How's That! 28 August 2018

Year 86 Issue 13

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

Het zouden vijf cricketdagen worden op Trent Bridge in Nottingham, maar het werden slechts drie. Dat was al snel duidelijk, want toen ik op donderdagmorgen 2 augustus 2001 om een over elf op mijn kuipstoeltje plaatsnam voor de derde Test Match van die zomer tussen Engeland en Australië kon ik nog net de rug van Engelands captain Michael Atherton zien die op weg was naar de kleedkamers. Nul runs had hij gemaakt en het was de twintigste keer dat die schande hem ten deel viel, een record. Zelfs mijn held en anti-batsman Phil Tufnell had er op dat moment maar vijftien op zijn naam staan. Het ging die tweede, derde en vierde augustus rap. Ik genoot vooral van het Australische bowling fenomeen Shane Warne die in de tweede Engelse innings kon bogen op 6 voor 33 in 18. Vooral dankzij hem won Australië uiteindelijk op de middag van de derde dag met zeven wickets. Dat betekende dat mijn metgezel en ik twee dagen over hadden om op boekenjacht te gaan, ook geen slechte tijdsbesteding. Onmiddellijk na het ontbijt, in ons bed and breakfast, geserveerd door een kittige dame van onzekere leeftijd, togen we op pad. Eerst nog wat traag - het ochtendmaal was zo copieus geweest dat dat je even op gang moest komen - maar allengs kwieker. Mijn beste koop At the sign of the wicket van E.B.V. Christian, een werkje uit 1894, vervulde met zoveel vreugde dat ik me van de rest van de tijd weinig herinnerde.

Ik moest aan dit verblijf in Nottingham denken toen ik op zaterdag 18 augustus jl inschakelde voor de derde Test Match tussen Engeland en India op Trent Bridge. Aanvankelijk had ik vooral oog voor de entourage - er leek niet veel veranderd - maar al gauw absorbeerde het wedstrijdgebeuren me volledig. De Indiërs hadden in de voorafgaande twee matches laten zien dat ze nog even moesten wennen aan de Engelse condities wat hun op twee vette nederlagen was komen te staan die in het thuisland hard waren aangekomen Nu bleek het een heel stuk beter te gaan. Na het vrij goedkope verlies van de eerste drie wickets stonden Rahane en Kohli prima te batten, zo prima dat de Engelse commentator als een paar centuries zag naderen. Dat was iets te optimistisch gezien, want met 241 runs op het bord verkeek Rahane zich op een bal van Broad.

Er zijn vele manieren on uit te gaan. Het meest ergert de batsman die moet vertrekken zich aan de zgn. soft dismissal een lullig schotje dat met een boogje in de handen van een fielder ploft. Dan kun je je wel voor je kop slaan. Datzelfde gebaar kun je maken als je door toedoen van je partner volstrekt onnodig run out gaat. Dan is het tandenknarsen geblazen. Of het gebit van Rahane zo gemaltraiteerd werd nadat hij een outside edge had geproduceerd had die werd gevangen door Cook valt te betwijfelen. Daarvoor was de catch van de voormalige Engelse captain te bijzonder.

De bal vertrok van Rahanes bat met de snelheid van het licht en ik noteerde in gedachten al een streaky four. Maar ik had buiten Alastair Cook op second slip gerekend. Uit diens schouder werd een arm gelanceerd die horizontaal wegschoot en waarvan de hand de bal precies op het moment ontmoette dat die het vrije veld wilde kiezen. Een wereldvang die de toeschouwers en medespelers in extase bracht. Het was precies die vang die ik enkele nachten ervoor in en cricketdroom had volvoerd. En ik altijd maar denken dat er geen hogere macht bestaat.

Harry Oltheten

Vrijwilligerswerk/Volunteerwork

Al iets gedaan voor VRA deze zomer?

Zo ja: prima fijn! Zo nee: dan is het nu jouw beurt. We hebben weer vrijwilligers nodig op VRA, en wel voor het ICC 18-Landentoernooi:

Dinsdag 28 augustus: opbouwen: hele dag en eventueel avond.

Woensdag 29 en Donderdag 30 augustus: TWEE wedstrijden. Start 8:00 uur, einde 20:00 uur. Ground staff en bar.

Zondag 2 september: wedstrijd. Start 8:00 uur, einde 18:00 uur. Ground staff en bar.

Meld je aan via Aanmeldingsformulier


Been busy for your club this summer?

Please do apply to help VRA during the coming INTERNATIONAL GAMES at VRA. We need volunteers for the ICC 18-countries Tournament played at VRA:

Tuesday 28 August: all day, from 8 am.

Wednesday 29 and Thursday 30 August: TWO matches. Start 8 am - 8 pm. Ground staff and bar.

Sunday 2 September: match. Start 8 am – 8 pm. Ground staff and bar.

Please apply: [Here](/http://www.vra.nl/aanmeldingsformulier-voor-vrijwilligers /)

Wedstrijdschema

Zaterdag 25 augustus

• Ajax Dames - VRA Dames (13.00)


Zondag 26 augustus

• VRA 1 - VOC 1 (11.00)

• VRA 3 - Hengelo 1 (13.00)

• VRA 5 - Almere 2 (13.00)

Dosti1 - VRA1

19 augustus 2018

Dosti 1: 202 voor 7 (45 overs)

VRA: 206 voor 5 (42.3 overs)

VRA wint met 5 wickets

Ben Cooper: 84 not out

Pete Borren: 3 voor 24 in 9


Om des keizers baard

Hoewel het eigenlijk nergens meer om ging, bleek Dosti - VRA toch een zeer onderhoudende wedstrijd. Dosti won de toss en ging batten. Al snel bleek te nattigheid te veel van het goede, zodat pas na een flink oponthoud weer kon worden begonnen.

Haseeb is de eerste VRA-bowler die succes heeft. Nadat hij Ahmed heeft verleid tot een pull die in de grage handen verdwijnt van Quirijn op deep backward square volgt Pete zijn goede voorbeeld en heeft Ghori LBW. 37 voor 2. Het kan nog alle kanten op. Dosti-crack Hafeez neemt nu het voortouw. Hij trakteert Leon op een paar zessen die er niet om liegen en snelt vooruit. Zijn partner, ex-VRA-er Vinoo Tewarie, doet het wat kalmer aan, maar blijkt toch niet opgewassen tegen part-time bowler Ben die hem meteen in zijn eerste over strikt. Hij zet zijn heilzame werk voort in het veld en zijn direct hit is Ghori te machtig (161 voor 4 na 38 overs). Hafeez verliest na 60 runs zijn concentratie en biedt Pete een makkelijk turn catch. Dosti zet vervolgens nog een eindsprint in wat leidt tot een acceptabele score van 202 voor7.

VRA kent met Vikram en Dan een steady start. Laatstgenoemde produceert een paar fraaie schoten, maar gaat toch al vrij snel LBW op het bowlen van Diwan. Vikram besluit niet lang daarna naar de overkant te snellen terwijl daar nauwelijks aanleiding toe is terwijl Ben ijzig kalm blijft staan, een mix up van kaliber dus. Pete kijkt vervolgens de zaken even aan en jaagt dan twee zessen richting voetbalveld. Zelden een bowler zo beteuterd zien kijken als Hafeez. Dan volgt een scène die je niet vaak ziet. Pete wacht het oordeel van de umpire niet af en geeft zichzelf LBW. Dat lijkt een juiste beslising. Dat kan niet worden gezegd van de LBW die Eric te verwerken krijgt. De gang naar de kleedkamer valt hem duidelijk zwaar. Opener Ben gaat intussen onverdroten voort met scoren. Nu eens met eentjes dan weer met zessen houdt hij de VRA-innings bij elkaar. Hij verliest alleen nog Emile als partner maar Mitch blijft bij hem tot het einde dat komt met een enorme zes van ben op het korfbalveld. Al met al een leuke match met een passend einde.

Uit de oude doos

Hij was mijn held zo midden/eind jaren vijftig. Wanneer Cor van der Hart als stopperspil schitterde in het Nederlands elftal zat ik aan de radio gekluisterd. Geen wedstrijd sloeg ik over en toen Oranje op woensdag 14 maart 1956 in het Rheinstadion in Düsseldorf aantrad tegen regerend wereldkampioen Duisland had ik letterlijk koorts. De 39.2 weerhield me er niet van om naast mijn vader in te drinken hoe Abe Lenstra tweemaal scoorde. Dat mijn held het nog spannend maakte door een eigen goal te maken mocht de pret nauwelijks drukken.

Lang stond ik in dubio. Zou ik het wagen of niet? Mijn moeder trok me over de streep. ‘Hij is ook maar een gewoon mens,’ zei ze. ‘En nooit geschoten altijd mis.’ En dat bleek waar. Hoewel ik geen antwoord op mijn beschroomde briefje had verwacht, kwam het bijna per omgaande. ‘Waarde sportvriend,’ schreef Cor, ‘dank voor je leuke brief. Hierbij stuur ik je een foto. Ik hoop dat je hem mooi vindt.’ En of ik hem mooi vond. Hij glansde schitterend en Cors brillantine kapsel kwam wonderschoon uit. Maar dat was niet wat me het meest imponeerde. Cor had namelijk iets op de foto geschreven en niet zomaar wat. ‘Met sportgroeten, Cor van der Hart’, stond er in schuinschrift. Niet met gewone groeten, maar met sportgroeten. Het spreekt vanzelf dat ik een maand naast mijn schoenen liep.

Het heeft lang geduurd voordat ik weer een dergelijke sensatie ervoer. Ik schafte het ene na het ander cricketboek aan, trof hier en daar een leuke memorabilia, maar de steek in mijn hart die ik uit duizenden zou herkennen voelde ik pas weer toen er via een erfenis een doos op mijn bureau belandde met ongedachte fotoschatten. Een afbeelding is mij bijzonder dierbaar. Ze toont een man die met een vage glimlach in de camera kijkt. Hij draagt een fraaie cricketblazer en heeft om zijn hals een losjes geknoopte witte shawl. De foto in kwestie glanst net zo mooi als die van Cor, maar stamt uit vroeger tijden. Ze toont de man die tussen 1905 en 1934 825 eerste klas matches speelde waarin hij meer dan 61.000 runs scoorde. Ze toont met andere woorden John Berry Hobbs. Alsof ik dat niet meteen wist heeft hij de foto net zo mooi gesigneerd als Cor ooit voor me deed. In John Woodcocks ‘One hundred greatest crickteters’ neemt hij de vijfde plaats en als ik de verslagen uit zijn tijd mag geloven is dat meer dan terecht. In mijn collectie komt hij op nummer twee, nipt achter een brief plus foto met handtekening van Don Bradman. Daarover later meer.

Harry Oltheten

VRA 2 CHAMPIONS!


Volgend jaar eerste klasse. Twee jaar op rij promotie. Top werk mannen!

VRA - QCCCC The Crocodiles

QCCCC The Crocodiles op VRA met scorer Caroline 'Wendy Hazebush' Hazeweijer

VRA goes to VCC, Voorburg

30th of June


It was a hot summers day, 35 degrees and there were possible dangers of melting on the pitch. This ground btw is so idylic with the wildlife in the background and a little church. We went in with 10 people today, so improv fieldplacement was the plan. We won the toss and decided to field first. Kanishka and me opened the innings with the challenging batting duo of Babette and Denise. They run quickly between the wickets, so it was great when we got that 1st wicket after 24 runs. Fleur caught one of my bowling. Solid hands Fleurtje! Then lot got an LBW after 44 runs, then Sjoukje dismissed the following batsmen with a catch by Miranda. Then Kanishka got out their big hitter after she made a quick 50 runs. The total was on 98/4 and it was time to reel this in. Kanishka bowled their overseas for 10 runs and then I got Fouw LBW after she hit a quick 24 runs then I bowled the next one. Next over Lot got a LBW and only 3 balls later she bowled midstump out. Last wicket was a run out and we got them all out for 162 runs. Lot with 3-36-7, me 3-27-8, Kanishka 2-23-5, Sjouk 1-28-7.5 Time for a yummy lunch and time to get our heads and bodies ready for the batting innings.

We needed 4 runs per over, nice grasswicket, quick outfield. We went in to win it. Our steady opening couple Git and Kanishka hopped into the field. They brought the team to a quick 40 runs and Sjoukje came in to quickly be followed by Miranda. Potential magic on the pitch will be postponed for a next game. We collapsed a bit. Quickly the likes of me, Anne, Fleur, Lot and Katie followed and with a banging 9 runs I was not out haha... sad. Luck wasn’t on our side, their bowling game was strong. We got to a total of 83 within 26 overs and we will bring it again next week!!

Liefs VRA dames

Ajax comes to A-town

21st of July Ajax comes to A-town -yeah yeah yeah

Another Saturday, another 40 over game of magic. Ajax came in strong with bringing mystery guest Ingrid vd Elst, they won the toss and decided to bat first. Our last game was decided on the last ball, so oit was bound to be a fun game. Bring it on!

Together with Sjoukje I opened the bowling, the overseas was feeling it and frankly a few balls she hit for 6... I didn’t bowl that bad really... but I got my worst figures in my history as a bowler and cried myself to sleep that night. Luckily Sjoukje did a lot better and she quickly got the other opening bat out for 0. Then Lot got the 3rd wicket caught by Miranda. This brought the total to 71/2 and Pietje came in. It was time to clean up, but Pietje and Amy went balls out - can I use that expression? Together they lifted the total from 71 to 209 after 40. Amy hitting 121 no and Pietje 57 not out. Miranda had the most economical rates and really kept the total down in her 7 overs for just 24 runs. Lot had 1-34 in 9. Sjouk 1-33-9. Lotte btw wicketkeeped really well the entire 40 overs, sporty spice, she can squat for daays. We had to chase 209 in 40 overs. Let’s see if we can get this long batting line up working for us. After a yummy lunch by Leila and Paul and baked goodies from my mum it was time to go and face the music of the 2nd innings.

Git and Kanishka opened and the mystery guest made it a short time on the middle for Kanishka, so after 13 runs Miranda came in. Together Git and Miranda did so well, they lifted the total to a quick 80. Git got caught&bowled by a super impressive catch by Amy and it was time for Anne to go in. Soon to be followed by Katie, soon to be followed by Sal. Sal and Miranda got in, with the score at 110 with 60 runs Miranda also got caught&bowled by Amy with another impressive catch. That this girl still has her hands in tact is astonishing. I came in, I got out on the dead end after just a few balls cause after Sal hit the ball back quite straight the bowler footballed the ball into the stumps where I wasn’t back yet. That last sentence is very Denglish. Such a STUPID way to get out. Not my day, I repeat, it was not my day haha. Luckily the team was having a great day! With Git’s 32, Miranda’s 60, Sally’s 35 and Sjoukje’s 44* runs and Lot’s 8* we got to 210 runs.

Awesome performance team, allround great stuff! It’s so nice to see how everyone contributes to the games.

Yay, winning!!!! Writing this when we already had some other games after, I now see that it’s a returning thing that Sjoukje and Lot are taking the team to the finishline for the last few runs in a short amount of overs. Good things :) See you next week!!

Liefs VRA dames

Punjab Zami vs VRA Zami 2

Zami 2 speelt onder de bevlogen leiding van ‘stand in’ captain Eric Faberyayo op het 1e veld van Punjab CCR. De jongens van Punjab beginnen met batten en ondervinden een vliegende start, met name door vieren te slaan over de hoofden van fielders heen. Redelijk tot goed wordt er gebowled door Danish Waheed (1-53-7), Prasuk Jain (2-41-7) en Frederik ten Kate (2-31-7). De slower bowlers krijgen helaas meer tegengas van de bastsmen (Sebastiaan Capel 0-37-3, Chris Harvey 0-66-7). De ene na de andere boundary wordt geslagen en VRA wordt er moedeloos van. Het lijkt erop alsof de jongens van Punjab erg gegroeid zijn in hun cricket, in ieder geval batten zij een stuk beter dan een paar maanden terug. Punjab scoort maar liefst 262 runs met verlies van slechts 5 wickets.

Harold Horsman en Frederik ten Kate openen de batting en zijn zo waar nog sneller weg dan Punjab. Lange Harry (46) tovert bijna elk contact om in een vier en Frederik ondersteunt goed. Op ongelukkige wijze verliest Harold in de 11e over zijn wicket door een bal die via bat en legguard in het wicket rolt. Frederik laat zien waarom de Engelsen hem ‘Mad Freddy’ noemen, 84 runs met 14 vieren. Helaas gaat ook hij uit, run out, running one of his ‘mad’ singles. Op dit moment kan de wedstrijd alleen nog gewonnen worden door elke bal het veld uit te timmeren. Prasuk Jain (24), Prasun Banerjee (34 not out) en Nigel Drenthe (11) doen dit alleraardigst, maar helaas is het niet genoeg om aan het totaal van Punjab te komen, VRA Zami 2 blijft steken op 240 runs.

Punjab 262 voor 5 na 35 overs

VRA 240 voor 8 na 35 overs

Punjab wint met 22 runs.

Engeland - India

Derde Test Match, 18 - 22 augustus in Nottingham

India: 329 en 352 voor 7 decl.

Engeland: 161 en 317

India wint met 203 runs


Toch weer Kohli

Na de blamerende nederlaag in de tweede Test was het de vraag of India zich in de derde zou oprichten. Het begon alvast wat beter, want de openers lieten zich niet zomaar wegsturen. Toch waren hun scores ook weer niet zo imponerend dat er iets groots in het verschiet leek te liggen. De ware ommekeer kwam met het optreden van captain Kohli en zijn maat Rahane. Zij bleven een hele tijd staan en legden een stevig fundament. De commentatoren begonnen zich al te verkneukelen over Virats 23ste test century, maar werden in hun verwachtingen teleurgesteld. Met nog 3 runs te gaan haalde Indiaas captain wild uit en presenteerde daarmee een leading edge. Uit voor 97. De cameraman hield hem tijdens zijn calvarietocht naar de kleedkamer close in beeld, waardoor de kijkers konden genieten vaan een flinke portie nauw ingehouden smart. Indiaas totaal van 329 was uiteindelijk heel wat veelbelovendr dan de 107 en 130 uit de vorige match.

En toen kwam Engeland. Of beter gezegd toen kwam en ging Engeland. De triomfantelijke winnaar van de eerste twee Test verloor na een veelbelovende start voor de lunch in de tweede sessie al zijn tien wickets. En het was dat Josh Buttler verantwoordelijk was voor wat laat vuurwerk anders hadden er nog heel wat minder runs dan 161 op het bord gestaan. India rook bloed en kon nu wel juichen voor een century van Kohli. Ook Pandya en Pujara deden een duit in het zakje zodat Engeland een target kreeg voorgeschoteld van 521 runs. Dat haalde het bij lang na niet al viel er nog wel een mooie honderd van Buttler te noteren.

Met nog twee Tests te gaan zou het zomaar nog spannend kun worden. We houden u o de hoogte.

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures