How's That! 12 mei 2018

Jaargang 86 Nummer 1

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord: New beginnings

De winter ligt weer geruime tijd achter ons en het is al enige tijd een drukte van belang op VRA. Vele handen maken licht werk, want in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn de handjes weer uit te mouwen gestoken tijdens de Opbouwdag en tevens is het clubhuis inclusief bestuurskamer voorzien van een mooie verfbeurt. Namens het bestuur dan aan alle leden die zich de afgelopen periode hiervoor hebben ingezet, in het bijzonder onze groundsman Paul Polak en Theo Lindemann. Zo aan het begin van het seizoen wordt wederom duidelijk dat een sportclub als VRA niet zonder de inzet van haar leden kan bestaan, dus als u ook een steentje bij wil dragen verzoek ik u om hierover contact op te nemen met ons bestuur..

April stond zoals ieder jaar weer in het teken van eerste trainingen en oefenwedstrijden. Nieuw dit jaar was de pre-season fitness training die werd gegeven door VRA1 selectiespeler George Dunlop, die dit jaar ook zijn activiteiten als fysiotherapeut aan de leden van VRA zal bieden (waarover spoedig meer informatie op deze website verschijnt). Veel positieve geluiden over deze fitness training en ik heb vernomen dat de leden die hieraan hebben deelgenomen nu al minder blessureleed hebben gekend dan voorheen, dus voor volgend jaar raad ik iedereen aan om hieraan mee te doen!

Afgelopen weekend op 5 mei was de eerste officiële speelronde in de verschillende competities, met thuiswedstrijden van de Dames, VRA1 en beide Zami teams. Helaas verloren de Dames en de 'Fluffers' (de bijnaam die onze mannen van VRA1 zichzelf de afgelopen jaren hebben aangemeten), maar wist Zami2 in een spannende derby tegen Zami1, ook wel The Battle of the Woods, in de laatste over te winnen. Desondanks werd de derde overtuigend gewonnen, mede door het bespreken van de highlights en het benoemen van (wo)man of the match door head coach Peter Borren. HT-redacteur Thomas Pasierowski was erbij en heeft een leuke fotosessie gemaakt, die verderop in deze editie terug te vinden is.

Met de aanvang van het nieuwe seizoen willen wij de VRA website ook weer helemaal up-to-date krijgen en houden. Dit betekent onder andere dat er weer naar wordt gestreefd om wekelijks een How's That! uit te brengen, maar hiervoor zijn wij afhankelijk van de bijdragen van onze leden (denkt u met name aan wedstrijdverslagen of fotoseries van wedstrijden, maar alles cricketgerelateerd is welkom). Ook roept redacteur Thomas u op om een mooie nieuwe teamfoto in te sturen zodat de teampagina's bijgewerkt kunnen worden. U kunt dit sturen naar howsthat@vra.nl of thomas.pasierowski@gmail.com

Namens het bestuur wens ik u een fantastisch cricketseizoen toe en hoop u komende donderdag te treffen op onze jaarlijkse Voorjaarsvergadering!

Tobias Maessen
Secretaris VRA

Fotoserie 5 Mei

De nieuwe VRA caps worden geïntroduceerd


Theo keurt hem goed


Temperatuur was gemeten op 43 graden, insmeren is noodzakelijk, zeker met dit kapsel


Berend is ook trots dat hij zichzelf heeft ingesmeerd


Peter geeft een recap van de dag en reikt de ManOfTheMatch awards uit

Daar staan ze dan! Piotr, Q, Faberei en Mvr. Hennis! Congratz!


Louis verdeelt de Kappelli-points


De dag sluiten we af met pils en een heerlijk verzorgde BBQ


Paul spuit nog wat terpentine over het vlees, het geheime ingredient

Heb je foto's gemaakt tijdens jouw wedstrijd of rondom de club? stuur deze naar thomas.pasierowski@gmail.com

Wedstrijdschema deze week

ZA 12/05, 10.00: Kampong - VRA Dames T20 UIT
ZA 12/05, 11.00: VRA 1 - ACC 1 THUIS
ZA 12/05, 12.00: HBS 2 - VRA 2 UIT
ZA 12/05, 13.30: VRA ZAMI 1 - Punjab THUIS
ZA 12/05, 13.30: VRA ZAMI 2 - VCC THUIS

ZO 13/05, 9.00: ACC - VRA U9 UIT
ZO 13/05, 9.00: VRA/ACC-combi U17 - Quick Haag THUIS (op ACC)
ZO 13/05, 9.00: U11 Harde Bal - ACC THUIS
ZO 13/05, 9.00: VRA U13 - ACC THUIS
ZO 13/05, 13.00: VRA 3 - Concordia 3 THUIS
ZO 13/05, 13.00: VRA 4 - Concordia 2 THUIS
ZO 13/05, 13.00: ACC 3 - VRA 5 UIT

Contributie 2018 / Club dues 2018

Op 1 januari is voor VRA het seizoen 2018 begonnen. De jeugd heeft de zaaltraining afgerond en is voor de senioren de pre-season training op zaterdagmiddag gestart. Diverse leden zijn samen met het bestuur druk bezig om te zorgen dat de accommodatie, het wedstrijdschema, de trainingen en de teamsamenstelling voor jou geheel in orde zijn. Jouw hulp is hierbij altijd welkom. Als club kan VRA alleen goed draaien met de hulp van haar leden en vrijwilligers.

Bovenstaande voorbereidingen kosten geld. Vandaar dat je maandag 9 april een bericht krijgt met daarin de factuur voor jouw contributie voor het seizoen 2018. Zoals ook in de afgelopen jaren wordt dit voor VRA verzorgd door ClubCollect. VRA maakt gebruik van hun inningssysteem. Via de link in het bericht van ClubCollect log je in het systeem in om aan te geven hoe je de contributie gaat voldoen.

Je helpt VRA door jouw contributie op maandag 9 april in één keer te betalen. Je kan betalen via IDEAL of Incasso. Mocht je toch gespreid willen betalen dan klik je die mogelijkheid aan. Bij gespreid betalen is er altijd sprake van een incasso en worden de volgende data aangehouden:

 • 23 april
 • 23 mei
 • 23 juni

In termijnen betalen kost € 6 extra aan administratiekosten. De factuur is in het ClubCollect-systeem te downloaden als pdf. Mochten er zaken onduidelijk zijn of heb je vragen, mail mij dan alstublieft. De hoogte van de contributie is te vinden op de website van VRA: http://www.vra.nl/contact/lidmaatschap.

Wij willen erop wijzen dat de volledige contributie, dan wel de eerste termijn vóór 1 mei 2018 door VRA ontvangen moet zijn. Indien dat niet het geval is, ben je niet speelgerechtigd.

Dank voor de snelle betaling en alvast een heel goed cricketseizoen gewenst, namens het bestuur van VRA,

Peter van Gulik Penningmeester penningmeester@vra.nl


-- English

On January 1st the 2018 season for VRA has started. The youth has finished their indoor training and has the pre-season training for the seniors started. Several members are working together with the Board to ensure that the accommodation, the match schedule, training and team lists will be in order. Your help is always welcome. As a club VRA depends on its members and volunteers.

The above preparations cost money. That's why you will receive a message containing the invoice for your 2018 membership fee on Monday 9 April. As in previous years, ClubCollect is the organization that will collect the fees for VRA. By clicking on the link in the message send to you by ClubCollect you can log into their system to indicate how you prefer to pay for your subscription.

You would help VRA a lot by paying the subscription fee in total Monday 9 April. You can do this through IDEAL or direct debit. It is possible to spread your payments, but please be aware that this is always by direct debit. The following dates are established for the spread payments:

 • April 23
 • May 23
 • June 23

The payment in different installments will cost you € 6 extra due to administration costs. Your invoice can be downloaded from the ClubCollect system as a pdf. In case something is unclear to you or if you have any questions, please mail me. The subscription fees can be found on the VRA-website: http://www.vra.nl/en/contact/membership.

We would like to emphasize that either the first payment or the full payment of your membership fee needs to be completed before May 1st, 2018. If not, you will not be entitled to play for VRA.

Thanks for the swift payment and I wish you a very good cricket season, on behalf of the VRA Board,

Peter van Gulik Treasurer penningmeester@vra.nl

Voorjaarsvergadering 2018

De VRA Voorjaarsvergadering 2018 zal gehouden worden op donderdag 17 mei a.s. in het clubhuis van VRA. Aanvang van de vergadering is zoals gebruikelijk om 20.00 uur. Voorafgaand aan de vergadering worden de notulen beschikbaar gesteld en u bent van harte welkom om deze vanaf 18:00 uur op het clubhuis met een borrel te komen bespreken.

Namens het bestuur,

Tobias Maessen
Secretaris VRA


De agenda voor de Voorjaarsvergadering op donderdag 17 mei 2018:

1. Opening
2. Mededelingen en ingekomen stukken
3. Notulen vorige ALV
4. Terugblik

 • 2017: wat ging goed, wat kan beter
 • besprekingen gemeente

5. Financiën seizoen

 • cijfers 2017
 • begroting 2018

6. Vooruitblik

 • bouw- en verbouwing
 • organisatie van de club
 • KNCB

7. Rondvraag

8. Sluiting

Harry Oltheten signeert De Zakdoek van Dickie Bird donderdag 17 mei op VRA

Ons trouwe lid en hard-core VRA I-supporter heeft alweer een heerlijke bundel met mooie cricketverhalen gepubliceerd. Tal van clubgenoten hebben het inmiddels in een ruk uitgelezen en bevelen deze must-have van harte aan. Lees hieronder de lovende recensie van Maarten Moll in Het Parool.

Titel: De Zakdoek van Dickie Bird en andere cricketverhalen. Uitgegeven bij Fortis Age, Haarlem.

Omvang: 150 pagina’s. Aantal verhalen: 28. Prijs: 15 euro. Ideaal als cadeautje voor elke cricketliefhebber, incluis jezelf dus.

Op donderdag 17 mei zal Harry voor of na de Algemene Ledenvergadering op VRA deze nieuwe prachtbundel voor u signeren.

Column van Maarten Moll in Het Parool over De zakdoek van Dickie Bird en andere cricketverhalen van Harry Oltheten

Cricket

Ooit heb ik een hele zomer naar de BBC gekeken. De testmatch tussen Engeland en Australië. Gewoon kijken en proberen te begrijpen wat er precies gebeurt op het ovale veld. Wedstrijden die dagen duurden. Televisiecommentatoren die sleutels in het gras staken om de kwaliteit ervan te testen. Scheidsrechters die hun armen strekten, waarna de batsman zijn cap afnam, onder zijn arm klemde en rustig in de richting van het clubhuis wandelde. Geen idee wat er aan de hand was.

Cricket. In het satirische televisieprogramma Jiskefet werd cricket al eens gepersifleerd tot een volstrekt onbegrijpelijke sport, net als het spel dat in Wes Andersons stop-motion animatiefilm Fantastic Mr. Fox (2009) wordt gespeeld en dat duidelijk op cricket is gebaseerd. Niets van te snappen. De sport wordt wel vaker weggezet als ridicuul, maar na die zomer BBC-kijken – de stadions droegen mooie namen als Lord’s Cricket Ground en The Oval – begreep ik het allemaal wat beter.

Schitterende sport, Maar een kleine sport, in Nederland. Daar wil een kleine uitgeverij een beetje verandering in brengen. Bij Fortis Age verscheen onlangs De zakdoek van Dickie Bird en andere cricketverhalen, geschreven door Harry Oltheten. (Hij schreef eerder al eens over cricket: Georganiseerd luieren verscheen in 1997 in de sportbibliotheek van Thomas Rap). Heel fijn boekje, De zakdoek van Dickie Bird, ook voor niet-cricketliefhebbers. Oltheten, die zichzelf toch wel een kenner mag noemen, maakt er geen geheim van dat hij de vele regels en uitdrukkingen wel nooit volledig onder de knie zal krijgen. Hij vertelt daar mooi over in het hoofdstukje Groot en klein. Als Oltheten na een grondige bestudering van The Dictionary of Cricket roept: ‘Dat lijkt wel een umbrella field en dat nog wel bij het bowlen van een tweaker,’ is ingehouden hoon zijn deel. Zijn opmerking slaat duidelijk nergens op.

Een scène uit Jiskefet, inderdaad. En zo neemt de enthousiaste en aanstekelijke Oltheten de lezer mee door de wereld van het cricket. We lezen over de rijke cricketliteratuur, gestorven cricketers tijdens oorlogen en de beroemde Amerikaanse cricketer John Barton King. Grote kans dat dit boekje ondergesneeuwd raakt, maar Harry Oltheten heeft een dappere poging gewaagd van iets kleins iets minder kleins te maken. Wat uit De zakdoek van Dickie Bird spreekt is samen te vatten met een citaat uit het nummer Dreadlock Holiday van 10cc: ‘I don’t like cricket, oh no, I love it.’

Old School VRA cricket caps

Zami’s in stijl op tour met old skool VRA cricket caps

Afgelopen zaterdag stond direct de kraker tussen Zami 1 en Zami 2 op het programma, beter bekend als de Clash of the Woods. Er werden weer topprestaties geleverd in een pot die pas in de allerlaatste over werd beslist nadat een kleine 400 runs waren gescoord. Maar langs de lijn gebeurde ook iets belangrijks: de presentatie van de tourcap van de Zami’s.

Veertig jaar oude cap

Natuurlijk was het Floris Kappelle, oppermoefti van de Zami’s, die de cap presenteerde aan de verzamelde spelers. Immers, zoals hij altijd stelt: “if you want to play like a cricketer, you have to look like a cricketer!”. En dat zullen de tourgangers zeker doen deze zomer!

De keus is geïnspireerd door de cap die Harold Horsman nog steeds draagt, terwijl hij alle bowlers in de zami-competitie in de V voor vier en zes slaat. Gekleurde ringen (“hooped” voor de kennes) in de traditionele VRA-kleuren rood-zwart-geel-blauw met een comfortabele fit voor alle hoofden. Na een uitgebreide zoektocht onder cap-makers, is een bedrijfje in Hampshire geselecteerd om de replica’s te maken. En het resultaat liegt er niet om, zo zag een ieder langs de lijn en op het balkon afgelopen zaterdag.

De kracht van de multi-coloured cap

Voor veel spelers is een cricketcap wellicht niets meer dan een manier om de zon uit de ogen te houden. Maar het effect op de tegenstander kan veel groter zijn. Een goede cap, door iedereen gedragen, straalt eenheid en trots op club en team uit, die zomaar dat eerste wicket kan afdwingen of de wicketkeeper die edge laat missen.

Niet voor niets refereert Marcus Berkmann in de bijbel voor village cricketers ‘Rain Men’ eraan: “Whoever invented the cricket cap did a wonderful thing. A cap syas more about you than a sunhat ever can. The raw power of the multi coloured cap cannot be underestimated.” Overigens beschrijft dezelfde Berkmann cricketers ook als volgt in dit kader: “This strange urge to wear long white trousers and a Multi-coloured cap… well it’s just not natural is it?

Tour of Somerdor

Deze editie van de jaarlijkse tour brengt de Zami’s naar Somerset en Dorset. Op de heuvels en in de valleien zijn maar liefst zeven wedstrijden in zeven dagen vastgelegd. Gelukkig is er opnieuw een prachtig landhuis geboekt als uitvalsbasis voor alle avonturen. Eind juli vertrekt de karavaan; houdt de Howsthat daarna in de gaten voor de lotgevallen van uw Zami’s on tour!

Boekpresentatie: Murder at Lords's

In Memoriam Joëtta Honnebier-Borggreve 1934 - 2018

Op 21 februari 2018 ontviel VRA een trouwe aanhangster en donateur: Joëtta Borggreve, de echtgenote van Willem Honnebier. Joëtta was een bijzondere vrouw: jurist, tolerant en rechtvaardig, zij had een groot hart. Geregeld kwam zij op VRA langs om met Willem en hun honden te kijken naar VRA 1. Had zij in plaats van vijf dochters en een zoon, zes zonen gehad, hoe groot was VRA dan nu wel niet? Willem was een getalenteerd keeper, zowel wicket- als hockey: een voor de hand liggende combinatie, zeker als je medicijnen studeert en gynaecoloog wordt. Willem zou in 1956 met het Nederlands hockeyelftal naar Australië gaan, maar de manier waarop de Sovjet-Unie de Hongaarse opstand onderdrukte was voor Nederland reden de Spelen te boycotten. Overigens deden Hongarije en de Sovjet-Unie zelf wel mee. Joëtta studeerde rechten, en toen ze afgestudeerd waren trouwde ze met Willem en kregen ze snel drie dochters. Zo raakte VRA begrijpelijk rond 1965 enigzins buiten beeld. Pas in 1980 toen Frank van Halm (zoon van Nan van Nierop) met een van de dochters Honnebier ging, kwamen Willem en Joëtta weer geregeld naar VRA. De topklasse ambiance van onze club konden zij waarderen. VRA zal Joëtta missen en het bestuur wenst Willem veel sterkte. We hopen hem deze zomer weer eens aan de boundary te zien.

Onze sponsors

 • Gulpener
 • Voorneman Geenen Notarissen
 • ABN AMRO
 • 1 & 12 Ventures