How's That! 12 August 2021

Year 89 Issue 3

Alles nog mogelijk voor VRA1!

Wat is het toch heerlijk dat er dit seizoen weer play-offs zijn in de Topklasse!

Weliswaar spelen we niet voor het kampioenschap of tegen degradatie, maar het is in jaren niet zo spannend geweest tot op de laatste wedstrijddag van de reguliere competitie. Punjab is de enige club die zeker weet dat ze als nummer 1 zijn geëindigd na komende zondag; ze liggen te veel voor op de rest om nog in te halen. Maar vervolgens zijn er 5 teams die nog aanspraak kunnen maken op 1 van de 3 overgebleven plaatsen in de play-offs.

En, hoewel de seizoenstart niet optimaal was, doet ook VRA nog volop mee in de strijd om de felbegeerde vierde plaats!
Aanstaande zondag speelt ons vlaggenschip uit tegen Excelsior (zondag 15 augustus) en bij winst kan een vierde plaats ons bijna niet meer ontgaan.

Hierbij dus een oproep aan alle trouwe fans die in de gelegenheid zijn: kom zondag naar Schiedam om onze mannen aan te moedigen!

Ook in de T20-competitie is alles nog mogelijk. VRA1 startte wat rommelig met een moeizame thuisoverwinning op Ghausia. Daarna helaas 2x een verregende wedstrijd en, om de chaos compleet te maken, trok Ghausia zich terug uit de competitie en verviel de winstpartij. Ons eerste heeft dus tot op heden nog geen resultaat geboekt in deze competitie. Maar als de mannen aanstaande zaterdag (14 augustus) thuis tegen Quick Haag winnen, hebben zij al hun wedstrijden (!) gewonnen en is de kans groot dat zij doorgaan naar de T20-finales (de beste 2 van elke poule gaan door).

Dus ook hier geldt: kom ons eerste aanmoedigen, thuis tegen Quick op zaterdag om 15 uur.

Het belooft een mooi weekend te worden, en dan heb ik het niet alleen over het weer!
Hopelijk zie ik u dit weekend langs de boundary,

Dorien Rauwerda-Kolen Kerklaan

Everything still possible for VRA1!

It's such a marvellous thing that there are playoffs again in the Topklasse this season! Even though there's no championship nor relegation, it hasn't been this close on the last match day of the regular competition. Punjab is the only team sure of the number 1 position after coming Sunday's ultimate round; they are too far ahead to be beaten by any of the other teams. But behind them are 5 teams fighting for one of the 3 remaining spots in the playoffs.

And though our first team didn't have an optimal start of the season, they too are still very much competing for the number 4 position.
This Sunday (August 15), VRA 1 is playing Excelsior away. If we win, the fourth place is very likely ours to grab. So for everybody who's willing and able: come over to Schiedam to support our First XI!!

In the meantime in the T20-competition everything is still possible as well. VRA1 started a bit wobbly with a meagre win at home against Ghausia, followed by 2 rained off matches. To be topped off, to complete the chaos, by the news that Ghausia had withdrawn from the competition and the results against them were cancelled.

So VRA1 thus far has no results in this competition. But if they win at home against Quick Haag this Saturday (August 14), it is very likely they will go through to the T20 finals as they then have won all (!) their matches (the top 2 teams in each group go through to the next phase).

So again: come over to VRA to support the first XI this Saturday at 15:00h.

It's looking to be a great weekend, and I'm not just talking about the weather!
Hoping to see you all at the boundary,

Dorien Rauwerda-Kolen Kerklaan


Einde seizoen Opruimdag - End of season clean up

Niet echt een onderwerp waar je nu al aan wilt denken, maar we plannen de einde seizoen opruimdag(en) op 18 & 19 september.
Het gaat hier om de velden 2/3, oefenkooien, opruimen containers, sorteren oude cricketspullen, schoonmaak clubhuis, etc. Zet dit vast in je agenda. Meld je aan bij groundsman@vra.nl als je specifieke zaken wilt oppakken.

De renovatie van het hoofdveld 1 begint 4/5 september. De werkzaamheden duren ongeveer een week en hulp is hier welkom.
Pitches en outfield worden grondig onderhanden genomen om klaar te zijn voor de internationale wedstrijden. Het veldwerk is natuurlijk weersafhankelijk en gebeurd in samenwerking met Amsterdamse Bos. We houden je hiervan op de hoogte.

Not really a topic you want to think about right now, but we are planning the end-of-season clearing day(s) on September 18th & 19th.
This concerns fields 2/3, practice cages, cleaning up containers, sorting old cricket equipment and cleaning the clubhouse. Put this down in your calendar. Register at groundsman@vra.nl if you want to tackle specific matters.

The renovation of the main field 1 starts September 4/5. The work will take about a week and help is welcome here.
Pitches and outfield are being thoroughly overhauled to be ready for the international matches. The fieldwork is of course weather dependent and is done in collaboration with Amsterdamse Bos. We will keep you informed.

Theo Lindemann


Dödesu ka?!

Dödesu ka?!*

Nu dezer dagen vele ogen in de sportwereld op Japan zijn gericht, moeten we het ook maar eens over cricket in dat land hebben.
Pardon, cricket in Japan??

Bij Japan denk ik aan Murakami, Kawasaki, Kobayashi en sushi. Aan Yokohama, Yoko Ono, Karaoke, Hokusai en Honda. Soms ook aan Hiroshima en Nagasaki, helaas.

Maar bij Japan denk ik nooit aan cricket. Japanners doen aan judo en als ze wat zwaarder zijn aan sumoworstelen. Ze voetballen steeds beter ( Honda!) en spelen fanatiek en zeer goed honkbal. Toch zijn de Osaka Lions, de Osaka Stars, de Osaka Kings en de Royal Osaka Tigers geen honkbal- , maar cricketclubs. Evenals de Kobe Hawks, de Tokyo Rhinos en de Akishima Aviators. Ze komen allemaal uit in de Japan Cup, de grote Japanse T20-competitie met overwegend Japanse spelers. Sinds het begin van de jaren ’80 in de vorige eeuw is cricket in Japan niet meer uitsluitend het domein van de expats.

Behalve om de Japan Cup wordt er in competitieverband door de mannen ook gespeeld in de JCL, de Japan Cricket League (40 overs) en de JPL, de Japan Premier League ( T20 voor de beste spelers uit de Japan Cup). De beste vrouwen spelen in de JWCL en dan is er nog de J Bash, een soort JCL voor dames.

Het begon ooit in (ja,ja) Yokohama, waar in 1868 de eerste cricketclub werd opgericht door een Schotse (!) theehandelaar. Kort daarna, in 1870, werd er ook in de belangrijke havenstad Kobe in clubverband gecricket. Deze Hyogo cricketclub veranderde haar naam na een jaar in Kobe Cricket Club, een voornamelijk Britse aangelegenheid. Onderstaande ansichtkaart vormt daarvan een overduidelijke illustratie.

Het is mooi weer op deze dag in het jaar 1910. De fotograaf laat ons getuige zijn van een intensieve oefen(?)sessie in en rond de netten op de Eastern Recreation Ground van Kobe. Er wordt door de Britse dames zonder cap, maar mèt hoed, gebowled. Under arm zo te zien. We nemen tevens een legguardloze lefthanded lady waar en een mevrouw in de covers zet haar hoed nog even goed. Onder weer andere respectabele hoofddeksels en een parasol wordt er op het bankje recht voor ons, met ons meegekeken.

Opvallend is, dat het ‘vuile veldwerk’ ( in de kooi en het outfield) wordt verricht door mannen, die beslist niet ogen als de partners van de aanwezige dames. Misschien waren er in die dagen voor expats fielders tegen een aantrekkelijk tarief te huur. En die man in het wit, daar rechts op de achtergrond, met zijn handen in zijn zakken. Ook een fielder of een stille aanbidder?

De Kobe Cricket Club kreeg er rond 1890 een honkbalafdeling bij, maar hield in de Tweede Wereldoorlog op te bestaan. Begrijpelijk voor een club, die grotendeels uit ‘geallieerde’ leden bestond. De Recreation Ground heet nu Higashi Yuenchi Park, waar ieder jaar de ruim 6000 slachtoffers van de grote aardbeving rond Kobe in 1995 worden herdacht.

Er wordt niet meer gecricket in het park. Ook niet door de Kobe Hawks, bij wie trouwens op nummer 3 , met welhaast wekelijks succes, ene Umair Zulfiqar bat. Zouden ze dat bij Punjab weten?

Tom Matena

*How is that?! [In fonetisch Japans]


In Memoriam: Jaap Grootmeijer (1940 - 2021)

Zover mij bekend hebben weinig VRA prominenten de eer gekregen om in een landelijk dagblad besproken te worden. Dat was wel het geval bij de onlangs overleden Jaap Grootmeijer (81jaar) in de Volkskrant rubriek ‘Het Eeuwige Leven’ van journalist Peter de Waard.

Ons lid van verdienste Jaap Grootmeijer was 42 jaar lid. Kwam oorspronkelijk van V.V.V. in vroege tijden ooit nog kampioen van Nederland. Een welkome aanvulling voor ons Eerste, voornamelijk als bowler. Trouwde in 1957 op zeer jeugdige leeftijd met Tineke, ze waren 64 jaar getrouwd, kregen drie kinderen en 7 kleinkinderen. De oudste Rim wist de druk om te gaan cricketen te weerstaan, maar Lotte en Amber moesten eraan geloven. Zijn kleinkinderen Pjotr en Thomas Pasierowski groeide uit tot goede cricketers, die in alle teams van het eerste tot het zaterdagmiddag gespeeld hebben.

Jaap z’n grote betekenis voor VRA begon als bestuurslid, samen met dochter Lotte, om de enorm gegroeide jeugdafdeling van VRA voort te zetten. Met z’n drive kwam hij regelmatig in aanvaring met het bestuur dat maar weinig zag in het ongebreideld open zetten van de poort voor jongens en meisjes uit andere culturen. Zo verliezen wij de eigen clubcultuur, was de gedachte. ‘Niets mee te maken’, zei Jaap Grootmeijer, als wij zo blijven doorgaan met navelstaren is er straks geen cricket meer in Amsterdam en Nederland’.

Hij organiseerde coaches, trainingen, begeleiders van teams en zijn jaarlijkse sluitingsdag voor de jeugd was een openbaring. Ieder kind won een prijs, een lint, een beker, of een opgestoken duim. Hij ontfutselde op een van zijn wijnreizen naar Australië de cricketschoenen van de fastbowler Dennis Lilee. Die schoenen staan ieder jaar op een andere kamer van een VRA-junior. De club heeft thans een bloeiende jeugdafdeling met zo’n 90 jongens en meisjes.
Tegelijkertijd was Jaap Grootmeijer jarenlang manager van het eerste elftal. Hij ondersteunde de spelers binnen- en buiten het veld met hun loopbaan. In de jaren dat ons Eerste jaren achter elkaar kampioen van Nederland werd stonden er na de slotwedstrijd niet alleen zo’n 50 flessen champagne. De flessen waren ook versierd met speciale etiketten met VRA-logo en op de fles alle data van kampioenschappen uit het verleden.
Hij organiseerde cricketreizen voor VRA-leden naar Bordeaux en Porto, was actief met wijnveilingen voor de Flamingo’s, maakte deel uit van de Westindie toer met de CC Binnenhof en was actief bij SGS.

Jaap Grootmeijer was een man met een mening, niet alleen een roeper, maar vooral een doener. Zo zorgde hij bij alle begrafenissen van de club voor een krans in clubkleuren met dito lint. En een man van tradities. Hij ging 50 jaar lang met de hele familie naar Playa d’Aro en verbleef ’s winters 10 jaar lang 2 maanden in Kaapstad.
Jaap heeft veel betekend voor onze club. Een paar keer per jaar, vergezeld door zijn vrouw Tineke, een vrolijke, lachende, zomerse wervelwind. Het plekje naast de screen aan de city end, was exclusief voor Jaap. Als je erlangs liep kon je kort groeten, graag niet te lang blijven staan want hij wilde niet gestoord worden bij het kijken. De enkele keer dat hij niet op het plekje zat bij thuiswedstrijden kon je hem vinden op het tweede veld waar zijn kleinzonen speelden.

Jaap Grootmeijer: onvervangbaar en onmisbaar. Vierkant postuur, hagelwit overhemd, VRA-das met zilveren insigne als verdienstelijk lid en een grijze flanel met verse vouw.
VRA dankt Jaap Grootmeijer en zijn familie voor een levenslange dienstbaarheid aan de club. En laat niemand het wagen om op dat plekje naast te screen te gaan zitten.

John H. Wories

Cricket fights cancer

Stichting Cricket Fights Cancer is opgericht door Morten Kriek, die momenteel chemotherapie ondergaat voor twee zeldzame vormen van bloedkanker. Morten is oud-speler van Union, Rood & Wit en Hilversum en speelt momenteel voor VRA. Zijn indrukwekkende verhaal, met hoogtepunten als cricket professional en familietragedie dat leidde tot zijn huidige situatie staat allemaal op de website www.cricketfightscancer.com.
Op 21 augustus komen vele Nederlandse internationals uit hun retirement, waaronder 5 voormalig captains; Steven Lubbers, Roland Lefebvre, Reinout Scholte, Jeroen Smits en Pauline te Beest. Een Nederlands All Star Team zal het opnemen tegen een Kriek Invitational XI met vrienden en spelers waar Morten Kriek mee heeft gespeeld bij eerder genoemde cricket clubs.

Jij bent van harte uitgenodigd om deze wedstrijd bij te wonen. Toegang is gratis, maar registratie is wel nodig vanwege de coronamaatregelen. Stuur daarom een email naar help@cricketfightscancer.com om jouw gratis ticket te boeken. Zorg dat het een bevestiging krijgt.
Gedurende de dag zijn er allerlei fundraising activiteiten, waaronder een competitie voor snelle bowler (bowlen voor een snelheidsmeter) en een range hitting competitie om te kijken wie de bal het verst slaat. Er zijn met deze activiteiten en met de loterij een hoop mooie prijzen te winnen. Het belangrijkste is natuurlijk het goede doel.

Kom op zaterdag 21 augustus naar het Amsterdamse Bos en steun Cricket Fights Cancer. Mocht je niet kunnen komen, dan zou je ons enorm helpen door ons te volgen op sociale media. Zoek naar Cricket Fights Cancer op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en YouTube, of gebruik een van onderstaande links. Via onze website kan je ook een donatie doen via GoFundMe.

Oproep voor de ALV 2021

ALGEMENE LEDENVERGADERING VRA 2021

  • Wanneer: Donderdag 26 augustus 2021 om 20:00 uur
  • Waar: Clubhuis van VRA

English version: See below

Het Bestuur van de Amsterdamse Sportvereniging VRA nodigt haar leden van harte uit om de Algemene Leden Vergadering (ALV) van 2021 bij te wonen.

Jaarstukken en vragen

De jaarstukken en notulen zijn zoals gebruikelijk ter plekke inzichtelijk vanaf 19:30 uur, en kunnen desgewenst op aanvraag van tevoren naar individuele leden gezonden worden.

Indien u op voorhand vragen heeft voor het Bestuur, dan kunt u deze uiterlijk tot 25 augustus 2021 23:00 uur schriftelijk indienen bij de Secretaris door een e-mail met uw vragen te sturen aan secretaris@vra.nl .

Wij hopen u allen op donderdag 26 augustus aanstaande te mogen verwelkomen.

Met vriendelijke groet,

Het Bestuur van VRA


Agenda Algemene Ledenvergadering VRA

Datum: donderdag 26 augustus 2021 20:00 uur

Locatie: VRA Clubhuis1.  Opening
2.  Mededelingen en ingekomen stukken
3.  Notulen vorige ALV
4.  Jaarverslag 2020 van de Secretaris
5.  Financieel jaarverslag 2020
6.  Verslag kascommissie
7.  Decharge Penningmeester over 2020
8.  Ontwikkelingen aankoop clubhuis, nieuwbouw en verbouwing
9.  Zomerseizoen 2021
10.  Statutenwijziging
11.  Vrijwilligerscommissie
12.  KNCB-zaken
13.  Begroting 2021
14.  Rondvraag
15.  Sluiting


MACHTIGING

U kunt bij uw afwezigheid uw machtiging geven aan een ander lid (geen donateur), voor stemmingen tijdens de vergadering. Link naar het machtigingsformulier Stuur het volledig ingevulde machtigingsformulier aan de Secretaris


English version

The Board of the Amsterdam Sports Association VRA cordially invites its members to attend the General Members Meeting (GMM) of 2021.

Annual reports and questions

The annual accounts and minutes can be viewed on site from 19:30 as usual, and can be sent to individual members on request in advance.

If you have any questions for the Board in advance, you can submit them in writing to the Secretary by sending an e-mail with your questions to secretaris@vra by 25 August 2021 at 23:00 hrs. at the latest. .nl .

We hope to welcome you all on Thursday, August 26.

Yours sincerely,

The Board of VRA


Agenda General Members Meeting VRA

Date: Thursday 26 August 2021 20:00

Location: VRA Clubhouse1.  Opening
2.  Notices and incoming documents
3.  Minutes previous GMM
4.  2020 Annual Report of the Secretary
5.  Financial annual report 2020
6.  Report audit committee
7.  Discharge Treasurer for 2020
8.  Developments purchase clubhouse, new construction and renovation
9.  Summer season 2021
10.  Change of Articles
11.  Volunteer Committee
12.  KNCB matters
13.  Budget 2021
14.  Inquiry
15.  Closure


AUTHORITY

In your absence, you can authorize another member (not a donor) to vote during the meeting. Link to the authorization form Send the fully completed authorization form to the Secretary


This information comes from the VRA Website
Link: http://www.vra.nl/oproep-voor-de-alv-2021
Translation: [Convocation for the General Member Meeting of VRA 2021](https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.vra.nl%2Foproep-voor-de- alv-2021)


Deze informatie is afkomstig van de VRA Website
Link: http://www.vra.nl/oproep-voor-de-alv-2021
Translation: Convocation for the General Member Meeting of VRA 2021

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures