How's That! 24 augustus 2016

Jaargang 84 Nummer 12

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Redactioneel

Sinds de vorige How's That! is het erg druk geweest op VRA. Te beginnen met de WCLC-wedstrijden tussen Nederland en Nepal. Het veld en de pitch waren van wereld kwaliteit, er was veel hulp van vrijwilligers, de grounds stonden vol met Nederlandse en Nepalese supporters en het weer kon haast niet beter. De heren van NL XI maakten in de eerste wedstrijd op zaterdag 13 augustus korte metten met de batsmen van Nepal en maakte het totaal van 94 vervolgens eenvoudig in 17 overs. Hoe anders was de wedstrijd twee dagen later op maandag 20 augustus. Door een aantal gemiste vangen kon Nepal een totaal van 217 neerzetten dat de Nederlanders niet in de 50 overs bijeen wisten te slaan. Desondanks handhaaft Nederland de koppositie in het WCLC-klassement, maar liet dus jammer genoeg punten liggen. Hieronder leest u een verslag vanaf de boundary voor een goede indruk van de uitstekende sfeer.

Tussen de internationale wedstrijden door speelde VRA 1 ook een wedstrijd voor het klassement binnen de onderste 4 van de Topklasse tegen HCC. In afwezigheid van captain Borren werd er onder leiding van Eric Szwarczynski een totaal van 224 neergezet, waarvan de plaatsvervangende captain er zelf 97 voor zijn rekening nam, opener Mitch Lees 46 en Fred Klaassen 45. Dit totaal was echter niet bestand tegen het geweld van Tom de Grooth (89) and Jonathan Vandiar (114 no) en de wedstrijd ging helaas verloren. De laatse wedstrijd van deze fase was in eerste instantie afgelopen zondag gepland, maar is door de hevige regenval verplaatst naar zaterdag 27 augustus.

Dat het week afgelopen zondag zo slecht zou zijn was weliswaar voorspeld, op de dag ervoor was daar weinig van te merken tijdens de landelijke T20 finale. Helaas speelden 'onze jongens' niet mee door uitschakeling van Dosti in de kwartfinale. Naast Dosti traden echter HCC, ACC en Excelsior'20 aan. De finale werd een standoff tussen de regerend T20-kampioen ACC en landskampioen en huidige koploper van de Topklasse Dosti. Toen alle kaarten waren uitgespeeld bleek ACC haar titel te prolongeren onder toezien oog van menig ACCer en VRA Zami speler.

De Zami's hebben immers ook weer een aantal wedstrijden gespeeld. Tijdens de eerste NL-Nepal wedstrijd werd een van de de laatste competitiewedstrijden afgewerkt die zowaar door VRA werdgewonnen. Niet heel gek, want Zami 1 speelde tegen Zami 2 op het ABN veld en eerstgenoemde ging er met de eer vandoor. Tijdens de T20-finale speelde Zami 1 haar allerlaatste competitiewedstrijd tegen Kampong die dan weer jammerlijk verloren ging. Ondertussen vermaakten Zami 2 onze vrienden van de Crocodiles, die voor de 18de keer (!) op bezoek waren, met een wedstrijd tijdcricket. Dit is een spelletje dat de Engelsen beter beheersen (tenzij ze tegen de Zamigo's spelen kennelijk) en dat werd dan ook duidelijk door het resultaat. De gezelligheid op en rond het bordes was er echter niet minder om en er werd een mooi feestje gemaakt met de resterende ACC supporters.

Met bijna alle competitiewedstrijd gespeeld nadere wij jammer genoeg het einde van de cricket seizoen. Maar dat zal eindigen met nog een aantal leuke hoogtepunten. Allereerst wordt zoals gezegd komende zaterdag, 27 augustus, de wedstrijd VRA 1 tegen VOC thuis gespeeld, terwijl de Zami's op het tweede veld uitmaken wie nu echt de beste is tijdens de Clash of the Woods en de Dames op het derde veld een leuke onderlinge pot spelen met iedereen die maar zin heeft. Indien u zaterdag naar VRA komt zal u dan ook niet teleurgesteld worden!

Daarna volgt op zondag 28 augustus met competitiewedstrijden van VRA 2 en VRA 4. De wedstrijden beginnen om 12:00 uur, maar ik nodig u uit om vanaf 16:00 uur te komen borrelen tijdens onze Slotdag 2016 onder het genot van mooi cricket en prachtig weer!

Tot slot wordt op zondag 4 september in de ochtend de laatste jeugdwedstrijd van het seizoen, VRA U16 tegen HCC, gespeeld en worden de jeugdprijzen voor afgelopen seizoen uitgereikt. In de middag speelt VRA 2 haar laatste competitiewedstrijd, dus komt ook daar allen kijken!

Tobias Maessen
Secretaris VRA

Programma komende weken

Zaterdag 27 augustus:
11:00 uur VRA 1 - VOC
13:00 uur Clash of the Woods (Zami1-Zami2)
12:00 uur Dames and friends

Zondag 28 augustus:
9:00 uur VCC - VRA U16 (UIT)
12:00 uur VRA 2 - Ajax
12:00 uur VRA 4 - Qui Vive 3
16:00 uur Slotdag 2016

Zaterdag 3 september:
9:00 uur HCC - VRA U14 (UIT)
12:00 uur VRA 3 - Eindhoven CC

Zondag 4 september:
9:00 uur VRA U16 - HCC
10:00 uur Jeugslotdag met jeugdprijzen
13:00 uur VRA 2 - HBS

Vrijdag 9 september:
Friendly tegen Blewbury & Wallingford CC (touring team), aanmelden kan bij captain Thomas Spits

Zaterdag 10 september:
9:00 uur Landelijke finale U14

Zondag 11 september:
9:00 uur ACC - VRA U16 (kruisfinale op Bloemendaal)

Nederland-Nepal: een sfeerverslag vanaf een bankje in de zon

Leverde zaterdag een eenzijdig potje cricket op onder grijze wolken dat te vroeg klaar was om goed van te genieten, deze maandag was het beter voor elkaar voor de cricketfans op de banken en stoelen langs het veld. Natuurlijk was het jammer dat Nederland de tweede wedstrijd tegen Nepal verloor, maar als dagje cricket kijken was het prima voor elkaar. Dat prima voor elkaar gaat natuurlijk niet zomaar, dus veel dank op deze plek voor het organiserend comité van VRA en KNCB en alle vrijwilligers! De inzet was zo goed dat ondergetekende geen verbrande nek kreeg dankzij de aangeboden zonnebrand van onze secretaris, much appreciated!

De wedstrijd zelf dan.... Die kabbelde vriendelijk en kalmpjes door met Nepal eerst aan bat. Het century partnership tussen captain Paras Khadka (84) en Sagar Pun (45) bleek uiteindelijk beslissend. Zij tilden Nepal van 65-3 naar 183. Het was solide, maar weinig spectaculair voor de neutrale kijker. Gelukkig was het vak Nepalese fans allesbehalve neutraal. Zij gingen bij iedere harde klap uit hun dak, ongeacht of die recht op de fielder was, een eentje of een boundary opleverde.... Het slotakkoord leverde een paar boundaries op, de nodige wickets en helaas ook meerdere drops, die je van internationals niet verwacht. Het leverde uiteindelijk 217 runs op van de 50 overs.

De zon draaide inmiddels erg fijn even achter de boomtoppen voor wat schaduw om in de innings van Nederland er weer achter vandaan te komen. De view from the boundary werd er alleen maar mooier van en samen met een regelmatige aanvoer van koude biertjes een prima basis om Nederland die 217 te gaan zien maken.

Daar dacht diezelfde Khadka echter anders over.... Als openinsbowler en captain nam hij het voortouw en blies Myburgh en Barresi snel omver. Met ook de andere opener Rippon snel weer aan de kant, zag het er met 21-3 vanaf het bankje in de zon opeens een stuk minder goed uit. Opnieuw een solide, maar weinig spectaculair partnership in het middendeel nu van Nederland bracht herstel van vd Merwe en 'O Dowd en daarna met Gruyters. Maar de spinners van Nepal hadden hun zaakjes goed op orde met ook het veld goed uitgezet. En onze mannen in oranje lukte het naar niet de boundaries. Het was alleen vd Gugten die met 36 aan het eind de bankjeszitters erin kon doen blijven geloven. Maar de runrate steeg, de druk werd te hoog, te veel dotballs, regelmatige wickets en toen was het einde oefening op 198 voor Nederland.

En konden onze Nepalese vrienden langs de lijn definitief uit hun plaat gaan. Goed te zien dat ze keurig achter de lijntjes bleven, daarmee was de hele dag zonder enige zichtbare gedoe verlopen. Het bleef waarschijnlijk nog lang onrustig in de Nepalese nacht, voor Nederland een jammer verlies in de jacht naar potjes tegen de toplanden.

De bankjes werden verlaten, stoeltjes ingeklapt, het was een prachtige dag om cricket te kijken, maar het resultaat had toch net even anders mogen zijn. Nogmaals dank aan iedereen die zo'n dag in het Bos mogelijk hebben gemaakt, daar is heel veel hard werk ingestoken.

Sebastiaan Capel

Match report: Dames - Quick 1888, 13/8 (away)

VRA ladies take on QuickNijmegen 13th of August 2016, destination Nijmegen. When we drove up to QuickNijmegen this weekend, someone said: ‘Last week we were competing for the championship and now it feels like we’re driving away from the competition’ it felt a bit like that, allll the way to Nijmegen. After that we also quickly established that we always have a fun day when we play here.

Fortunately we, VRA ladies, love a little bit of cartime together. Singing, catching up, talking strategics, you name it, we talk about it. Because I wanted to make most out of the game and some of us hadn’t played cricket for over a month, I decided to bat first. Before the innings started we checked out the Kokosmat, almost killed the scorebord, some cuddling and warmed up our batsmen. Katie and Git had the honors to open this game, we have a fun batting order this week, me on 11 because of my hand which seem to never stop hurting, apart from today. WHOoo yay. Ok, enough about me. Katie left the field earlier than expected and Maartje came in. Git and Maartje took the score to a quick 63 within 10 overs. Then Lotte came in, aka the venomsucker, she saved me from a wasp sting in my neck. Oh yes, my day was very exciting. Back to the game. The 25th over Maartje got run out with an amazing 72 runs. Fleur went in and went for it, Icara showed her face in the middle and then Sal replaced her and hits a few 6’s. Because you know she’s all about that six, bout that six, but also some singles, fours and two’s. Titia went in and Sassy went in. Sal and Sassy together ended the innings on an amazing 228-7-40. Delicious lunch at the new clubhouse of Quick1888, huge windows, huge terrace and a real dance-floor with disco lights. All we missed was the Balkan band we got to experience a few years back on the same venue :).

We went into the 2nd innings filled-up-stomached and energized. Together with Haas we opened the bowling. I started the innings with a wide, due to a rig under the mat which made my ankle collapse completely. There was only a very narrow passage between the rig and the umpire, it actually made me laugh at times, cause I was so afraid to hit the umpire. Didn’t happen luckily, I did brush her jacket from time to time. Anyways, the ankle was holding on and the humidity and kokosmat got us into a very attacking field setting. 3 people in the slips and no mid on, catching positions all over the place and swinging balls. No wickets though only until the last over, 1-6-8. On the other side Haas was making it rain wickets, she got 5 wickets! Amazing amazing 5-33-10! Icara was bowling and fielding, might I add, like a pro. They couldn’t get her away, her only runs against her were extra’s because the swing was just too strong. Strong swinging game in that one. 1-12-5 great figures. Lotte showed her bowling skills and Fleurtje was making it rain potential catches, her flight is just sooo fly, no ball shots will be played on the ground. As Maartje was warming up, it already looked promising. Great bowling figures 1-14-6. Great catching this game as well. On Haas’s bowling there were catches by Katie, Icara and Sally and on Maartje’s bowling Sally got another catch. Also we had two run outs by swift fielding moves. Great team effort, great attacking fielding and we had fun with field-placements.

We got them all out for 101 in the 34th over!
Great work team :)

Upcoming weekend we’re playing the Hilkamp ladies again, at Kampong this time!

The 27th we’re having a ZamiDami day, we haven’t been playing home games much this season and we’re missing having our after-game drinks on our sunny terrace and of course our VRA friends. We made a fb page, if you want to play you can get in touch, the more the merrier. Sun, cricket game, great company, a game of pool and laughs. The main idea is to start playing at 13.00. Arriving at 12.30. In the next How’s that we’ll have more details! Liefs, Nathalie

Match report: Zami vs Crocodiles, 20/8

De Crocodiles blijven maar terugkomen, dit jaar voor de 18e keer! Traditioneel programma: vrijdag tegen de Zamigos, eten op VRA, de stad onveilig maken, zaterdag tegen de Zami van VRA, uit eten en opnieuw het nachtleven in. Waar de Zamigos er vrijdag in slaagden te winnen, lieten de zamis van VRA de winst deze keer aan de Crocodiles. Maar daar was wel iets voor nodig..... De Crocodiles worden altijd versterkt door hun Nderlandse leden Floris Kappelle en Theo Lindemann en met Gijs de Jong van Bloemendaal, Bastiaan Stapel (GroenGeel), de avond ervoor gerecruteerde Mike George en de uitgeleende Areesh van VRA was het een mixed team dat namens de Crocs aantrad op het tweede veld. Een prima battingsinnimgs van de VRA zamis leverde 246 runs in 40 overs op met vrijwel iedereen aan bat gekomen. Harold Horsman pakte de draad van het seizoen weer op na twee duckjes de afgelopen weken. Een harde 54 runs aan de top of the order, een fijne start. Ook Waleed sloeg er lustig op los, 58 runs waren zijn deel, inclusief een hele fijne en verre zes over long-on. . Gecombineerd een useful 40 van Sebastiaan en bijdragen van onder meer Sam Freeman, Eric Fabery de Jonge en captain Thomas Spits stonden die 246 runs op het bord.

Even kijken naar de T20 op het hoofdveld en in de innings van de Crocs bleek dat een van hen daar de smaak van hard beuken te pakken had gekregen..... De start van VRA was prima voor elkaar met achtereenvolgens new recruit Johnny, Oliver Bloemen, Waleed en Sebastiaan. We namen wat wickets, de runrate bleef overzichtelijk en we dachten zelfs dat we moesten gaan oppassen dat het niet te snel klaar zou zijn. Hoe anders liep het, want de Crocs hebben ene Ben Williams in de gelederen en die kan er wel wat van. Oud captain van Oxford University, tweede van Warwickshire gespeeld en het geschopt tot substitute fielder voor Engeland in een Test Match. Maar belangrijkste was hier dat hij een snoeiharde 160 not out sloeg en samen met maatje Nick Richardson (60 no) een ongebroken partnership van 220 runs had. Dat tilde de score in circa 25 overs naar het winnende totaal. Een paar halve kansen werden nog gegeven, maar meer kwam er ook niet los.

Het bier en de bitterballen smaakten er niet minder om op het balkon in de zon, deze keer omgetoverd tot red carpet area, maar daar voelen Crocs en Zamis zich juist uitstekend thuis!

De singalong op vrijdagavond met de Zamigos was luid en af en toe zelfs zuiver en kreeg op zaterdag een kort vervolg in Kantjil en de Tijger. Heel vreemd, maar toen kwam de rekening opeens op tafel en werden we er vriendelijk uitgewerkt. Hoppe was de volgende pleisterplaats en er is daarna vast nog meer bezocht in het Amsterdamse nachtleven.

Volgend jaar weer!

Sebastiaan Capel

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures