How's That! 2 May 2019

Year 87 Issue 2

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

Terwijl we ons comfortabel genesteld hadden in de schaduw van het geboomte rond het tweede veld was het voor John en mij weer tijd voor de bespiegelingen die het bezoek aan een cricketwedstrijd zo aangenaam maken. Allereerst is er altijd de terugblik. Wat als we vorig jaar een aantal oefenwedstrijden hadden gespeeld en niet onvoorbereid aan het seizoen waren begonnen. Dan waren ons zeker de nederlagen in de eerste wedstrijden bespaard gebleven en had het kampioenschap ons natuurlijk niet kunnen ontgaan. Wat? Als? altijd goed voor een stief kwartiertje gemijmer waarna de aandacht wordt verlegd naar de perspectieven voor het komende seizoen en de ambitieuze plannen die daarin gerealiseerd gaan worden.

Wat de sterkte van het eerst elftal betreft is het even gissen. Dan ter Braak, vorig goed voor een fiks aantal runs, is vertrokken, maar Ben Cooper is gebleven en ook good old Pete Borren heeft er een jaartje aan vast geplakt. Over de jonge aanwas die er zeker is valt nog niet zoveel te zeggen. Wel maakte Brandon Graber in de oefenwedstrijd tegen HCC als bowler een meer dan behoorlijke indruk, maar het is nog te vroeg voor een definitief oordeel. Vast staat wel dat aanblik van het VRA complex volgend jaar heel anders zal zijn. Peter Van Gulik liet me laatst een 3D print zien van hoe het gaat worden en die was meer dan veelbelovend. Op de ALV van 25 april werd door de bestuursleden alles nog eens uitgebreid uit de doeken gedaan. Uit hun presentatie bleek duidelijk hoe ontzettend veel werk er de afgelopen maanden door hen is verzet. Hier past een luid ‘Hulde’.

Harry Oltheten

Reminder

Graag herinnert het bestuur de leden eraan dat ze op korte termijn hun contributie dienen te voldoen. Degenen die in gebreke blijven kunnen hun speelgerechtigdheid verliezen.

VRA The Next Level - voortaan online aanmelden en opzeggen

De nieuwe leden hebben het al gemerkt, maar nu is het dan officieel: we zijn eindelijk afgestapt van het papieren aanmeldingsformulier! Van alle veranderingen die de afgelopen jaren bij VRA zijn doorgevoerd, is dit wel een bijzondere mijlpaal.

Jarenlang werden aanmeldingen voor het lidmaatschap van VRA gedaan via het papieren formulier. Daarna kwam het op allerlei plekken de club binnen en was het een wonder dat sommige aanmeldingen in de ledenlijst terecht kwamen. Ons arme erelid Sieb Mulder, die al sinds mensenheugenis de master van de ledenlijst is, moest zich door onleesbare handschriften, ontbrekende gegevens, kopietjes en soms water-doorlopen papieren formulieren worstelen om er nog iets van te maken.

De vragen op het formulier waren ook niet meer zo van deze tijd. Een moderne club als VRA wil niet alleen graag vertellen wat we van nieuwe leden verwachten maar ook willen we in staat zijn om mensen op basis van hun capaciteiten als vrijwilliger inzetten voor de club.

Voor jeugdleden ontbrak er essentiële informatie die nodig is om te communiceren met ouders en verzorgers. Daardoor ontstonden er regelmatig situaties waar de communicatie met ouders traag of zelfs helemaal niet tot stand kwam. Om nog maar te zwijgen over de uitdagingen die er voor de club qua communicatie ontstaan met gescheiden ouders. Het online formulier stelt ons nu in staat om de club in staat te stellen om alle betrokkenen op de hoogte te houden.

En tenslotte voldeed het papieren formulier ook nog eens niet aan de wettelijke eisen die de AVG aan een aanmeldformulier stelt. Zo is het bij een papieren formulie compleet oncontroleerbaar waar de informatie terecht komt. Kortom, het was hoogtijd voor een verbeterslag.

Wat zijn de meest in het oog springende verschillen?

 • Het is een online formulier Geen papier meer, altijd beschikbaar, eenvoudig aan te passen, automatisch te verwerken. Er wordt bij een nieuw ingevuld formulier automatische een mailtje gestuurd naar de ledenadministratie, de secretaris en de penningmeester, zodat er geen gaten meer kunnen vallen in de registratie van aan en afmeldingen. De gegevens van het formulier kunnen nu met 1 simpele actie in de ledenlijst gezet worden, zodat de betrouwbaarheid van de lijst enorm vergroot wordt. En de formulieren zijn compleet tweetalig, dus Engels en Nederlands worden ondersteund.
 • Uitleg over de club Er is voldoende ruimte om up-to-date te verwijzen naar onze tradities en clubregels.
 • Uitgebreidere vragen Het formulier bestaat uit maximaal 8 secties met daarin vragen over het soort lidmaatschap, contactgegevens van het lid en ouders, cricketvaardigheden, coachingcapaciteiten, vorige lidmaatschappen, interesses voor vrijwilligerswerk, financiële gegevens en toestemmingen voor gebruik van de data.
 • Invoercontrole Bij het invullen van informatievelden wordt gecontroleerd of de gegevens valide zijn. Dat leidt tot minder fouten en ontbrekende gegevens, die een gegarandeerd startpunt voor chaos vormen.
 • Toestemming voor gebruik van data Het online aanmeld- en afmeldformulier voldoen aan de AVG door het vragen en vastleggen van de keuze met betrekking tot het opslaan van data.
 • Financiële toestemming Hierdoor kunnen we direct een factuur sturen voor de contributie. De Penningmeester is hier heel blij mee.
 • Competenties Wat kan een nieuw lid bijdragen aan de club als vrijwilliger? Door te vragen naar kennis, interesse en ervaring op allerlei gebieden die voor de club van belang zijn, kunnen we gericht vrijwilligers identificeren en benaderen.

Het afmeldformulier is nieuw en vormt de ontbrekende schakel in de cyclus van het lidmaatschap van VRA. Er zijn nu eenmaal leden die door verhuizing, ziekte , overlijden, verschuiving van interesses of andere redenen zich af willen melden als lid. Ook deze informatie willen we op een gecontroleerde manier kunnen verzamelen en verwerken, dus is het afmeldformulier geboren.

In de loop van het seizoen 2019 zullen we de ervaringen met de online formulieren verzamelen en bekijken. Op basis daarvan kunnen we het formulier verder verbeteren, zodat we VRA op The Next Level kunnen brengen. Vanaf 1 mei is het papieren aanmeldformulier niet meer geldig en zullen niet meer in behandeling genomen kunnen worden.

Het aanmeldingsformulier
Het afmeldformulier

Opmerkingen over de online formulieren zijn altijd welkom op ledenadministratie@vra.nl

Een tweede zege

VRA – HCC (veertig overs)

20 april 2019

HCC: 154 all out

VRA: 157 voor 6

Wie op deze zonnige zaterdagmiddag vanaf de weg naar het eerste veld keek en verwachtte dat zich daar de strijd tussen HCC en VRA zou afspelen, kwam bedrogen uit. De square was afgegrensd van de rest en een tapijt van madeliefjes gaf aan dat er niet gecricket zou worden. Gelukkig kwam er geluid van het tweede veld waar de twee aanwezige HCC-supporters luid juichten bij de innings van Bharat Itagi die de vele nullen van zijn medespelers deed vergeten en pas sneuvelde bij 93. Hij kreeg alleen wat steun van Felix Vecchi (36), de rest deed er, zoals gezegd, niet toe. Van de VRA-bowlers sprong vooral nieuweling Brandon Graber eruit (3voor 25) terwijl ook Peter Borren verdienstelijk werk leverde (2 voor 11). 154 leek bepaald geen onhaalbaar totaal voor de VRA batslieden en dat was het ook niet. Eric (39) en Ben (62 not out) sleepten met gemak de buit binnen. Bij dit alles moet worden aangetekend dat noch HCC noch VRA in zijn sterkste opstelling aantrad. Zo ontbrak bij HCC Hidde Overdijk en moest VRA het doen zonder Quirijn Gunning en Vikram Singh.

Een broederstrijd

VRA1 – VRA2 (veertig overs)

28 april 2019

VRA1: 287 voor 7

VRA2: 168 all out

Zeventig procent kans op regen en een maximumtemperatuur van 11 graden. De voortekenen voor de match tussen VRA’s eerste en tweede team waren allerminst gunstig. Het viel dan ook alleszins mee dat de schaarse toeschouwers een droge middag aan de boundary beleefden en, gehuld in hun winterjassen, konden genieten van alleraardigst cricket. VRA trad aan zonder Leon Turmaine, Quirijn Gunning en Adeel Raja, maar had genoeg mankracht over om het het tweede moeilijk te maken. Allereerst was daar Vikram Singh die er echt zin in had en pas sneuvelde nadat hij na het produceren van een paar knallende zessen iets te vermetel werd. Zijn 57 mocht er zijn, evenals de 82 van zijn partner Ben Cooper die net als vorige week in de wedstrijd tegen HCC een verfijnde batting-exhibitie ten beste gaf. Ook Peter Borren liet zich van zijn beste kant zien. Zijn razendsnelle 50 stond bijna geheel in het teken van zijn signature shot, de reverse sweep, een slag die hij tot in de perfectie beheerst. Dat de spelers van VRA’s tweede niet tot de 287 runs van het eerste zouden reiken stond eigenlijk al na de eerste keurige overs van Haseeb Gul en Brandon Graber vast, maar ze lieten zich niet zomaar aan de kant schuiven. De 64 runs van heu ster R. Bhatt waren een lust voor het oog en ook de happy-go-lucky manier waarop zijn medespelers te werk gingen deed aangenaam aan. Brandon Garber liet zien dat zijn wickets van de voorafgaande weken geen toevalstreffers waren. Met vier slachtoffers op zijn naam was hij the pick of the bowling.

VRA Tour Of Somerdor

For the 25th time a brave and slightly overweight group of orderly men endeavored on a trip to the UK for a clash of titans. Piotr also joined us by the way. It was up to this collection of caricatures to show the scone eating, cricket loving, moustache grooming, dentist avoiding inhabitants of the United Kingdom our continental ways. Our continental ways, the foundations of Amstelveen civilization, included the following:

 • Hushing your opponent to sleep with Zami cricket, only to bring in people who can actually play the game;
 • Watching a father of two attempting to drive a car;
 • Speeches longer than actual innings;
 • Midnight dining;
 • Formal dinners with informal jokes;
 • Informal dinners in formal attire;
 • Two idiots from Vught.

Of course we would not want to withhold the match reports of our string of (moral) victories through the counties of Somerset and Dorset, especially because of the generous donations from VRA treasurer to the tour kitty. Obviously we are pulling your leg, the bacchanalia were sponsored by the Amsterdam office of D66. Unfortunately, we were not able to convince jacob Rees-Mogg of giving it another go in the EU. We hope you enjoy the match reports and do not forget to attend or donate to the 2019 edition of the VRA Zami tour.

VRA Tour of Somerdor Part 1

Met 18 man op weg naar good old England, dat rare eiland met die lui die nergens bij willen horen. Daar is het fijn toeven in de zomer, zeker als je met VRA op Tour bent onder leiding van VRA’s eigen Tour-Koning Ome Flo. Vanaf deze week elke week in de How’s That een verslag van de zeven wedstrijden die wij daar speelden. Happy reading!

Broadwindsor CC

Vrijdag 20 juli was het weer zo ver. De "annual battle of Britain" ging van start met de komst van VRA ZAMI Comedians naar Somerset en Dorset. De tour naar de VRA ZAMI tour bleek alleen nogal een tour, daar was de tour de France voor sommigen niets bij. Geannuleerde vluchten en decadente lunches gooiden onbedoeld en bedoeld roet in het bedenkelijke Engelse eten.

Waar in de tour Mart Smeets door 'lack of character' het stokje zomaar doorgegeven heeft, dendert onze Mart Smeets, Floris KapPelle nog onverschrokken door. Speeches met een lengte waar zelfs Fidel Castro een beetje tegenop had gezien, een ijzer kamerverdelingsbeleid en bemoeienis met de VRA-captain van deze dag, Berend Steenhof, waren allemaal aan de orde. Een andere overeenkomst is dat Mart Smeets en Floris KapPelle uitstekende tours organiseerden met lange zwoele zomeravonden, in gevuld met oeverloos gelul over sport, prachtig!

Broadwindsor heeft een pittoresk veld met een korte boundary aan de lange zijde van het veld. Het Format van de dag was T20 en Berend geloofde er heilig in dat eerst het veld ingaan, met het oog op (blijkbaar relevante) IPL-statistieken, de sleutel tot het succes was, en hoewel de helft nog aangeschoten was of nog niet gearriveerd was, ging VRA bowlen. De run rate was hoog, de boundaries talrijk en de wickets vielen gestaag. Al met al konden we spreken van een typische T20 innings. Bowlerij van Nick, met twee maidens, was noemenswaardig en ook Ewout en Louis vervulden hun taak verdienstelijk. Uiteindelijk eindigde Broadwindsor met een totaal van 172, niet onhaalbaar op het snelle veld met een zeer korte boundary.

Na een snelle switch startte de tweede innings met Agent en Nick aan Bat. Agent ging helaas voor Duck waardoor Nick het samen moest doen met ongeveer het hele team. Nigel en Wouter gingen ook voor duck en ook Ewout, Andrew en Maarten fungeerden kleine bijrollen in het verhaal van de 65 geslagen runs van Nick, een goede eerste prestatie na jaren niet gespeeld te hebben. Piotr en Bart raakten nog wel wat boundaries en Berend kreeg de not out waar zijn gemiddeldes naar snakten. VRA eindigde op 110 runs na 20 overs, door slechte batting en weinig gebruik te hebben gemaakt van het veld.

De wedstrijd werd nog nabesproken in de lokale pub, toevallig uitgebaat door de Captain van Broadwindsor CC, waarna de tocht naar het huis begon. Kamerindelingen, eten en oneindige voorstelrondes namen veel tijd in beslag en pas rond 03:00 kon een biertje in de jacuzzi genuttigd worden.

Uit de oude doos

Een vereniging met zo’n lange historie als VRA heeft natuurlijk een archief dat soms onvoorziene schatten tevoorschijn brengt. Zo was ik recentelijk op een donderdagmiddag in gezelschap van Benno van Nierop in de opslag bezig om wat dozen boven water te krijgen die allang geen daglicht hadden gezien. De inhoud van sommige ervan was beyond good and evil doordat de muizen zich tegoed hadden gedaan aan het papier, maar andere waren compleet ongeschonden zoals het exemplaar waarover ik het nu wil hebben. Het behoorde toe aan Siep (nog met een p) Mulder sr. en bevatte, keurig bijgehouden, zijn loopbaan bij VRA. Op de eerste bladzijde van een zwart-geel gemarmerd schrift staat, rood omlijnd, ‘V.R.A.-junior 1938-1944’. Even daarna heeft Siep zijn bewijzen van lidmaatschap over die periode ingeplakt. Daaruit valt nuttige informatie te destilleren. Zo woonde hij in 1939 aan de Amsterdamsche Straatweg 449 en betaalde hij voor een volledig lidmaatschap de somma van 5 gulden.

De bedrag bleek slechts een opwarmertje, want in de oorlogsjaren liep het op tot 16.75. In die periode, om precies te zijn in 1942, ontving de jonge Siep een oproep om deel te nemen aan de oefeningen in het kader van het jeugdcricket. Op donderdag 9 juli diende hij zich hiertoe om kwart over zeven te melden op het VRA-veld. ‘Bij deze oefeningen is het dragen van cricketkleding verplicht,’ schreef J.F. Scheffer er namens de Jeugdcommissie bij en aan dat verzoek zal Siep ongetwijfeld hebben voldaan. Na de oorlog volgde zijn optreden in de tweede klasse. Onder Coach Joe Hopson en met aan zijn zijde o.a. Gerard Segaar, Otto Cornelissen en Alfred Rottenberg maakte hij de vaderlandse cricketvelden onveilig. Na dit seizoen lokten hogere regionen. Sieb (inmiddels met een b) kreeg ‘zijn grote kans’ als keeper in VRA1 tegen het team van de Royal Artillery (Dortmund) dat werd aangevoerd door Capt. Douglas Goddard (‘die wij later weer zouden ontmoeten – in 1948 – in het team van de ‘Polar Bears’en die tijdens de Olympische Spelen in London mijn gastheer zou worden’).

Natuurlijk kende VRA als elke echte vereniging ook zijn festiviteiten. Zo werd op 4 januari 1947 in ‘Die Port van Cleve’ het Driekoningendiner gehouden. Het menu was, zo vlak na de oorlog, bepaald rudimentair te noemen en bestond uit huzarensalade, gebonden kippensoep en Wiener Schnitzel met gebakken aardappelen. Stevig kost om wat aan te sterken zullen we maar zeggen. Op het cricketveld deed Sieb dat jaar o.a. van zich spreken door tegen de Guards Depot Cricket Team ‘op wonderbaarlijke wijze een harde bal in de gully op gordelhoogte tegen de onderste rib te klemmen.’ Op een foto uit dat jaar zien we hem vief de wereld in kijken, het haar met kaarsrechte scheiding strak in de plooi. Van hem viel duidelijk nog veel te verwachten en dat hij die verwachtingen volledig waarmaakte blijkt wel uit het feit dat hij tot 1966 in het eerste zou figureren. Sieb Mulder sr., een waar clubicoon.

H.O.

Onze sponsors

 • Gulpener
 • Voorneman Geenen Notarissen
 • ABN AMRO
 • 1 & 12 Ventures