7 (40) – Wanica Star 84 (21.4)
CC De Kikkers 245 (37) – VRA5 248 v 3 (35.2)

Even voorstellen

Ashir Abid
VRA’s openingsbowler Ashir Abid is met zijn twintig jaar nog een jonkie, maar als je hem op het veld bezig ziet, heeft hij al bijna de allure van een routinier. Hij is een clubman in hart en nieren en doorliep bij VRA diverse jeugdteams om uiteindelijk via de harde leerschool van het derde in het eerste terecht te komen. Zijn accurate medium pace is gevreesd. Hij zal nog heel wat wickets voor zijn team nemen.

Udit Nashier
De benjamin van VRA I is slechts 17 jaar oud, maar nu al niet meer uit zijn team weg te denken. Net als Ashir is hij eigen kweek. Hij beschouwt zichzelf als een bowling-allrounder en dat zeker niet onterecht, getuige zijn 42 runs tegen VCC en zijn fijnzinnige bowlen. Alle kenners zijn het erover eens Udit kan een hele grote worden.

Aryan Dutt
Aryans eerste stappen op het cricketveld werden gezet bij VCC. Daarna volgde van 2016-2018 Kampong, waarna hij terugkeerde naar Voorburg. Dit seizoen is hij VRA I komen versterken en als de eerste indrukken niet bedriegen hebben we een goeie aan hem. Net als Udit is hij een allrounder en net als Udit en Ashir is hij nog piepjong (19). VRA mag zich met hem gelukkig prijzen.

H.O.

VRA Zami 1 – Kampong Zami 1 219 – 158/9

May 14th 2022
Kampong arrived to VRA greeted by a daisy filled field, 21 degrees sunshine and a freshly pinned wicket. Kampong had a comfortable win in week 1 and were clearly looking to make it 2/2. Before the first ball was bowled a 2 minute silence was observed to respect the loss of a Kampong player. VRA sends it's condolences. The toss was lost and VRA were sent in to bat. Some nifty swing and solid hands in the field put VRA 11/3. Early discussions took place about a mid afternoon gin and tonic with several expecting the match to be over quickly. Fast forward one hour and the game changed. Six 6's, ten 4's and a 105 partnership between Ben and Willem put VRA in a healthy position.
Contributions with the bat from the u17's players and Ewout's near half century put VRA in a great position going into lunch. 219 all out in 32 overs.

Club house rammed, lots of people watching the pro first team but little did they know the big game was on the third pitch. Sausage roll and sweet apple crumble powered VRA took to the third pitch in high hopes. 220 the target, a big chase for Kampong! VRA's very own Andy Pulver opened the bowling and had a dot filled first 4 overs. The wicket didn't come not helped by the most Zami of slip catching.. or should I say dodging. From the other end Chayam showed solid pace eventually skittling their opener in the 8th over. Kampong 41/1 after 8.

179 off 27 overs needed with 9 wickets in hand. Kampong requiring just over 6.6 per over. Do-able right?

Well, on came Danesh with the most Zami of starts, Wide/Wide/Wicket. Lured in and boom, stumps flying. Very Zami! Kampong 2 down. VRA not yet in control... until... Initiate secret weapon... Amaan. His first ball finds the edge and the batsman walks. Great take from Bart behind the stumps. The Umpire afterwards said he didn't hear the nick, respect to the batsman. The combination of Ewout's swing, Amaan's mystery and Dan's consistency reduced the opposition to 158/9. With 62 required from 3 overs the ask was too much for Kampong. VRA took the game with Kampong falling 41 short. A late finish at 8pm but worth it!

It's not every week you play such a friendly and well spirited team. Kudos to Kampong, we look forward to the away match.
2 matches, 2 wins for Zami 1's.

Benjamin Hodder

Little Hollander

Raphael Tuck emigreerde rond 1860 vanuit Oost-Pruisen naar London Bishopsgate.
Met zijn echtgenote Ernestine begon hij ruim 5 jaar later een bedrijfje in van alles en nog wat, met de nadruk op ansichtkaarten. Zijn drie zoons, Hermann, Adolf en Gustav – dit wordt géén sprookje ! - moesten van pa regelmatig op pad voor de zaak. Wie dan de hoogste omzet draaide, kreeg de volgende ochtend bij het ontbijt het grootste ei.
In 1871 lanceerde Tuck, zeer succesvol, de eerste kerstkaart. Zoon Adolf, die het ruimschoots tot familiekampioen grootste eieren eten had geschopt, ontwikkelde zich al snel tot het brein van de firma. Hij schreef wedstrijden voor kunstenaars uit om ansichtkaarten te ontwerpen. Verdere successen bleven dan ook niet uit voor het bedrijf, dat inmiddels Raphael Tuck & Sons heette en in 1893 door Queen Victoria tot hofleverancier werd benoemd.
Adolf Tuck’s ontwerpcampagnes leverden tussen 1900 en 1910 een reeks kaartenseries op met de benaming ‘Little Hollander’. Jongens en meisjes, min of meer uitgedost als Volendammertjes anno 1900, vormden een staalkaart van de Nederlandse (kinder)activiteiten van toen. Dus zitten ze op een wip, springen ze bok, zijn ze aan het vissen, springen ze touwtje, spelen ze voetbal en … cricket!

We staan er weer gekleurd op als Hollanders. Met een wrakke roeispaan als bat en een verzakte bermpaal als wicket werden we jaren lang de hele wereld over gestuurd. Kijk die malle, niet al te snuggere Nederlander(tje)s nou toch. Dutch cricket? Child’s play! Je was in vervlogen tijden sowieso aan het verkeerde adres, als je Engelsen een beeld liet schetsen van het Nederlandse cricket. Uitgeverij ‘Holland’ uit Den Haag verwierf ooit een licentie van de Engelse ansichtkaartenproducent ‘Bamforth & Co’. Dat was een reus van een firma met een neusje voor de ietwat onbenullige, licht aanstootgevende en dus uiterst populaire ansicht.
Zulke kaarten werden in Engeland gedrukt en voorzien van een ondermaats tweeregelig rijmpje in het Nederlands , evenals de obligate ‘groeten uit’. In dit geval uit Scheveningen. Als geboren Hagenees was ik, met name in de periode dat deze kaarten op de markt verschenen (jaren’50), vaak op het Scheveningse strand te vinden. Nooit heb ik er een dergelijke (mis)vorm(ing) van cricket aangetroffen. Dergelijke jongedames zag je er wel, maar die waren altijd met hele andere dingen bezig.

Tom Matena

Vrijwilligers voor 6 ODI's gezocht

Vrijwilligers gezocht voor de 2 interlandseries op VRA

Volunteers needed for the 2 international series at VRA

Zoals je weet, worden er in mei en juni 2 belangrijke interlandseries gespeeld op VRA.

  • 31 mei, 2 en 4 juni speelt het Nederlands elftal tegen de West-Indies
  • 17, 19 en 22 juni speelt het Nederlands elftal tegen Engeland

Samen met de KNCB zijn wij op zoek naar vrijwilligers voor allerlei taken op en rond het veld.

Dit geldt voor de dagen waarop wordt gespeeld, maar zeker ook de periode voorafgaand aan en na afloop van de series en de “vrije” dagen tussen de wedstrijden.

Kortom, van 27 mei t/m 7 juni en van 14 t/m 25 juni hebben wij jouw hulp nodig!

Dit is ook een supermooie gelegenheid om van dichtbij naar de wedstrijden en trainingen te kijken, terwijl je daarnaast de club helpt!

Nadere info volgt, maar als je jezelf al wilt aanmelden, dan kan dat nu al door je aan te melden via de link


Volunteers needed for the 2 international series at VRA

As you all know, there will be 2 important series at VRA in May and June 2022.

  • On May 31, June 2 and 4 the Dutch XI will play against the West-Indies
  • On June 17, 19 and 22 the Dutch team will play against England

Together with the KNCB we are looking for volunteers for all kinds of jobs on and off the field. This applies to the match days, but also for the days before and after the series and the days in between the matches.

So, from May 27 – June 7 and from June 14 – June 25 we need your help!

This also offers an excellent opportunity to watch the matches and practices from a close range while helping your club!

Further information will follow, but if you already want to sign up as a volunteer, you are invited to apply through the link

Dank je!

Thank you!

Vriendenloterij - doe mee en steun VRA!

VRA staat ingeschreven als te steunen vereniging bij de Vriendenloterij. Dit betekent dat u in plaats van door de Vriendenloterij gekozen goede doelen, VRA kunt steunen met uw gekochte loten.

Hoe werkt dat?
De Vriendenloterij kent 40% van de aankoopprijs van elk lot toe aan VRA. Dit is 85 euro per jaar per lot. De aankoopprijs per lot verandert niet door VRA te steunen. Dit is dezelfde prijs als bij het steunen van de eerder genoemde goede doelen. Maak ik dan nog wel evenveel kans om te winnen? Ja zeker! Winst gaat via de Vriendenloterij per postcode en lotnummer niet per doel/vereniging dat gesteund wordt.

Hoe kan ik VRA steunen?
Ik heb al loten
1. Bel 0880201020
2. Kies uit het keuzemenu 'overige vragen' via toets 5 om met een telefonist in contact te komen.
3. Geef uw gegevens door en meldt dat u uw loten graag wilt omzetten naar de vereniging 'SV VRA'. Dit proces duurt ongeveer 3 minuten en brengt geen extra kosten met zich mee.

Ik heb nog geen loten
1. Ga naar de Vriendenloterij website en kies "Meespelen"
2. Kies de optie 'een club, vereniging of stichting naar keuze'
3. Zoek op 'SV VRA Amstelveen'
4. Vul de gevraagde gegevens in
5. Geef toestemming. Dit proces duurt ongeveer 5 minuten en hiermee koop je 1 lot.

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures