In Memoriam: Rob Raaijen (1935-2018)

Rob Raayen heeft het veld verlaten. Na een bijzonder sterke innings, is hij op 13 januari jongstleden heengegaan. Ons erelid is niet meer. Onze innige deelneming gaat uit naar zijn dochter Els.

Rob is VRA en VRA is Rob. Als je in een straat woont waar cricketfamilies de scepter zwaaien dan ontkom je er niet aan dat je gaat cricketen. Zo ook Rob. In die tijd kon de straat nog worden afgezet, zodat iedereen uit de buurt op straat kon cricketen en hockeyen. Zo startte de VRA-cricketcarrière van Rob onder leiding van de familie Van Marken, en in het bijzonder de twee jaar oudere Hein. Cricketen bij VRA en hockeyen bij Amsterdam. Oud spelers zoals Chris Mijnarends, Bert Smit Sibinga en Jan Nolen, Hans van Waaijen en Aris Aartsen waren in die tijd zijn medespelers.

Rob was bowler, een semi fast bowler. Hij speelde voor VRA 1 van 1954 tot 1973 en nam 127 wickets. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar er moet rekening worden gehouden met het gegeven dat hij vele jaren in het buitenland (Hong Kong) verbleef. Batten was lastiger voor Rob daar hij aan één oog blind was. Des te bijzonder dat hij vanaf de boundary strak boven de palen kon ingooien. Reden voor de captain om Rob op het hout te zetten. Wanneer er dan een vang op hem afkwam, verroerde hij zich niet. Stil wachtte hij tot de bal vlak bij hem was. Dan, op het laatste moment, stapte hij opzij uit de baan van het schot, wachtte tot de bal hem bijna gepasseerd was en pikte dan de bal met één hand uit de lucht. Verwarrend en verwonderend voor iedereen en vooral de tegenstander. Zo ving hij er voor VRA 1 toch nog 37 stuks. Als begenadigd schrijver blijft hij de VRA-er die het beste wedstrijdverslag ooit uit de historie van VRA schreef: “Gewoon, een rechte” over de wedstrijd HHC-VRA in 1957 die op de laatste bal gewonnen werd. Te vinden in het VRA jubileumboek 1964.

Niet alleen was Rob een waardevol en betrouwbaar speler voor VRA I, ook is hij vele jaren enthousiast aanvoerder van VRA II geweest. Naast spelen deed Rob ook op andere vlakken veel voor VRA. Zo is Rob al op jonge leeftijd in het bestuur van VRA terechtgekomen. Niet veel VRA-leden kunnen bogen op 18 jaar bestuurslidmaatschap. Rob heeft deze periode VRA als secretaris meebestuurd. Met het spelletje zelf is hij in de jaren 70 gestopt. Maar hij is daarna niet stil blijven zitten en heeft zijn bemoeienis verder doorgezet als lid van het bestuur van de Vrienden van VRA. Daarnaast is hij altijd trouw als toeschouwer de wedstrijden van ons eerste blijven volgen. Want Rob hield van cricket, van een goed glas wijn, van het terras, de zon en de gezelligheid. Hij was zeer betrokken bij het damescricket. Hiermee verdiende hij zelfs de bijnaam “papa Possum”. Dat VRA haar bestaan van honderd jaar heeft kunnen volmaken, is mede te danken aan de inzet van Rob, ons erelid.

Dank je wel, Rob.

Peter van Gulik

Namens de Possums:

Wij herdenken Rob Raayen met dierbare herinneringen.

Op tal van vlakken was hij betrokken bij de VRA Dames teams, zowel bij de Looney Ladies als de Puzzling Possums.
Als umpire, als geduldige bowling coach met handige instructies en na de wedstrijd regelde hij grote jugs met spritzers die tijdens de 3e innings rijkelijk vloeiden.

Al die mooie momenten vergeten wij nooit.

Rob, rust zacht en dank voor alle aandacht voor de Possums en de Looneys.
Namens de Possums, veel sterkte voor de familie, VRA-vrienden, team mates en oud-medebestuursleden.

Onze sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures