How's That! 23 August 2022

Year 90 Issue 19

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb de Engelse cricketer Joe Root altijd een beetje een lulletje rozenwater gevonden. Misschien kwam het door zijn appelwangetjes, zijn niet al te hippe kapsel of zijn vlasbaardje, maar voor mij was hij altijd een doetje.
Toch was het dit doetje dat door Wisden Cricketers’ Alkmanack werd uitgeroepen tot ‘the leading cricketer of the year 2021’ en dat doet dit gezaghebbende boekwerk niet zomaar. In enkele pagina’s doorwrocht proza licht het zijn keuze toe en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was. In 15 tests scoorde Root maar liefst 1708 runs en nam daarmee een groot deel van de productie van zijn team voor zijn rekening. Om deze prestatie in perspectief te zetten is het goed ook even het aantal runs van nummer twee, Rory Burns, te vermelden. Die kwam met zijn 530 runs bij lange na niet in de beurt van zijn captain. Roots gemiddelde van 61 stak ook ver uit boven dat van zijn teamgenoten, van wie er geen boven de dertig reikte. Wisden voorzag voor Root, die eind 2021 31 jaar werd, nog een grote toekomst. ‘Root the batsman, if not the captain, has time on his side. Combining the best of both worlds – the defensive technique of the ancients with the novel strokes if the moderns – he could become England’s finest.’
Afgelopen week speelde Engeland op Lord’s een Test tegen Nieuw-Zuid-Afrika. Ik was een gretige toeschouwer en ging er eens goed voor zitten. Dit zou weleens een close contest kunnen worden. Dat het dat niet werd was te wijten aan het prima bowlen van de Zuid-Afrikaan Kagiso Rabada en het zwakke batten van de Engelsen die met een innings en 12 runs verloren. En Joe Root? Die scoorde in de eerste innings 8 runs (uit 17) en in de tweede 6 runs (uit 10). Ik blijf mijn twijfels houden.

H.O.

Uitslagen afgelopen weekend

Eindhoven CC 71 v 0 (5.3) – VRA2 69 (23.5)
VRA7 234 v 7 (35) – Dosti3 230 v 8 (35)
VRA Dames 43 (21.4) – Quick 214 v 7 (40)

Deze week op VRA

We hebben nog een explosief einde van het seizoen de komende weken op VRA. Voor de cricket liefhebber en VRA-supporter is het veel te beleven op onze mooie club. Hierbij even een overzicht van alle wedstrijden.
Zo zijn er ODi's op maandag en woensdag tussen de Nederlands dames en de dames van Ierland.
Op vrijdag hebben wij de friendly tussen de Zamigo's en de Crocodiles, al jarenlang een fantastische wedstrijd. Zij zullen ook tegen VRA op zaterdag spelen.
Zaterdag speeld ons Eerste uit op HCC (verplaatste wedstrijd vanwege de ODi's tegen Pakistan vorige week) en op zondag is het Punjab thuis.
Het Tweede heeft een kans op promotie naar de Hoofdklasse en speelt zijn eerste play off wedstrijd komende zaterdag thuis!
VRA 5 zal ook zijn gooi naar promotie op VRA doen. Zij spelen op zondag tegen VCC 3. Zami 2 speelt op het derde veld tegen Ajax Leiden.

Op zondag spelen de U17 hun halve finale richting het kampioenschap tegen VOC en ook de U11-1 en U15-1 zullen halve finales spelen. Zij spelen uit tegen HBS en HCC.

Het overzicht:

Maandag 22 augustus
Nederland Dames XI - Ierland dames

Woensdag 24 augustus
Nederland Dames XI - Ierland dames

Vrijdag 26 augustus
Zamigo's - Crocodiles (veld 1) (13.30)

Zaterdag 27 augustus
VRA - Crocodiles (veld 1) (13.30)
VRA 2 - Qui Vive 1(Veld 2) (11.00)
VRA ZAMI 2 - Ajax Zami (veld 3) (13.30)
HCC - VRA 1 (11.00)
Quick Zami 1 - VRA ZAMI 3 (13.30)

Zondag 28 augustus
VRA 1 - Punjab (11.00)
VRA 5 - VCC 3 (veld 2) (13.00)
VRA U17 - VOC U17 (veld 2) (9.00)
HBS U11 - U11-1 Harde Bal (9.00)
HCC U15 - VRA U15-1 (9.00)

Happy Memories

In elke collectie bevindt zich wel een verstekeling. Je vraagt je af hoe en waar die blinde passagier ooit aan boord is geklommen en waarom hij mocht blijven. Zoals het schilderij met dat mislukte perspectief, de postzegel met gehavende tanding, die stoel uit de verkeerde stijlperiode. Of, zoals in dit geval, een ansichtkaart met een beschamende vouw, een hoogbejaarde batsman en een overdaad aan decoratieve symboliek.

Hoefijzers, klaverblad, klimop en bloesem roepen de sfeer op van een volgestouwd Jordaan-interieur uit voorbije tijden. Met z’n schemerlampjes, gehaakte gordijntjes, dressoirs en bijzettafeltjes beladen met snuisterijen. En midden in de vensterbank, pontificaal voor het raam, onaangedaan door alle overvloed de stoïcijnse huiskat. Happy (?) Memories. Het voert wat ver om parallellen te trekken tussen de schier onaantastbare positie van de Jordanese huiskat en die van de bejaarde cricketer temidden van alle guirlandes op deze ansicht. Dat is vast ook niet de reden geweest om de kaart ooit aan te schaffen. De diepere achtergrond daarvan vinden we terug aan de achterzijde.
Hier lezen we een kattenbelletje, dat mannie ( Hubby) op 4 december 1911 vanuit Auburn in de staat Nebraska naar zijn echtgenote stuurde. Hij schreef met potlood en de tekst staat er na 111(!) jaar nog ongehavend op. Of manlief een taalvirtuoos was valt te betwijfelen, maar zijn boodschap heeft in al haar directe eenvoud wel iets vertederends. Als we goed kijken, lezen we: “Dear Wife// got your card// evey (hij had haast) thing is OK// will Write you a letter soon// Post to town today so you will get this card sautrday (oei!)// with love// Hubby “ Happy Memories! Resteert de vraag hoe deze in Duitsland gedrukte Engelse cricketansicht in de Amerikaanse staat Nebraska is beland? Want wie cricket met Nebraska in verband tracht te brengen leest als informatieve mededeling: ‘We all know that cricket chirping is a part of Nebraska life.’ Er blijken in deze staat maar liefst 28 verschillende krekelsoorten te leven, waarvan de Kameelkrekel en de Mormoonkrekel zo’n 10 centimeter groot kunnen worden. Aan sjirpende krekels geen gebrek in Nebraska, maar aan chirping cricketers …

Tom Matena

Vriendenloterij - doe mee en steun VRA!

VRA staat ingeschreven als te steunen vereniging bij de Vriendenloterij. Dit betekent dat u in plaats van door de Vriendenloterij gekozen goede doelen, VRA kunt steunen met uw gekochte loten.

Hoe werkt dat?
De Vriendenloterij kent 40% van de aankoopprijs van elk lot toe aan VRA. Dit is 85 euro per jaar per lot. De aankoopprijs per lot verandert niet door VRA te steunen. Dit is dezelfde prijs als bij het steunen van de eerder genoemde goede doelen. Maak ik dan nog wel evenveel kans om te winnen? Ja zeker! Winst gaat via de Vriendenloterij per postcode en lotnummer niet per doel/vereniging dat gesteund wordt.

Hoe kan ik VRA steunen?
Ik heb al loten
1. Bel 0880201020
2. Kies uit het keuzemenu 'overige vragen' via toets 5 om met een telefonist in contact te komen.
3. Geef uw gegevens door en meldt dat u uw loten graag wilt omzetten naar de vereniging 'SV VRA'. Dit proces duurt ongeveer 3 minuten en brengt geen extra kosten met zich mee.

Ik heb nog geen loten
1. Ga naar de Vriendenloterij website en kies "Meespelen"
2. Kies de optie 'een club, vereniging of stichting naar keuze'
3. Zoek op 'SV VRA Amstelveen'
4. Vul de gevraagde gegevens in
5. Geef toestemming. Dit proces duurt ongeveer 5 minuten en hiermee koop je 1 lot.

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures