How's That! 7 July 2020

Year 88 Issue 10

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord how's that editie 10

Daar was dan eindelijk het verlossende woord. Per 1 juli kan er weer gecricket worden. Ik sprong op, pakte mijn telefoon en ging onmiddellijk naar de site van de KNCB om te kijken wanneer mijn geliefde club voor de eerste keer zou aantreden. Op die datum moest ik nog even wachten, maar hoop doet leven. Om vast in de stemming te komen pakte ik een van mijn lievelingsboeken, Cricket’s Greatest Characters van Geoff Tibballs en zocht daarin het hoofdstuk Unlikely Athletes. Tegenwoordig wordt er van een cricketer die op een redelijk tot hoog niveau uitkomt, verwacht dat hij er afgetraind uitziet. Hij werkt zich in het zweet en zorgt ervoor dat hij, wanneer de strijd begint, op de toppen van zijn kunnen is. Vroeger ging dat enigszins anders. Neem Warwick ‘The big Ship’ Armstrong (1879-1947). Van hem werd gezegd dat elke bal die hij het veld injoeg en elke ligstoel waarin hij zat nooit meer hetzelfde zouden zijn. Aan het eind van zijn carrière woog hij maar liefst 130 kilo, een gewicht dat geen topsporter op dit moment haalt, misschien alleen een gedrogeerde gewichtheffer uit een oostblokland.

Warwick Windridge Armstrong werd geboren in Kyneton, Victoria. In zijn jeugd was hij een agressief batsman en een nette bowler en vanwege die capaciteiten mocht hij in 1902 voor zijn land uitkomen tegen Engeland. Dat debuut ging niet onopgemerkt voorbij, met Reg Duff aan zijn zijde liet hij Australiës eerste century partnership voor het laatste wicket noteren. Daarna was hij een vaste keuze. Zijn reputatie groeide samen met zijn taille. Edmund Blunden schreef over hem ‘that he made the bat look like a teaspoon and the bowling like weak tea.’ Thee was echter niet bepaald Warwicks lievelingsdrank. Voordat hij aantrad dronk hij vaak flink wat whisky’s in de Member’s Bar. Dit beïnvloedde zijn prestaties niet nadelig. Na een van die drinksessies ging hij het veld in en scoorde een ruime century.

Voor zwaar werk haalde hij zijn neus niet op. In de zomer van 1921, op weg naar Engeland voor een Ashes serie, hielp hij zes weken lang de stokers van het schip. Hij viel er niet van af en dronk stevig door. De geheelonthouders in het gezelschap waren voor hem ‘the lemonade crowd’, daar had hij niet veel mee op. Op zijn 42ste ging hij met pensioen, bekwaamde zich als journalist en ontwikkelde in die hoedanigheid een scherpe pen waarvoor velen beefden. ‘His articles were almost designed to cause bitterness and ill-feeling,’ schreef een collega enigszins verdrietig.
Ondanks al zijn tekortkomingen kon Armstrong terugzien op een glanzende carrière. Zijn 303 not out in de oefenmatch van Australië tegen Somerset in 1905 was er een om in een lijstje te zetten, al sloeg hij zelf zijn 248 not out tegen de Gentlemen tijdens dezelfde tour op Lord’s nog hoger aan. Ook als bowler stond hij zijn mannetje, een echte all-rounder dus.

Nadat ik de wederwaardigheden van Warwick tot me heb genomen kijk ik naar buiten. Het is onstuimig weer, maar het regent niet, het weer van alle mensen zou Gerard Reve zeggen De 14-daagse weersverwachting geeft aan dat het volgende week niet veel anders zal zijn, al baart het spatje regen dat achter het wolkje op de site verschijnt me een beetje zorgen. Maar goed, als alles goed gaat zit ik snel weer aan de boundary. Ik houd u op de hoogte.

Harry Oltheten

Colman’s Mustard heads the field (deel 2)

Robert Opie (1943) is een olijk ogende 70-plusser met een riant schuifdak. Op foto’s staat hij, met een brede grijns, steevast geposteerd voor winkelrekken vol pakken Vim, Omo en Persil, reusachtige blikken Corned Beef, stapels plaatjesalbums, bergen koektrommels en wat dies meer zij. Op zijn lippen ligt een duidelijk waarneembaar ‘How’s That?!’
Hij staat daar in zijn Museum of Brands, Advertising & Packaging, aanvankelijk in Gloucester, nu in Notting Hill/London. Zijn collectie omvat meer dan 500.000 (!) items. Het houdt nooit op, het gaat maar door.

Op zijn 16e begon deze illustere verzameling, toen Opie op het station van Inverness een smakelijke reep ‘Munckies’ (soort Toblerone) aanschafte en de verpakking bewaarde.
Hij heeft inmiddels een enorme hoeveelheid publicaties op zijn naam staan en valt als sociologisch fenomeen moeilijk te duiden. Ergens tussen consumptiehistoricus en supermarktarcheoloog zal de juiste betiteling wel liggen. Maar zijn museum is een vermakelijk en leerzaam instituut en hij brengt ook prachtige repro’s van oude ansichtkaarten rond het thema reclame op de markt. In de vorige aflevering passeerde een tweetal reeds de revue en ook van de beide exemplaren van vandaag bevinden zich de originelen in de Opie-collectie.

F.H.Ayres maakte aanvankelijk hobbelpaarden, maar ontwikkelde zich aan het eind van de 19e eeuw tot een toonaangevende firma voor ‘Sporting Goods and Games’. Wie wel eens bij Lillywhites op Piccadilly Circus naar binnen is gestapt, en daar niet meer weg wilde, realiseert zich wat voor een snoepwinkel voor de sport- en spelliefhebber Ayres in Aldersgate Street moet zijn geweest. Tot 1943, want toen werden ze door Slazenger opgeslokt.

De kaart van Ayres laat in alle opzichten zien ‘hoe-het-moe(s)t’. De juiste legguards ( oh, die heerlijke houtjes! ), correcte gelige cricketkleding, de stropdas als broekriem, battingworstjes, een cap zoals een cap moet wezen, schoenen waarvoor Tiger Woods nog uit bed zou komen en….het bat der bats, in ‘side en back view’ met de golvende randjes aan de bovenzijde. Je ziet dit soort bats nog wel eens op veilingen voorbij komen onder de benaming ‘Victorian cricketbat’ en daar wordt dan stevig op geboden!

Het sluitstuk van het kwartet reclameansichten wordt gevormd door Wills’s “Gold Flake”. Breaking all records! Tabak en sport hand in hand, tijden lang de normaalste zaak van de (sport)wereld.

Wie een pakje Gold Flake sigaretten kocht, had vanaf begin 1900 meteen ook een mooi verzamelplaatje te pakken. Dat begon vanzelfsprekend met een serie cricketers, maar voetbal-, rugby- en golfsterren volgden op de voet.

In de jaren ’20 begon de ster van ene W. A. ( ‘Wally’) Hammond al snel te rijzen. Hij werd een van de belangrijkste uithangborden van de firma Wills, die in Bristol was gevestigd evenals de County Ground van Gloucester. Hammond speelde zijn leven lang alleen voor dat graafschap. Wills maakte maar al te graag goede sier met Hammond, want hij was een superster: bijna 60.000 runs, w.o.167 centuries en een topscore van 336 not out, ruim 800 wickets, net geen 1000 vangen, 20 x captain van Engeland. Dan kun je als bedrijf met een gerust hart ‘Breaking all records!’ als reclameslogan hanteren en voldaan een saffie opsteken. Of Hammond zelf een tevreden roker is geweest, is niet bekend, maar valt te betwijfelen. Hij gold als moeilijk in de omgang ( zeker met zijn teamgenoten) en na zijn cricketcarrière mislukten al zijn ondernemingen in Engeland. Vervolgens beproefde hij vanaf de jaren ’50 zijn geluk in Zuid-Afrika. Daar kreeg hij een zwaar auto ongeluk en overleed een aantal jaren later, in 1965, aan een hartaanval. Robert Opie was toen net met zijn curieuze verzameling begonnen.

Tom Matena

Cricket na 1 juli

VRA gaat na 1 juli weer competitie spelen!

We wachten nog op de witte rook van de KNCB met de bijbehorende wedstrijdschema's. Houd daarom de website elke dag in de gaten.

  • Eenvoudige lunches zijn vanaf 4 juli beschikbaar. De keuken is nog niet 100% klaar. Hou tijdig contact met Layla
  • Er komen 2 kleedkamers beschikbaar in het clubhuis
  • Op veld 3 worden ook kleedkamers beschikbaar gemaakt

Wat is de status van de coronaregels

In het kort de algemene spelregels voor het sporten:

Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen.

  • Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben.
  • Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
  • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan.

Zaterdag 4 juli Introductiedag nieuwe leden

Nieuwe leden en adspirantleden worden zaterdag aanstaande van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn op de club voor een welkomstwoord door de voorzitter, een uitleg van de belangrijkste clubregels, een cricketspel en een verrassing van Layla.

Wanneer: zaterdag 4 juli Hoe laat: 11:00 Waar: voor het clubhuis van VRA Meenemen: crickettenue en cricketspullen Tot hoe laat: 14:00

Trainingschema

22 juni 2020 -

Het trainingsschema is nu weer helemaal open. Met de hulp van velen zijn de nieuwe matten op hun plaats gelegd en functioneren boven verwachting! De netten zijn dus alledrie beschikbaar en de beschikbare trainingsruimte is dan ook verruimd. Registreren voor de training is niet meer nodig.

Nog steeds dient iedereen die traint of speelt zijn of haar contributie voldaan te hebben óf een regeling met de Penningmeester te hebben.

DAG TIJD GROEP OPMERKING DOOR
Maandag 17:00 - 18:00 Under 11 at the nets PB/VS
18:30 - 20:00 Under 13 at the nets PB
Dinsdag 17:00 - 18:30 Under 15/ Under 17 at the nets PB
18:30 - 20:00 VRA 1 at the nets PB
Woensdag 19:00 - 20:30 VRA 4 field 2
19:00 - 20:30 VRA ladies at the nets PB
Donderdag 17:00 - 18:30 Under 15/Under 17 At ACC PB
19:00 - 20:30 VRA ZAMI at the nets PB
19:00 - 20:30 VRA 2 field 2 PB
Vrijdag 17:00 - 18:00 Under 9 field 1 PB/VS
17:00 - 18:30 Under 13 nets PB/VS
18:30 - 20:00 VRA 1 & VRA 3 at the nets PB

Translation of this page


Clash of the woods Nr 6

Vra Zami 2 vs Zamı 1 27-6-2020

On Saturday the 27th of June the sixth consecutive clash of the woods was contested, this is the name used for the matches played between the teams Zami 1 and Zami 2, with Zami 1 3-2 ahead in this special corona series. The 2’s start fielding, and Frederik ten Kate (0-22-4) mostly manages to swing the ball from 2nd slip to fine leg, resulting in a lot of wides, from the other end Piotr Pasierowski (0-29-6) keeps a tight line. It is really the slower bowling from Marnix Hazeweijer (0-18-5) and captain Thomas Spits (0-14-4) that stop the opening batsmen from scoring freely. The 1st wicket stand impressively lasts until the 19th over when Berend Steenhof (33 off 72) loses his wicket in a somewhat peculiar way;
wicketkeeper Thomas Pasierowski stumps Berend with his foot, which according to the the laws must count as a run out. Still in is Andy Bolan, the man traumatized in his youth by having to bowl to former Dutch international Alexei Kervezee on this very same ground, is now determined to show the world that he can make as many runs as he himself conceded on that dark particular day in the past. It is not sure if he managed (author will have to dig into the archives) but a very well made 44 off 46 balls is the result of this great effort, ultimately succumbing to the skiddy pace of Maxwell Charlesworth (1-38-7). The 1’s at this point are now on a score of 94. A couple of their middle order batsmen fall in succession to the superb bowling of new member Divan Dreyer (4-23-7) and the last good partnership of the innings comes from comeback kid Ruben Koolhoven (13 off 32) and latest transfer Hendrik Kruger (28 off 26). The 1’s end their innings at 167.

The 2’s open with experienced opening specialist Thomas Spits (26 off 34) and newest band member Milo Fordham (6 off 32). This partnership ends in the 10th over and the feared Thomas Pasierowski walks onto the field. What follows is a beautiful display of batting with plenty of boundaries. He, according to his own words, even reached ‘the zone’, a rush of unstoppability and endless satisfaction. Others would describe this as a weird voice in his head telling him to drop down on one knee and swing to the left. When veteran Bob-jan Spits (1 off 12) joins him at the crease runs flow freely and the 2’s seem to be cruising towards a solid victory. But then disaster strikes, the voices in Tommy P’s head become too confusing and he edges one into the hands of Prasuk Jain standing in third man (66 off 45). Frederik ten Kate then gets another chance to safe the day but after a few balls is back in the pavilion again. Could this be just a small drop in form or the beginning of a serious crisis like all great zami players before him experienced at some point in their careers, time will tell… Meanwhile paceman Danish Waheed is showing us that grueling fitness regimes during winter can pay off and starts knocking over the tail, ultimately resulting in a 5-wicket haul (5-17-6).

But then a seasoned campaigner gets up from his chair and enters the field, Ruurt Schreuder now joins Piotr at the crease for the last wicket partnership. Can Piotr and Ruurt save the game? Suddenly the comparisons with Headingly 2019 are striking. Piotr an experienced allrounder with a penchant for hitting the ball hard, tattooed body and compelling charisma resembles a Ben Stokes. Ruurt on the other hand is like Jack Leach wiping his glasses inbetween deliveries. Piotr strategically looks for 2’s 4’s and 6’s and a single of the last 2 balls of the over to keep strike as much as possible. The 2’s at this point still need 29 more runs and the atmosphere is thrilling. A repeat of Headingly 2019 wasn’t to be, in the 29th over a quicker ball from offspinner Andy Bolan finds its way into Piotr’s stumps (10 off 12). The 2’s are all out on 143 and the 1’s led by Willem van Mierlo run across the field celebrating exuberantly.

Zami 1 wins by 24 runs

Frederik ten Kate

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures