In memoriam: Maurits Houben

Zondag 27 november bereikte ons het dieptreurige nieuws dat Maurits Houben geheel onverwacht op slechts 48 jarige leeftijd in zijn slaap is overleden. Een grote klap voor cricketend Nederland en VRA in het bijzonder.

Maurits begon met cricket op jonge leeftijd bij MOP. Daar bleek hij al snel over het nodige talent te beschikken, maar bleef vrij lang buiten de radar van de cricket bond. Pas toen hij een jaar of 19 was kreeg hij zijn eerste kans en werd geselecteerd voor het Nederlands elftal Under 19 (Colts). Op latere leeftijd zou hij nog 4 keer voor Nederland uitkomen

Rond deze tijd kwam Maurits voor het eerst naar VRA om na 1 seizoen door te reizen naar VCC, dat beter bereikbaar was vanuit Leiden waar hij inmiddels studeerde. Daar speelde hij tot 1995 en liet binnen een uitermate goed elftal duidelijk zien waar hij toe in staat was. Na zijn VCC periode keerde Maurits terug naar VRA om, zo bleek later, de basis te vormen voor misschien wel de meest succesvolle periode die VRA tot op heden heeft gekend. VRA werd in een periode van 7 jaar 5 keer kampioen van Nederland.

Naast een door velen bestempeld als ondergewaardeerd batsman was Maurits een buitengewoon goede wicketkeeper. Ondanks zijn grote gestel was hij verbazingwekkend wendbaar achter de palen en beschikte over fantastische ‘handen’. Maar als captain wist Maurits misschien nog wel het meest te imponeren. Maurits beschikte over alle eigenschappen die nodig zijn om de lastige en veeleisende taak als cricket captain succesvol te vervullen.

Waar Maurits buiten het veld kon twijfelen over van alles en nog wat, was daar binnen de lijnen totaal niets meer van te merken. Hij nam als captain zijn besluiten snel, resoluut en bijna altijd juist. Hij liet daardoor bij niemand ruimte voor gemok of protest. Hij had een voortreffelijk gevoel voor de ‘lijnen’ bij het uitzetten van het veld. Zijn bowlingwissels en batting line-ups waren soms onorthodox maar pakte eigenlijk altijd goed uit.

Maurits stond als captain altijd voor zijn team. Ondanks of mede door de successen lag de lat erg hoog. Dit zorgde voor druk die Maurits altijd goed wist weg te houden bij het team. Zo konden zijn spelers optimaal bezig blijven met waar het om ging: cricket. Ook had hij een natuurlijke en eerlijke omgang met mensen waardoor hij kon blijven rekenen op ieders steun. Maurits was als mens en captain een belangrijke bindende factor die voor een groot deel de basis vormde voor het succes. Van de 5 landstitels waren er 4 onder Maurits’ captaincy.

Maurits maakte in totaal bijna 7000 Hoofdklasse runs in 327 wedstrijden met 4 centuries. Hij pakte 242 vangen waarvan 168 als wicketkeeper. Ook nog nam hij 25 stumpings.

Met het overlijden van Maurits is een geweldige cricketer en een geliefd en bijzonder mens verloren gegaan. We zullen hem erg missen en wensen Marjanka, Piet-Hein, Joris, Klaas en de rest van de familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit tragische verlies.

Tjade Groot

Onze sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures