How's That! 7 August 2020

Year 88 Issue 15

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord How's that 15

Voorwoord
Soms is het vernemen van een gerucht al bijna even mooi als het lijfelijk ervaren van de gebeurtenis waarop het betrekking heeft. Zo liep ik afgelopen vrijdagavond nietsvermoedend over de Van Hogenhoucklaan in Den Haag toen me opeens een opgewonden stel heren tegemoet kwam die met weidse gebaren duidelijk maakten dat er recentelijk in hun omgeving iets groots had plaatsgevonden. Aangezien ik me in de onmiddellijke nabijheid van het HCC-veld bevond, besloot ik daar een kijkje te nemen om te zien om daar misschien iets groots was verricht. Dat bleek het geval. Ik viel midden in de 20twenty match tussen HCC en HBS en zag op het scorebord dat de HBS-ers 207 runs hadden gescoord en dat HCC daar lang niet aan toe leek te komen. Nu is 207 runs in de kortste cricket-vorm natuurlijk niet weinig, maar ook weer niet exorbitant veel. In het internationale cricket wordt de 200-grens vaak ruim overschreden, maar in het Haagse geval bleek er iets bijzonders aan de hand, waarvan het rond het veld nog nagonsde. Van de 207 runs waren er maar liefst 139 op naam gekomen van Diederik Visée, die voor dit mammoet-totaal slechts 66 ballen nodig had gehad. Het was duidelijk dat de uitkomst van de strijd er voor de talrijke toeschouwers nauwelijks meer toe deed, zozeer waren ze ervan overtuigd dat ze een unieke prestatie hadden gezien. Ik keek de rest van de wedstrijd uit, waarin HCC vakkundig naar de slachtbank werd geleid en dacht aan de zondag ervoor. 39 hele runs hadden mijn geliefde VRA-ers op ditzelfde veld toen gescoord in een beschamende vertoning die me minstens twee dagen een pesthumeur had bezorgd. En nu bleken hun kwelgeesten van toen ook maar heel normale mensen, die ook weleens een offday kunnen hebben.

Twee dagen later bleek me uit ooggetuigenverslagen dat ik op de dag dat ik op De Diepput verkeerde eigenlijk op het ACC-veld had moeten zijn, waar Ben Cooper een batting-exhibitie gaf die strandde op 81. VRA leek weer op de goede weg en alles wees erop dat het tegen VOC de schande van Den Haag uit zou wissen. Dat het daartoe kwam was uitsluitend te danken aan Vikram die not out bleef en er uiteindelijk voor zorgde dat VRA uitkwam op 186 runs, een totaal dat VOV te machtig bleek. Daarna was het ouderwets goed toeven op het terras. De zon scheen uitbundig, rosé en bier vloeiden rijkelijk en aan sterke cricketverhalen was geen gebrek. Vergeten leek het cricketloze tijdperk. Iedereen maakte zich op voor een lange, hete augustusmaand vol cricketgenot. Ik zal er geen minuut meer van missen.

Harry Oltheten

No poetry in it

No poetry in it

Afbeeldingen van bekende en onbekende cricketteams, van locale helden en gelouterde Testspelers, wel of niet gesigneerd, van wedstrijdmomenten, Father Time, fameuze openingsparen, County dan wel Village Grounds, van het Australische Testteam in truien van Jaeger wol, van altijd maar weer W.G.Grace, komische, exotische, kostbare, gehavende cricketansichten en … a-typische exemplaren.

In Gloucester ligt de Spa Cricket Ground, waar vanaf 1867 wordt gespeeld. Tussen 1882 en 1923 door Gloucestershire, en W.G.Grace heeft daar…, maar nee, deze keer geen heldendaden van de dokter. Nell, onze protagoniste van vandaag, stuurde op 31 mei 1905 een kaart naar mevrouw Godden. Zij schreef, dat ze om tien voor half vijf lekker aan de thee zat bij café Botherway ( verdwenen in 1928 ). Ze had een prachtig (trein)ritje achter de rug. Toch voelde ze zich niet helemaal happy, als we de voorzijde van de kaart bekijken.

‘So funny to be alone in Gloucester, no poetry in it’ schrijft Nell op de kaart, die zij heeft uitgekozen om haar alleen zijn te illustreren. Geen cricketers op het veld, geen toeschouwers op de tribune, helemaal nergens een mens te bekennen. Maar ‘no poetry’? Deze kaart barst van de poëzie! De lijn van het hek, de namiddagschaduwen van de iepen rond het veld, de stilte van de verlaten tribune. Jammer, dat wij het daarover niet meer met Nell kunnen hebben. We zouden haar dan ook vertellen, dat op ditzelfde veld twee jaar na haar bezoekje aan Gloucester een memorabele draw te noteren viel bij Gloucestershire tegen Northamptonshire. De gastheren wonnen de toss en zaten voor 60 weer aan de kant. Vervolgens maakte Northants er 12 (zegge: twaalf !) Tot op de dag van vandaag hun laagste totaal. Ene Georg Dennett bowlde 8 voor 9 in 6. In de 2e innings maakte Gloucs er 88 en toen de gasten op 40 voor 7 waren beland, deed de belangrijkste handlanger van de draw, de regen, zijn intrede.

En Nell, 80 jaar na jouw thee bij Botherway, vond op de Spa Ground de enige internationale wedstrijd ooit plaats. Tijdens de ICC-Trophy 1986, speelde Nederland er tegen Fiji. De Fijiërs (met 3 puntjes en een trema) maakten er eerst battend 103 op de aanval van Marc van Heijningen, Paul Jan Bakker, Ronald Lefebvre, Rob van Weelde en Ron Elferink (6 voor 14 in 10.3 !). Steve Atkinson en Robert Lifmann (38) openden. Atkinson (52 n.o.) verliet het veld samen met nummer 3, Rupert Gomes, om de Nederlandse overwinning te vieren. Al die namen, pure poëzie. Dat geldt ook voor de huidige bespelers van de ground: Gloucester City Winget Cricket Club. Maar de ware poëzie over deze locatie had Nell waarschijnlijk het liefste vernomen van de dichter Oscar Lloyd:

‘… Upon the Spa no county players pace; The great ones of today it does not know, I deem it better so, Leaving the elm-girt field its dreams of Grace.

Tom Matena

extra's

Nobby Lynch caught in the act!

Two VRA legends sharing a drink and a laugh.

Zowel de umpire als de bodscoach is van mening dat Vikram een hele grote kan worden.

VRA 1 verlaat het veld met een overwinning onder de arm tegen ACC. Het was er nog lang onrustig....

Zami 2 Groen Geeel match report

Winst voor Zami 2 tegen Groen Geel

Het was een prachtige dag en Zami 2 moest na een kop koffie bij Schinkelhaven afreizen naar het pittoreske Groen Geel in Wassenaar. Na een verloren toss werden wij het veld in gestuurd om te fielden. Met goed bowlen van Keshav en Freddy hielden wij de run rate laag in het begin. Helaas bleek het moeilijk om de neefjes ter Marsch uit te krijgen deze keer, Emile(62) en Niek(39) hadden met een mooie partnership van 83 het totaal van Groen Geel omhoog gebracht. Het waren de magische spinballen van Maxwell die voor de doorbraak zorgde waarna Andy met nog twee wickets Groen Geel tot een score van 161 runs in 35 overs kon bedwingen. Daarna was het onze beurt. Dan en Joost begonnen goed. Dan was de eerste die viel met 13 runs, Joost iets daarna met een steady 29. Agent en Menno waren een beetje unlucky en stonden na een paar ballen weer langs de kant, maar Andy Bolan(78) en Freddy(29) hadden een fantastisch partnership neergezet en zorgde ervoor dat het totaal met nog 5 overs te gaan makkelijk werd gehaald. Man of the match: Andrew Bolan, 78 n.o., 1ct, 2 wickets 14 runs 4 overs.

VRA 4 Bloemendaal

For our fourth game of the season, we travelled to Bloemendaal. We lost the toss and were put into field, Unfortunately due to a lack in player availability we were playing with 10. Our opening bowlers started off well picking up 3 early wickets with Parag getting 2 wickets and Saurabh picking up 1. The bowlers were on good rhythm bowling tight lines and keeping the scoring rate down, We were guilty of not hanging on to our catches, which helped one of the Bloemendaal to score 44. Rakesh bowled with a lot of intent and picked up 2 wickets in the middle overs, and Vivek backed that up with picking up a couple himself. Runs were hard to come by for bloemendaal thanks to some tight bowling and some good fielding. The tail enders of bloemendaal did add some crucial runs towards the end but were finally removed thanks to some good fielding from Pavan and some impressive spin bowling from Niranjan. Bloemendaal were bowled out for 161. The umpiring decisions were really disappointing and even the most straight forward LBW decisions were not given

Chasing a smallish target, Our opener for the day Hobby started off in aggressive fashion hitting a couple of nice drives to start us off, but he was soon out trying to hit one out of the park, Pavan
joined Vivek in the middle. Vivek also returned to pavilion , which brought Atul to the crease, Atul and Pavan put on a good partnership, with Atul hitting the bowl well, the highlight of the game was the flick of the pads which went all the way for a 6. When it looked like Atul was going to finish off the game in a hurry, one too many shorts brought about his fall. Saurabh joined Pavan and they were playing responsibly, playing the ball along the ground and punishing the bad balls and were cruising towards the target, At this point the game looked like it was all but over, but the loss of saurabh exposed our lower order, The game was very much in our control as we had Pavan still batting at the other end. But his wicket couple of overs later changed the complexion of the game as we kept losing wickets after that and Despite Vishal’s heroic effort at the end ,We Lost the game by 5 runs. In Hindsight may be if we had a 11th member, the game could have been won. But nonetheless was a very exciting game of cricket

Highlights of the game:

Good bowling effort (the extra’s were very much in control),
Good innings for Pavan, Atul and Saurabh

“The not so good parts of the Game”:

Catching was not the best.
Set batsmen not finishing off the Job.

Brief score : Bloemendaal : 161 all out ( Rakesh : 6-30-2 Parag : 7-35-2 Vivek : 5-31-2 )

VRA 154-9(all out) 36.2 overs Pavan-35,Atul -29,Vishal-18

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures