How's That! 13 mei 2014

Jaargang 82 Nummer 5

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Redactioneel

Een snelle blik op de KNCB site leert me dat de gemiddelde VRA-er dit weekend weinig plezier beleefd heeft. Zaterdagmiddag was op Facebook te zien dat het naar R'dam afgereisde VRA 1 de pooltafel miste in het clubhuis van Excelsior en zich in plaats daarvan bezig hield met kaartspelletjes. VRA 2 werd thuis de kans ontnomen de zure smaak van vorige week weg te spelen. Naar verluidt hebben de heren van ZaMi 1 nog een aantal moedige pogingen gewaagd alvorens de strijd te staken en stalen de Dames van VRA de show met indoor bowling practice. Hiermee gaven ze direct gehoor aan de oproep van de HT redactie. Me dunkt dat de dames vooralsnog torenhoog bovenaan staan in de VRA fotowedstrijd. Wie volgt?

En dat terwijl dit weekend bij uitstek gelegenheid bood tot het schieten van de raarste cricket plaatjes. Op Facebook dook zondagmiddag dan ook al snel weer Harold Horsmans legendarische foto op. Ondertussen druppelde het gestaag door. In een volgepropt VRA clubhuis werd er tegen beter weten in gewacht op een weersverbetering. De selecties van North en South gaven er als eerste de brui aan. Na een demonstratie onorthodox poolen van de gebroeders Pasierowski besloten VRA 3 en Qui Vive 2 hun wedstrijd op een nader overeen te komen moment over te spelen. VVV2 en Quick 1888 bleven er nog het langst van iedereen fiducie in houden. De KNCB site informeert me echter dat elders in Amsterdam VRA 4 wel tot een wedstrijd kwam tegen Groen & Wit Amsterdam 3: Ik ben nu al benieuwd naar het verslag. Zonder Paul Polak hierover geraadpleegd te hebben lijkt me deze overvloedige regen na een droog voorjaar en een voortreffelijke drainage voor de zichzelf serieus nemende groundsman een welkom geschenk.

Op naar komend weekend dan maar. Voor de trouwe VRA supporter een eerste mogelijkheid VRA 1 thuis in actie te zien. Met een weekje extra rust zijn de kwetsuren van Peter en Victor hopelijk verholpen en kan het eerste op volle oorlogssterkte aantreden tegen plaatsgenoot Dosti. Door de insiders is Dosti ook dit jaar weer aangewezen als torenhoge titelkandidaat en in hun eerste optreden gaven ze hier ook blijk van. Op papier een wedstrijd om naar uit te kijken. Met ZaMi 1 en ZaMi 2 thuisspelend, en ZaMi 3 actief op het Loopveld kan het gezellig druk aan de boundary worden. Reden genoeg om te komen kijken.
VRA 2 neemt het in Den Haag op tegen HCC terwijl de Dames een weekendje vrij hebben. Dikke kans dat zij ook naar VRA 1 komen kijken. Voor een gouden tip voor de fotowedstrijd neemt u op een bankje naast een van hen plaats.

Aan voorspellingen durven we ons niet te wagen. Met een recent tripje naar London valt me toch iedere keer weer op dat je zo langzamerhand in elke straat een William Hill tegenkomt. Daarnaast zijn de scoreverlopen bij sommige IPL wedstrijden wel zo sensationeel dat het ons beter lijkt volgende week met wat ouderwetse 'wijsheid achteraf' te komen.

Veel cricketplezier!

Redacteur van de Week,
Berend Steenhof

Start jeugdcompetitie

Afgelopen weekend was eindelijk de start van de jeugdcompetitie. Na een prachtig voorjaar was het eerste weekend van het seizoen 2014 helaas fris en nat. De wedstrijden van U14 en U16 werden afgelast. U12 begon met een weekend vrij.

U9 vs ACC
U9 speelde in regen en wind de openingswedstrijd uit op ACC. De spelers hielden het dapper vol in het barre weer, maar helaas werd de wedstrijd verloren. Nieuw dit jaar voor U9 is het spelen van 4 x 6 overs in plaats van 2 x 12 overs. Zowel aan de kant van VRA als ACC werd twijfel uitgesproken of het prettig spelen is met 4 x 6 overs. Ondanks de positieve gedachte achter de verandering om het spel aantrekkelijker te maken, werd de wedstrijd vooral rommelig door het vele wisselen. Mogelijk gaat het beter als de zon schijnt, maar afgelopen zaterdag vluchtten veel spelers clubhuis in, omdat het buiten zo koud was.

Hopelijk is het volgend weekend stralend weer en kunnen alle jeugdteams spelen.

De Jeugdcommissie

Cranleigh Prep. School on Tour

VRA heeft een lange traditie, ook als het gaat om goede relaties met een typisch Britse school als vaste counterpart voor internationale jeugdwedstrijden. Zo ging de VRA-jeugd in de jaren '70 en '80 regelmatig naar de chique Mill Hill School even ten noorden van Londen en kwamen zij op hun beurt met teams naar Amstelveen. Nadat deze fantastische uitwisseling opdroogde (Amsterdam werd wat te gewoontjes voor de Engelse heren) stuurde voorzitter John Wories twee verkenners over de plas om een nieuwe school te zoeken voor zo'n zelfde relatie.

Nu kende de familie Schotte nog een Engelse tak, woonachtig in het pittoreske Shamley Green (Surrey) en van daaruit werd een plan opgesteld en werden afspraken gemaakt. Benno van Nierop mocht namens het Bestuur mee, waarschijnlijk om Huib Schotte in toom te houden. De eerste bezoeken aan de meest prachtige Private Schools verliepen teleurstellend. Men zat niet te wachten op een Nederlands contact en ging evenals Mill Hill liever op tour naar Zuid-Afrika of Australië. Uiteindelijk bezochten we het nabijgelegen Cranleigh.

Ik zie mezelf nog zitten, 22 jaar geleden, in het klaslokaal van Michael Howard, verantwoordelijk voor cricket bij Cranleigh Prep. School. Een zeer positief gesprek, maar toch vele slagen om de arm en geen bevredigend YES. Een week later echter, inmiddels weer thuis, werden we gebeld door Mike, die een interne strijd met andere sportcollega's in zijn voordeel had beslecht en een tour naar Nederland mocht organiseren. Vele tours over en weer zouden volgen, Mike werd lid en groot fan van VRA en vorig jaar oktober waren VRA's oud-jeugdleiders Jeroen van Meerten en Tom Matena te gast in Cranleigh ter gelegenheid van Mike's 60e verjaardag. We kunnen zeggen dat ons bezoek indertijd niet voor niets is geweest.

Terug naar vandaag. VRA ontvangt van 24 mei tot 28 mei wederom een U13-team van Cranleigh Prep. School. Dezelfde Mike Howard komt met 13 spelers in de leeftijd van 11-13 plus begeleiding naar Nederland.

Op zaterdagmiddag speelt het team een eerste wedstrijd op Rood & Wit, waarna ze op VRA eten en door de gastouders worden opgehaald. Op zondag bezoekt het de team de Efteling (niet bepaald een rustdag) en op maandag ontvangt HCC onze gasten.

Op de slotdag, dinsdag 27 mei spelen Cranleigh en VRA tegen elkaar. Het VRA-team zal voornamelijk bestaan uit U14-jeugd, dus houdt daar vast rekening mee. Omdat 'wij' nog gewoon school hebben zal de wedstrijd pas om 17.00 uur beginnen. Dat wordt dus waarschijnlijk een T20 met aansluitend gezamenlijk eten op VRA. Zet het in je agenda! Alle spelers van Cranleigh worden tijdens deze dagen zoals gebruikelijk bij VRA-jeugdleden ondergebracht.*

Komende week zal meer bekend worden gemaakt over de teamsamenstelling. Studeer vast op je Engels en houdt de berichten in de gaten.

Benno van Nierop

PS: We zoeken nog onderdak voor enkele spelers, graag opgeven bij Alice Dirkse.

VRA Ballenactie

Na de succesvolle introductie van de VRA Ballenactie eind vorig seizoen, hebben de eerste ballensponsors zich al weer aangemeld. De wedstrijdbal van de wedstrijd VRA 1 - Dosti a.s. zaterdag 17 mei wordt aangeboden door Wim de Groot. Wim, bedankt voor het sponsoren van deze wedstrijd!

Zelf ook balsponsor worden? Kijk voor meer informatie op de pagina VRA Ballenactie.

Verslag overleg met ouders jeugdspelers

Vorige week dinsdagavond 6 mei was er een bijeenkomst belegd voor de ouders van de jeugdleden. Aanwezig was een aantal ouders, Ewoud de Man namens de technische commissie en Alice Dirkse, verantwoordelijk binnen het bestuur voor jeugdzaken.

Tijdens de bijeenkomst is uitgelegd, hoe dit seizoen de coaching van de jeugdteams is georganiseerd. De technische commissie regelt dat bij de wedstrijden van U12, U14 en U16 een coach (speler uit de hogere senioren teams) aanwezig is. Die zal coachen en het umpiren voor zijn rekening nemen. Het team heeft echter ook een teammanager nodig, die de niet-crickettechnische zaken regelt. Dit zal een teamouder moeten verzorgen. Verder is kort gesproken over de KNCB-gedragsregels, die van harte worden onderschreven door VRA en zowel gelden voor alle spelers als voor de ouders/begeleiders en coaches.

Er werd een aantal duidelijke afspraken gemaakt:

Training - Trainingen starten om 16.30 uur. Eerdere tijd 16.00 uur bleek lastig haalbaar. - Wees op tijd, het is voor een trainer heel lastig training geven als steeds kinderen binnen druppelen. - Training gaat door, ook als het regent. De enige groepen waarvoor besloten kan worden de training af te zeggen zijn U9 en U7. Dit zal in zulke gevallen tijdig op website bekend worden gemaakt. - Als met harde bal wordt getraind, moet met volledige uitrusting worden gespeeld (helm, legguards, gloves, toque). - Je traint met je eigen team, trainen met een ander team kan alleen als Ben Cooper daarvoor toestemming heeft gegeven. - Mocht je een keer niet kunnen trainen, meld je dan af bij Ben Cooper (M 06 17002022)

Wedstrijden - Coach/umpire is een speler uit een van de hogere senioren teams. - De coach wijst aan wie captain is. - Schema van welke coach bij welke wedstrijd wordt geplaatst op website. - Team(manager) verzorgt: wedstrijdbal, scoren, wedstrijdformulier, lunch en verslag (uiteraard veel delegeren). - Kosten lunch: 5 euro per VRA-speler bij alle thuiswedstrijden. - Wees op tijd voor de wedstrijd! Let op de verzameltijd die gecommuniceerd wordt. - De wedstrijd zo vlot mogelijk doorspelen in verband met wedstrijden die na de jeugdwedstrijden moeten worden gespeeld. - Indien niet tijdig wordt begonnen met de wedstrijd, afspreken met de tegenpartij hoeveel overs zullen worden gespeeld, zodat het veld tijdig beschikbaar is voor een volgende wedstrijd. - Net als bij de training: bij spelen met harde bal volledige voorgeschreven uitrusting dragen. - Ingevuld en ondertekend wedstrijdformulier graag uiterlijk maandagavond na wedstrijd op VRA aanwezig of per mail naar Alice Dirkse.

Meer informatie over jeugdreglementen kunt u vinden op de site van de KNCB.

How's That! Photo Contest

VRA Dames: Well bowled!

De eerste inzending voor de How's That! Photo Contest is binnen! In dit geval mede dankzij het dramatisch slechte weer van afgelopen weekend. De VRA Dames lieten zich niet uit het veld slaan en vonden in de buurt van het drijfnatte Kampong een perfect alternatief. Zo kreeg het begrip 'bowl-out' een onvermoede nieuwe dimensie en onze fotowedstrijd een vliegende start. In plaats van een verslag, well bowled Dames! Wie volgt?

VRA Cricket Fantasy Bonanza #2

Zoals beloofd hier een update van de VRA Cricket Fantasy Bonanza. Het is gelukt hoor, alle spelers hebben een rating gekregen en daar hebben wij een prijskaartje aan gehangen. We hebben twee leagues aangemaakt: In de zaterdag league zitten alle Zami spelers, in de zondag league zitten de spelers van VRA 1,2,3 en de Dames.

Wat fijn hè, want nu kun je in twee leagues meespelen. Je kunt maar 1 team per league inschrijven overigens.

Nu moet je dus twee keer het winnende team invullen. Voor de Zaterdag league doe je dat op (tromgeroffel): Saturday Voor de Zondag league doe je dat op (tromgeroffel): Sunday

Nogmaals: twee teams inschrijven dus! Is goed voor de club, je leert meer leden kennen en zo ding je twee keer mee naar de hoofdprijs. Elke league heeft natuurlijk zijn eigen hoofdprijs.

Hier nog even de regels: Je kunt 1 team per league en per emailadres inschrijven a €25,- (je mag zoveel mogelijk teams inschrijven met verschillende mailadressen... als je maar betaalt). Voor ieder team mag je niet meer uitgeven dan 30 miljoen. Iedere week willen we voor vrijdag de update doen. Dit is afhankelijk van e-cricket en het invullen daarvan. We zullen halverwege een transferperiode inlassen. Je kunt dan de geblesseerden en bijvoorbeeld nieuwe vaders wisselen. Voor ieder team kun je een captain aanwijzen; de captain verdient dubbele punten voor je en die kan je iedere week wijzigen.

Ieder team heeft: 2 x batters 2 x bowlers 1 x all rounder 1 x wicket keeper Alleen de eerste plek wint geld. Bij een gedeelde eerste plaats wordt de prijs over de winnaars verdeeld.

Dan nu de puntentelling:

BATSMEN 1 punt per run 10 punten voor een not out 20 punten voor scoring 50+ runs 40 punten voor scoring 100+ runs -20 punten voor een duck

BOWLERS 15 punten per wicket 30 punten for 5+ wickets -20 punten for conceding 50+ runs (for 0 wkts)

FIELDING 10 punten per vang 15 punten per stumping 20 punten per run out

DUS: loop je over van cricket know how, inzicht, gogme, zelfvertrouwen en vooral geld: Schrijf je teams nu in en laat iedereen zien dat JIJ de grote cowboy van VRA bent. JIJ bent de Grand Mufti of VRA Cricket. En als je wint deel je natuurlijk drinks allround uit.

Veel succes en vooral HEUL VEUL plezier met de VRA Fantasy League Bonanza 2014.

Bob Prenen en Thomas Spits

Koningsdag

Van mevrouw Bloemen (ouder van meerdere VRA-jeugdleden) ontvingen wij deze leuke impressie van Koningsdag 2014.

Koningsdag was voor VRA en cricket een succes!

Vrijdags was de generale, natuurlijk nog wat rommelig. Een deel zat in de schouwburg, de rest was al op het plein : Stadshart Amstelveen.
Hier vond iedereen elkaar bij de door Paul Polak fantastisch gefikste kooi!

Er was al veel support: De coaches: Khanzadah en Victor Lubbers uit VRA 1 , Dorien Rauwerda onze voorzitter, Paul Polak, VRA volwassenleden en VRA´s U12 kinderen met wat ouders. Al gauw hadden we een idee van de VRA bijdrage aan Koningsdag en stond iedereen om de beurt
te batten en te bowlen, tot de burgemeester kwam langslopen.

De Koningsdag zelf stond iedereen, wat dromerig nog, om 8.15 uur bij de schouwburg. Enkel de mensen met polsbandjes, verkregen na screening voor Koningsdag, mochten binnen de hekken. Victor en Khanzadah deden de warming-up en coachten de groep, die bestond uit: Trinab, Rishab, Julius, Gwendolyn, Sebastiaan, Udith, Zorah, Aisha, Prem, Vikramjit, en Lancelot. Het duurde natuurlijk een flinke poos (tot de middag) voor de koninklijke stoet kwam, maar we konden alles goed volgen op de schermen wanneer ze vanuit De Rijp ons zouden bereiken. Ondertussen werden we vermaakt met muziek van onze Bollywood dansende voorburen en" Trommelende draak" verderop . De stad Amstelveen had voor iedere deelnemer een lunchpakket. Ze had voor veel hulp gezorgd bij de organisatie en een leuke verrassing voor de kinderen.

Khanzadah en Victor maakten een plan en de kinderen waren lekker aan het cricketen. Victor probeerde met de foto van -een battende prinses Kate (UK) in Australië-, Maxima over te halen, om bij ons te batten. Echter onze koning trok met haast redenen zijn vrouw verder mee door. Ook de prinsesjes waren er niet meer bij. De kinderen snapten niet goed, waarom koningin Maxima niet even mocht batten… Ze hadden al vanaf 8.15 uur gecricket en zagen natuurlijk hier naar uit.

De andere leden van het koninklijk huis; prins Constantijn met prinses Laurentien en prins Floris met prinses Aimée evenals prins Pieter Christiaan, gingen gelukkig wel enthousiast op ons in. De prinsessen spraken met de omstanders en de prinsen gingen cricketen. Prinses Laurentien liet zich uitgebreid vertellen hoe goed cricket is. Het verenigt vele culturen en kinderen leren spelenderwijs in het Engels de sport met zijn complexe regels. Zij heeft ook kinderen in U12 leeftijd en schrijft kinderboeken.


De stemming was heel relaxed, zeker ook door Umberto Tan, die live verslag uitbracht voor TV en vervolgens helemaal enthousiast ging cricketen, bowlen en daarna super sportief en lang ging batten! Onze U12 ging heel fanatiek op hem bowlen en het was gewoonweg prachtig! Iedereen klaarde op van zoveel oprecht enthousiasme!

Met deze door Dorien, het bestuur, Khanzadah, Victor en Paul opgezette actie, staan VRA en cricket weer mooi op de kaart!

Anne-Marie Bloemen

Cricket equipment

Cricketmateriaal is in Nederland niet overal even makkelijk verkrijgbaar. Gelukkig hebben we bij VRA een uitstekende leverancier en tevens sponsor vlakbij. Kashmir Sports op de Lindenlaan 376 in Amstelveen levert een compleet assortiment aan bats, legguards, cricketkleding en andere accessoires. Ga er eens langs, kijk op www.kashmiristores.com of bel eerst even 06 26016682 voor informatie.

Cricket equipment is not widely available in the Netherlands. Fortunately, VRA has an excellent supplier and sponsor nearby. Kashmir Sports on Lindenlaan 376 in Amstelveen offers a complete range of bats, legguards, cricket clothing and other accessories. If you need something, just visit them, have a look at their website www.kashmiristores.com or call 06 26016682 for details.

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures