In memoriam - Wim de Groot (1945 - 2021)

23 november 2021

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Willem de Groot is overleden.

Voor vele leden van VRA en de Nederlandse cricketwereld was Wim een vertrouwde verschijning. Zonder ooit een cricketbal gebowled of een run geslagen te hebben, heeft Wim de cricketsport dertig jaar geleden in zijn armen gesloten en is daarna niet meer weg te denken geweest.

Het begon ergens eind tachtiger jaren. Ons Eerste team worstelde ook toen al met het aantrekken van voldoende scorers. Aangezien onze voorzitter, Sieb Mulder junior, dat niet kon aanzien, nam hij het scoreboek zelf ter hand. Ons scorebord (ook al van de hand van Sieb) had daardoor een vacature. Nu wilde het toeval dat op dat moment Willem de Groot net klaar was met zijn wijk. Hij was namelijk postbesteller bij de PTT en fietste voor zijn werk door heel Amstelveen en dus ook door het Amsterdamse Bos. Het was hem al eerder opgevallen dat er tussen alle hockeyvelden zich iets bijzonders afspeelde dat zijn aandacht trok. Die sport op die mooie groene grasvelden met van die mannen in strakke witte outfits en die rode bal interesseerde hem mateloos. Maar zijn aandacht ging vooral naar dat bijzondere apparaat aan de rand van het veld. Daar stonden allerlei getallen op die bij elke gebeurtenis op het veld weer opgehoogd werden met een slinger aan een van de touwen die eronder hingen.

Op een dag was Wim de bediener van het scorebord en iedereen vond dat uiterst vanzelfsprekend. Scorers van het Eerste vonden in het scorebord een referentie. Als er een verschil met het boek was geconstateerd, lag het in 9 van de 10 gevallen aan de scorer, want Wim ontging niks.

Gaande het seizoen begon hij zich steeds meer in het spel te verdiepen en was vrijwel bij elke thuiswedstrijd van het Eerste te vinden langs het veld. Wim had in zijn jeugd niet het geluk gehad om met cricket in aanraking te zijn gekomen. Fietsen was zijn grote passie. Daarom fietste hij dan ook naar de uitwedstrijden toe.

Wim had het niet breed. Maar dat weerhield hem er niet van om menigmaal donateur van de Ballenactie te zijn. Ook doneerde hij aan de Jeugd en de Dames, want hij zag precies waar de middelen nodig waren om de cricketsport verder te ontwikkelen.

Wim de Groot is een typisch voorbeeld van de grote aantrekkingskracht van de cricketsport. Geheel uit het niets ontbrandde de vonk in zijn hart. En op vele Nederlandse cricketvelden was hij bekend en werd hij omarmd alsof Wim er al van jongs af aan bij hoorde. Want Wim hoorde bij ons.

VRA denkt met liefde en dankbaarheid terug aan al die mooie jaren waarin Wim op de club aanwezig was om zijn cluppie te steunen. We wensen zijn familie en dierbaren alle sterkte.

Harold Horsman

Secretaris van VRA

Onze sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures