How's That! 20 July 2023

Year 91 Issue 12

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

Als je verstoken bent van live-beelden, zoals ik bij de historische match tussen Nederland en Schotland ben je aangewezen op het commentaar op cricinfo. Dat is op zichzelf geen straf. De commentatoren van dienst zijn ter zake kundig en niet zelden snedig. Ze houden je op het puntje van je stoel, omdat hun opmerkingen altijd korte tijd na de werkelijke gebeurtenissen op het scherm verschijnen. Vooral als een nieuwe weergave van de gebeurtenissen op het veld even op zich laat wachten is het tandenknarsen. Wat is er in vredesnaam aan de hand? Een vier, een zes of een lbw, je weet het gewoon niet. Je probeer je de zaken te visualiseren, haalt je van alles in je hoofd, maar hebt het vaak mis. Op donderdag 6 juli 2023 was het niet anders. Lang was ik aan mijn telefoon gekluisterd. Eerst zag ik dat Schotland, vooral door toedoen van Brandon Mc Mullen (106), tot 277 runs kwam voor het verlies van 9 wickets, een totaal dat Nederland in 44 overs moest zien te overtreffen, wilde het zich kwalificeren voor het WK in India. Het leek er aanvankelijk niet op dat dit zou lukken en bij 163 voor 5 hield ik het even voort gezien. Dit leek een hopeloze missie te worden. Nieuwsgierig als ik ben keek drie kwartier later weer even op mijn toestel en zag dat Bas de Leede het op zijn heupen had gekregen. Nadat hij ook al voortreffelijk had gebowld (5 voor 52 in 10) was hij nu met het bat op weg naar eeuwige roem. De ene na de ander zes vertrok van zijn bat. In het zicht van de haven ging hij nog run out, maar toen was de overwinning eigenlijk al binnen ( 278 voor 6). Met zijn 5 voor en een ruime century in een match voegde hij zich in een illuster en zeer klein rijtje. Hulde Bas! You’re simply great.

Nadat ik nauwelijks bekomen was van de spannende finish van de wedstrijd tussen ons eerste en Excelsior afgelopen zondag, een match waarin we door toedoen van staartbatslieden Udit en Eddy nipt aan het langste eind trokken (175 om 179 voor 8), was het tijd voort wat ontspannend leeswerk. Ik hoefde niet lang te kiezen uit het onlangs aangeschafte aanbod, want daarbij was eindelijk ‘Wisden Cricketers’ Almanack 2023’. Gewoonlijk ligt dit gele turfje al begin mei op mijn bureau, maar door allerlei Brexitperikelen was het nu ruim twee maanden later. De editie van 2023 telt 1616 pagina’s vol ins en outs uit de cricketwereld en houdt je door haar omvang wel een paar weken zoet. Natuurlijk las ik eerst de secties gewijd aan de cricketboeken en de obituaries. In de laatste afdeling waren weer vele pareltje te bewonderen. Zo werd mijn oog getroffen door de necrologie gewijd aan de Australische kolonel Donald Douglas Beard die op 6 december 2022 op 97-jarige leeftijd overleed. Deze veteraan, bekend als ‘The Diggers Doctor’, stond in de Koreaanse oorlog veel gewonde manschappen bij en toonde zich bij het verrichten van zijn taak onverschrokken. ‘I was too busy, ‘zei hij later, ‘I didn’t believe these bullets could hit me.’ Beard was een cricketliefhebber in hart en nieren en ontwikkelde zich na de oorlog tot een befaamd chirurg. Ook was hij tijdens de Centenary Test in maart 1977 medisch adviseur van de Australische Cricketbond. In die hoedanigheid hielp hij Rick McCosker van het veld toen diens kaak was gebroken door een raket van Bob Willis. Beard was bevriend met cricketlegende legende Don Bradman en zo kon het geschieden dat in de januarimaand daarna zijn twee zonen, teenagers met fastbowling aspiraties, in hun achtertuin op ‘The Don’, op dat moment 69, mochten bowlen. Toen ze daar zo bezig waren, arriveerde fast bowler Jeff Thomson, in 1978 een van de snelste bowlers ter wereld, voor het diner. ‘If Bradman is batting, I’m bowling,’ zei hij. Aanvankelijk liet hij een paar boogjes los om de oude man niet te verontrusten, maar toen hij merkte dat Bradman nog bijna net zo goed was als vroeger, ging het sneller. Omdat hij ten slotte de krantenkop vreesde ‘Thommo kills Bradman in backyard Test’ liet hij het er maar bij en ging vol bewondering zitten. ‘Bradman droeg geen bescherming,’ zei hij later, ‘geen pads, geen box geen handschoenen. Hij stond daar maar met zijn geleende bat en maakte in twintig minuten geen enkele fout.’ Van dit soort verhalen houd ik. En dan te bedenken dat er nog 1500 bladzijden te gaan zijn!

H.O.

Competitieschema VRA 1

Het Eerste is helaas in de eerste seizoenshelft bij de onderste 4 geeindigd. Dat maakt dat ze vanaf 16 juli moeten gaan spelen tegen degradatie.

De play-off opzet is als volgt: Onderste 4 uit de 1e fase van de competitie. 6 wedstrijden (2x tegen iedere tegenstander in de play-off) Teams nemen alle punten en de volledige NRR mee naar de play-off. Na 6 wedstrijden degradeert de nr. 10 uit de Topklasse

Het wedstrijdschema is als volgt:

Zondag 16 juli Excelsior '20 - VRA

Zaterdag 22 juli Salland - VRA

Zondag 23 juli HBS - VRA

Zaterdag 5 augustus VRA - Excelsior '20

Zaterdag 12 augustus VRA - Salland

Zondag 20 augustus VRA - HBS

Thomas Spits

Competitieschema VRA 2

Ook voor ons Tweede is het competitieschema van de tweede helft van het seizoen bekendgemaakt. De eerste klasse heeft dezelfde competitieopzet als de topklasse. Gelukkig heeft ons Tweede zich wel kunnen plaatsen in de kampioenschaps poule wat maakt dat zij een iets ander speelschema hebben dan ons eerste:

De opzet van de play-off voor kampioenschappen in de Eerste Klasse is:

Top 6 uit de 1e fase van de competitie. 5 wedstrijden (1x tegen iedere tegenstander in de play-off). Teams nemen alle punten en de volledige NRR mee naar de play-off. Na 5 wedstrijden gaan de bovenste 4 teams door naar de finales.

Het wedstrijdschema is als volgt:

Zondag 16 juli VOC 2 - VRA 2

Zaterdag 22 juli Qui Vive 1 - VRA 2

Zondag 23 juli Eindhoven 1 - VRA 2

Zondag 6 augustus VRA 2 - HErmes DVS 2

Zondag 13 augustus VRA 2 - Hercules

Zondag 20 augustus Elimination finals

Zondag 20/26 augustus Qualifying finals

2 september Championship final

Thomas Spits

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures