How's That! 12 augustus 2017

Jaargang 85 Nummer 10

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

Beste VRAers,

Helaas al enkele weken geleden dat u van mij een nieuwe editie van de How's That! heeft mogen ontvangen. Enerzijds is er sprake geweest van een rustige, cricket-vrije periode en zijn zowel de Dames als de Zami's op tour geweest. Daarnaast heeft ondergetekende veel tijd besteed aan nieuwe aanwas voor VRA1, zie de Personalia (en hopelijk maakt Victor Alexander Maessen inderdaad de verwachtingen van zijn vader in 2035 waar). Het uitblijven van deze How's That! betekent dan ook niet dat er niets gaande is op en rond VRA Integendeel: er is een hoop cricket gespeeld en ook op bestuurlijk vlak zijn verschillende processen in volle gang. Graag praat ik u bij over een aantal van de gebeurtenissen.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen, waarover u reeds per e-mail op de hoogte bent gesteld en wat u wellicht ook al op de website heeft zien prijken, is de VRA Buy-a- Brick actie. Zoals op de afgelopen paar ALV's is besproken, wordt er hard gewerkt om de toekomst van VRA te waarborgen en de eerste grote stap die daarin wordt genomen, is het aankopen van het huidige clubhuis. Hoewel het bestuur reeds ruime financiële steun toegezegd heeft gekregen om dit te realiseren, hebben wij uw hulp nodig om de laatste loodjes (of steentjes, zo u wil) bij elkaar te krijgen. Alle informatie over hoe u of uw familie/team/bedrijf een steentje bij kan dragen, vindt u HIER.

Zoals gezegd zijn zowel de Dames als de Zami's gaan touren en hebben uiteraard Engeland weer aangedaan voor een aantal ontzettend leuke en ongetwijfeld spannende wedstrijden. De Dames reisden af naar Kent in het zuidoosten van Engeland, terwijl de Zami's juist Bristol in het zuidwesten aandeden.

Van beide tours is (nog) geen verslag ontvangen, dus de redactie blijft in spanning afwachten. Wel heb ik een klein voorproefje gevonden in de vorm van een foto van de Dames tour.

Verder werden er uiteraard ook nog enkele competitiewedstrijden afgewikkeld. Vooral VRA1 doet het goed en neemt met nog drie wedstrijden te gaan de tweede plek in de Topklasse in, mede dankzij het batten van Peter Borren en Eric Szwarczynski die in vorm zijn. Helaas staat Excelsior'20 6 competitiepunten voor en kan VRA enkel kampioen worden indien wij alle wedstrijden winnen en zij alle wedstrijden verliezen. Al met al spannend dat er nog een kleine kans bestaat om kampioen te worden.

Tot slot wil ik u attenderen op de traditionele VRA Slotdag die dit jaar op zaterdag 16 september plaats zal vinden. Blokkeer deze datum alvast in uw agenda zodat we samen terug kunnen kijken op het afgelopen seizoen en de weemoed kunnen delen die de cricketloze winter met zich mee zal brengen (hoewel dat laatste wellicht volgend jaar verleden tijd is met de bouw van de geplande crickethal).

Met vriendelijke groet,

Tobias Maessen
Secretaris VRA

Personalia

Overlijden
Het bestuur ontving het droevige bericht van het overlijden van Khalid Raja, vader van lid van verdienste Adeel Raja en opa van jeugdlid Amaan Raja. Namens het VRA bestuur is voorzitter Dorien Rauwerda op de uitvaart aanwezig geweest om, ook namens alle VRA leden, de familie een hart onder de riem te steken.

Geboren
Op 22 juli 2017: Victor Alexander, zoon van Tobias en Noor Maessen-Corpeleijn
Op 26 juli 2017: Josephine Ariadne Carolien, dochter van Annefleure Snoek en haar partner Willem

VRA Buy a Brick campagne voor koop clubhuis

Aan alle leden, oud-leden en andere vrienden van VRA
De campagne blijft open, aangezien de giften nog steeds binnen blijven komen.

Beste mensen,
Tijdens de diverse besprekingen die door de jaren plaatsvonden tussen VRA Bestuur en Gemeente Amsterdam was het VRA-clubhuis regelmatig onderwerp van gesprek. VRA zag zich als huurder jaarlijks geconfronteerd met hoge vaste lasten terwijl de staat van het gebouw en de exploitatierekening dat nauwelijks rechtvaardigde. Anderzijds was de Gemeente niet gelukkig met de moeizaam inbare huurpenningen en hikte ze aan tegen nieuwe investeringen, noodzakelijk vanwege achterstallig onderhoud.

In de loop van dit jaar werd duidelijk dat de Gemeente niet onwelwillend stond tegenover het idee om het clubhuis aan VRA te verkopen. Dit zou voor beide partijen een mooie oplossing zijn. Lang verhaal kort, het Bestuur zag de geweldige potentie van dit plan en na constructieve onderhandelingen werd een realistisch aankoopbedrag vastgesteld, waarin ook de afkoop van erfpacht voor het direct omliggende terrein is inbegrepen.

Na 135 jaar cricket in Amsterdam, waarvan 80 jaar in het Amsterdamse Bos, heeft onze Amsterdamsche Sport Vereeniging Volharding RAP Amstels de unieke kans eigenaar te worden van ons bekende, karakteristieke clubhuis in het Bos.

Niet alleen zorgt dit ervoor dat we broodnodige renovaties zelf in de hand hebben, ook zorgt het ervoor dat we veel meer grip krijgen op een gezonde exploitatie van de vereniging. En misschien wel het allerbelangrijkst: hiermee stellen we onze prachtige locatie met drie velden in het Bos veilig en wordt de dreiging van oprukkend kunstgras een halt toegeroepen.

Volgens de huidige afspraken zal al in September de overdracht moeten plaatsvinden. Het Bestuur is er in de achterliggende maanden in geslaagd van welwillende sympathisanten toezeggingen te krijgen voor een bedrag van liefst €80.000 om aan de koopsom te kunnen voldoen. Om aan alle afspraken tegemoet te komen moet nog tenminste €35.000 bijeen worden gebracht en dat gaan we met z’n allen voor elkaar krijgen! Binnen een maand! Als er ooit iets de moeite waard was dan is het nu.

Op verzoek van het Bestuur heeft een klein team met spoed een online crowdfunding campagne opgezet om in korte tijd het doel te realiseren. Om die reden ook geen losse donaties, maar concrete pakketten bouwstenen voor VRA. Buy-a-Brick en je draagt een zeer belangrijk steentje bij.

Er zijn 3.500 stenen te koop in 5 verschillende pakketten:

  • 10 stenen voor €100
  • 25 stenen voor €250
  • 50 stenen voor €500
  • 100 stenen voor €1.000
  • 200 stenen voor €2.000

De campagne wordt via social media ondersteund, dus deel vooral met familie, vrienden, bevriende touringteams, expats, oud-leden en iedereen die weet hoe waardevol VRA’s plekje in het Bos is. Vraag je werkgever of zakerelaties en zorg dat dit bedrag er komt. Doneren is heel makkelijk gemaakt via een speciale, veilige VRA-donatiepagina op fundingplatform Raisely. Nu nog alleen mogelijk met creditcard, vanaf komende week ook via iDeal.

Alle binnenkomende donaties worden direct verwerkt in het dashbord dat op de donatiepagina, maar ook op de VRA-homepage wordt getoond. Zo kan iedereen op elk moment bijhouden hoe de inzameling verloopt en hoeveel dagen nog zijn te gaan.

Geen credit card of iDeal? Volg dan deze 2 stappen:
1. Maak je donatie over op bankrekeningnummer van VRA:
- BANK: ING Bank - IBAN: NL95 INGB 0006066048 BIC: INGBNL2A
- TO: Penningmeester VRA - Amsterdam
- MESSAGE: donation {your name} to VRA Buy-a-Brick
2. Om je donatie mee te laten tellen, stuur een e-mail met een bewijs van je donatie naar vracampaign@gmail.com

Alle donaties zullen met naam van de gever, ofwel anoniem worden getoond en bijgehouden. De namen zullen na afloop van de campagne een mooie, definitieve plaats krijgen op een plaquette of bord in het clubhuis.

Een extra motivatie is de mogelijkheid om in groepen mee te doen. Zo kun je jouw bijdrage laten meetellen in het totaal van een zelf aan te maken groep naar keuze. Je team, familie of bedrijf. Voor de winnende groep, maar ook voor de hoogste individuele bijdrage wordt een mooie tegenprestatie bedacht, waarover later meer.
Als je als groep mee wil doen, kun je een mooie prijs winnen. Meld je aan met de volgende gegevens door een email te sturen aan vracampaign@gmail.com met de volgende gegevens: 1. naam van de groep, 2. contactpersoon, 3. emailadres, 4. het doelbedrag dat je wil binnenhalen, 5. Jullie fundraising motto

We rekenen op uw bijdragen, Buy-a-Brick now!

VRA slotdag 2017 (zaterdag 16 september)

Op zaterdag 16 september zal de traditionele slotdag, voor zowel jeugd als senioren, op VRA plaatsvinden. Die dag spelen de Dutch Seafarers tegen Schotland op VRA, vanaf 11 uur (leuk om naar te komen kijken, voorafgaand aan de slotdagactiviteiten). Het verdere programma is als volgt:

Vanaf 15 uur Jeugdslotdag plus prijsuitreikingen
Vanaf 16 uur donateursborrel
Vanaf 17 uur borrel algemeen met aansluitend informeel sluitingsdiner plus prijzen senioren.

De kosten voor het sluitingsdiner bedragen EUR 15 pp (volwassenen) en EUR 10 pp (jeugd) en aanmelden kan bij Paul Polak (mail@paulpolak.nl) of bij Tobias Maessen (secretaris@vra.nl)

On Saturday 16th September the traditional End-of-Season for both Junior and Senior players will take place at VRA. That day the Dutch Seafarers take on Scotland from 11 o'clock, which should provide an excellent match to watch before the VRA activities commence). The rest of the program is as follows:

From 15:00h: youth activities and the annual youth awards
From 16:00h: Donator drinks
From 17:00h: Open club drinks and following an informal End-of-Season dinner with the annual senior awards

The costs for attending the dinner are EUR 15 pp (adults) or EUR 10 pp (youth) and we request you sign up with either Paul Polak (mail@paulpolak.nl) or Tobias Maessen (secretaris@vra.nl).

Programma augustus 2017

ZA 12/08 13.00: VRA Dames - HilKamp (HOME)
ZA 12/08 13.30: VRA ZAMI 1 - VRA ZAMI 2 (Clash of the Woods, part 2) (HOME)

ZO 13/08 11.00: HBS - VRA 1 (AWAY)
ZO 13/08 12.00: VRA 2 - Groen&Wit 2 (HOME)
ZO 13/08 12.00: VRA 3 - Kampong 2 (HOME)
ZO 13/08 13.00: Qui Vive 3 - VRA 4 (AWAY)

VR 18/08 13.30: Zamigo's - Crocodiles (HOME)

ZA 19/08 13.00: VRA Dames - Rood en Wit (HOME)
ZA 19/08 13.30: VRA ZAMI 2 - Crocodiles (HOME)

ZO 20/08 11.00: VRA 1 - Punjab (HOME)
ZO 20/08 12.00: VRA 2 - Rood en Wit 2 (HOME)
ZO 20/08 12.00: Excelsior'20 2 - VRA 3 (AWAY)

ZA 26/08 13.00: Quick Haag - VRA Dames (AWAY)
ZA 26/08 13.30 Punjab - VRA ZAMI 1 (AWAY)

ZO 27/08 9.00: VRA U13 - HBS 2 (HOME)
ZO 27/08 9.00: VRA U17 - Tweede fase tbd
ZO 27/08 9.00: U11 festival Midden, details onbekend tbd
ZO 27/08 11.00: Hermes DVS - VRA 1 (AWAY)
ZO 27/08 13.00: VRA Dames - 'oud' damesspeelsters (HOME)

Match report: VRA 3 vs Hermes DVS, 09/07 (away)

Hermes is home to a picturesque ground that’s situated in Schiedam – a place no one gives a rats ass about except once a year. VRA planned well to pick up there ride at 9am and be off and running. However when the trio entrusted with picking the car (Keshava, KD and Shadab) showed up at Diks at 8:40 only to see the Peter Borren waiting to pick up the same van we knew we were going to leave late. Nevertheless we gave Peter the van and got a van from another location. Off we went an hour into our scheduled time of departure on a warm and sunny morning.

On the eve of the game, some of us participated in the IDCL tournament. Pragam sustained a split webbing trying to grab a hard hit return catch. Keshava in less dramatic fashion “injured” his right hands middle finger while sliding to save a boundary. As he put it, everything slid towards the ball, but his finger decided to stay back. It just goes to show no matter how light hearted the event may be, a willingness to compete always kicks in and sometimes leads to injuries. So VRA were in essence one hand short or left with a Swollen Finger on the field.

Back to Schiedam, Hermes won the toss and elected to bat. Thapa and Sharad began in a professional manner hitting their lengths and strangling the runs, Hermes was progressing at 2 an over when a chance was created. The batsman dabbed the ball in front of square leg and took off for a single, KD got to the ball and fired back a throw that was neither full nor short enough and gave a bad bounce off the mat to be collected, a chance lost, but there were better throws to come later in the day.

Almost immediately Sharad and Harpreet combined to produce an outstanding wicket. Sharad steamed in a bowled a super quick delivery just outside off stump to induce an edge which flew at pace and height only to be intercepted by a one hand grab from Harpreet above his head in front of slips. An outstanding catch to say the least and one that fired the team up. Sharad wasn’t done yet, in his follow up over he set up the batsmen with a few good length deliveries followed up by a fuller one on off stump which was driven fiercely to cover where Cap’n Shady grabbed the chance. This ended the powerplay with Hermes at 12/2

Shadab replaced a fine opening spell by Thapa and was miserly in his first two overs sandwiched by an expensive over by Shady which went for a 13 runs. However Shady immediately replaced himself with the man with the golden arm “Chaideep” as Hermes put it. JD struck in his third delivery with a beauty that rose from a good length moved away kissing the outside edge and slamming into Harpu’s gloves.

Shadab had gone for only 2 runs off 2 overs so far, perhaps trying to wrest the momentum back, the batsman launched his third ball hard and high towards a deep mid-on where Sharad Hake was stationed.

Throughout the game there was a cacophony of chained dogs whining…moaning…barking with every ball hitting the bat, yet somehow even they relented for this moment. There was a still in the air, the ball fizzing and dipping lower with each passing yard, Everyone had their eyes fixed on Sharad, fingers were crossed, elsewhere women crossed their legs, Sharad took a two steps front, no a step back stooping lower palms facing up, the ball rapidly descending lower, his body twisting to his right as he fell lower adjusting to the line. Then a loud yell rang through the ground as Sharad reminded everyone why their sisters are no longer safe with the ball clasped safely in his hands. Everyone rushed to celebrate with Sharad a man rising from the Ganges abolishing past sins. 32/4

After drinks KD replaced Shadab but was hit for two towering sixes like he owed the batsman money, JD bowled a couple of wides in the following over so to wrest control back Shady rung in the changes to bring back Thapa for KD and introduce Avnish “baje laath” Chaudhry. Avnish struck laath in his fourth delivery to dismiss the 6 hitter and twice more in his spell thanks to a well-judged catches from Harpu & Vijay to finish with outstanding figures of 4-1-3-5 leaving Hermes tottering at 71/7

With Thapa completing 7 overs, Shady brought Shadab back into the attack. A brilliant piece of fielding by Keshava got VRA its next wicket by breaking a stable partnership. Hermes had been under pressure throughout but finally were getting a partnership going with quick singles, twos coming. It was the first ball of Shadabs over and a quicker one on leg stump which the batsman turned fine towards fine leg. Keshava who was at gully chased down the ball smartly by keeping a close watch on the batsmen and managed to tempt them into running a second run. The trap worked and the moment the batsmen took off for second, keshava sprinted towards the ball and with a clear call from Paaji, Keshava picked the ball and let rip a rocket on the full over the stumps in the blink of an eye. Paaji didn’t event have to move, the batsman was out yards short swollen fingered to his demise. 91/8

Shadab continued in his next over to claim his third wicket, a straight forward LBW. Sharad had replaced Avnish and bowled with fire, only bad luck would rob him off the final wicket of the innings as he produced the outside edge in his penultimate over only to see a regulation edge slip through Suds hands. Sharad closed his with a spell of 8-1-19-2.

The final wicket went to Shadab with a fine catch in the slips this time from Keshav who flew to his right and plucked it from thin air, a stunner by Keshava that too with an injured right hand! what a fielder he is, live wire on the field (as dictated by Keshava himself, not edited) 105/10

With only 106 to get, the chase should have been a stroll in the park. However VRA managed to throw their wickets away against the run of play. Hermes bowled good lines and lengths but Vijay very responsible innings. Playing cautiously at start whilst players around him came and went, he couldn’t really open up. Everytime Vijay hit a boundary, he lost a partner within a few balls. BY the 13th over VRA were 46/4 having lost Sud, Harpu and JD for 4,6 & 5 respectively. In walked Captain Cool Ashwin Shady to take matters into his own hands. Shady and Vijay batted really well together putting on a 40 run partnership between them. Hermes had an exceptional leggie who spun the wall a mile, yet Vijay hit him for 10 runs in an over. Ashwin ran his singles hard and pushed Vijay for quick runs to keep the momentum going. Vijay unfortunately departed scoring 35 with 25 runs needed to get in a bid to hit out. Shadab threw his wicket away trying to hit the leg spinner out of the attack only to find deep mid-wicket for 5 runs. Thapa then joined Shady much to his surprise as he expected Keshava to walk in for the remaining 10 runs. However Thapa hung on as Shady unleashed some spectacular flicks from outside the off stump for boundaries. Shady pushed Thapa hard for quick singles and saw VRA home with 8 overs remaining in the chase and scoring 31*. All in all a very commanding innings by Vijay and Shady to see the team through for a must win game.

By
Karan Deepak

Match report: Zami 2 vs Kampong, 29/7 (home)

In woord: Simon varvaruc tegen Kampong, Huggy won met 3 wkts een run out en 80 not out. Supporting rollen door Joost Dekkers aan bat en Sebastiaan Capel met twee vangen.

In beeld:

Column door Harry Oltheten, deel 9: Een vergeten held

Al heel jong werd ik gefascineerd door de mannen en vrouwen die de wereld voorzagen van iets nieuws, iets wat er nooit was geweest. Een van hen sprong er voor mij uit. Dat was Thomas Alva Edison (1847-1931), uitvinder van de fonograaf, de gloeilamp, de filmcamera en nog veel meer. Van deze tovenaar van Menlo Park, zoals zijn bijnaam luidde, wilde ik alles weten. Voor mijn verjaardag en met Sinterklaas vroeg ik boeken over hem die ik op mijn geheime leesplek, een hoekje van de zolder, keer op keer verslond tot ik ze uit mijn hoofd kende. Het sprak dan ook bijna vanzelf dat ik hem als onderwerp koos van de spreekbeurt die ik in drie gym moest houden voor het vak Nederlands. Mijn leraar, de later bekend geworden criticus Wam de Moor stond paf. Ik kreeg een tien, een feit waarop ik tot de dag van vandaag trots ben.

Ook in de cricketwereld zijn de excentriekelingen die het gebaande pad verlaten en iets volstrekt onorthodox bedenken mij het liefst. Dat zijn er eigenlijk niet veel. Beroemd is natuurlijk B.T. Bosanquet, de uitvinder van de googly, de wonderbal die menig batsman deed en doet duizelen en die tot op heden tot nadenken stemt. Als de commentatoren op Sky Sports er echt zin in hebben kunnen ze er nog steeds wel een stief kwartiertje over door babbelen. Dan had je een curieuze verschijning van Paul Adams, de Zuid-Afrikaanse chinaman bowler met zijn uiterst ingewikkelde ‘frog in a blender’-actie. En natuurlijk is er Shane Warne met zijn ‘ball from hell’, waarmee hij Mike Gatting er nog dommer deed uitzien dan normaal. Een echte vernieuwer was hij niet, maar de manier waarop hij het oude nieuw leven inblies mocht er zijn. Ook heb je vooral tijdens twenty20’s tegenwoordig geïmproviseerde schoten, het lepelen over het hoofd bijvoorbeeld, die het predikaat nieuw verdienen, maar vaak uit nood geboren zijn.. Een diep doordachte filosofie lijkt er niet achter te zitten.

Dat lag even iets anders met de deliveries die de nu vergeten ‘mystery spinner’ Big Jack’ Iverson (1915-1973) voor korte tijd the talk of the town maakten. Iverson was een lange, verlegen, zich in een sukkeldraf voortbewegende Australiër die absoluut niet kon fielden en batten maar die bowlde als niemand voor hem en weinigen na hem. Hij klemde de bal tussen een gebogen middelvinger en zijn duim en bowlde zo, met kleine wijzigingen in de hoek van zijn arm, top spinners, wrong’uns die eruitzagen als leg breaks en leg breaks die leken op off breaks. Ze gaven hem de bijnaam ‘The Freak’ en toen hij in januari 1951 op de Sidney Cricket Ground Engeland ontwortelde was hij voor even een sensatie. De Engelse journalist John Kay schreef over hem: ‘Zo iemand, zie je zelden. Wanneer ze op het toneel verschijnen, moet alles in het werk worden gesteld om ze daar te houden!’ Maar Iverson bleef niet. Binnen een paar jaar was hij volledig van het crickettapijt verschenen.

Daarop had hij trouwens pas laat zijn entree gemaakt. Voor de meeste spelers die de hoogste crickettoppen halen is dat te danken aan jaren van toewijding, vol van transpiratie en eindeloos geduld, maar dit gold niet voor Jack Iverson. Hij pakte de sport pas serieus op in 1946 toen hij de rijpe leeftijd van eenendertig jaar had bereikt en speelde zijn vijf Tests vier jaar later. Nu zijn komeet-achtige carrières niet zeldzaam in het Australische cricket. Heel veel goede spelers komen daar niet verder dan een paar Tests. Ze blijken niet echt zo talentvol als op het eerste gezicht leek, hebben niet het juiste temperament, kennen vorm-dips op ongelegen momenten of hebben domweg gewoon te veel concurrentie. Maar met Jack Iverson lag dat anders. Die was zeker talentvol, had het juiste wedstrijdtemperament, kende in de korte periode waarin hij speelde weinig inzinkingen en was zijn concurrentie de baas. Eind

jaren veertig begin jaren vijftig was hij ’s werelds meest destructieve bowler die zijn heyday had tijdens de Ashes serie van 1950-1951. Australië won met 4-1, en dat was in niet geringe mate te danken aan de wonderbaarlijke deliveries van ‘Big Jack’. Daarna verdween hij rap in de vergetelheid. Hij werd makelaar en liet cricket voor wat het was. Zelf beschouwde hij zich al snel als een ‘broken-down old cricketer whom no-one remembered.’ Dat dit niet helemaal het geval is, komt door Gideon Haigh die een heel boek aan hem wijdde (The story of Jack Iverson, mystery spinner) en natuurlijk door de Wisden die zijn beste prestatie (6 voor 27 in de tweede innings van de derde Test) zo omschreef: ‘In his first seven overs he sent back Hutton (…), Simpson, and Washbrook for two runs and, after a rest, bowled Brown, Bedser and Warr in ten balls.’ Het staat er, zoals gewoonlijk in de cricketbijbel koeltjes, maar de Australische kranten wisten er de volgende dag wel raad mee. Ze hadden een nieuwe held ontdekt. Die stapte in de volgende wedstrijd op een bal, blesseerde zijn enkel en werd nooit meer helemaal de oude. En het liep uiteindelijk slecht met hem af. In 1973 pleegde hij zelfmoord.

Harry Oltheten

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures