How's That! 8 June 2017

Year 85 Issue 7

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

Deze week zijn er jammer genoeg geen wedstrijdverslagen binnengekomen. Mijn dank gaat uit naar de dames die een stukje hebben geschreven over hun bezigheden ondersteund met erg leuke foto collages. Verder kunnen we genieten van nu alweer het zesde deel van de column van Harry Oltheten.

Dit weekend wordt er uiteraard weer gespeeld met hout en leer. Het wedstrijdprogramma van komend weekend treft u aan op de home-pagina en u kunt de gehele agenda hier terugvinden.

Veel cricket plezier gewenst,

Thomas Pasierowski

Wedstrijden deze week

VR 09/06, 18.30: VRA 2 Twenty20 - Qui Vive 2 HOME

ZA 10/06, 11.00: Punjab - VRA 1 AWAY
ZA 10/06, 13.00: Ajax - VRA Dames AWAY
ZA 10/06, 13.30: Punjab - VRA ZAMI 1 (canceled by opponent)
ZA 10/06, 13.30: Groen Geel - VRA ZAMI 2 AWAY

ZO 11/06, 9.00: ACC - VRA U9 AWAY
ZO 11/06, 9.00: VRA U11-2 - VRA U11-1 HOME
ZO 11/06, 9.00: Bloemendaal - VRA U13 AWAY
ZO 11/06, 9.00: VRA U15 - HCC HOME
ZO 11/06, 9.00: VRA U17 - HCC HOME
ZO 11/06, 12.00: Groen&Wit 2 - VRA 2 AWAY
ZO 11/06, 12.00: Kampong 2 - VRA 3 AWAY
ZO 11/06, 13.00: VRA 4 - Qui Vive 3 HOME

ZO 11/06, 14.30: Maurits Houben Memorial @VRA

MA 12/06 11.00 ICC Europe, EK divisie 1 round 3: Oostenrijk - Zweden @VRA
DI 13/06 11.00 ICC Europe, EK divisie 1 round 4: Noorwegen - Frankrijk @VRA

11 juni 2017 - Maup Memorial Game

Met in onze herinnering onze zeer goede vriend en fantastische VRA-er Maurits Houben zal er op 11 juni een wedstrijd op VRA georganiseerd worden, tussen spelers die met Maup allemaal een bijzondere relatie hadden en waarvan velen hun sporen in het Nederlandse cricket hebben verdiend. Iedereen is zeer welkom om te komen kijken, er is muziek, drankjes en een bbq!

Voor de bbq is het nodig je aan te melden, via
'Tim de Leede' tim@timdeleedesports.nl;
'Joost Leemhuis' joostleemhuis@yahoo.com;
'Dennis van den Broek' Dennis@nieuwholland.nl;
of direct via VRA events@vra.nl.

MEGA short oversight in the latest VRA women’s games.

The 27th of May we played Rood&Wit at their nice new ground, a detailed match report will be in the How’s That next week. Good news: WE WON!

Last saturday we had the finale round of the T20 competition at VRA. The club has never seen this amount of cricketplaying women at thesame time since forever, lots of fun! We had to play Germany again because the other competition still had to play one round and if you are top of your league, you should be able to play thesame opponents and win again. Ok, bring it. I was a bit nervous. Germany is quite a solid opponent. The actual match report will be provided next week, it was a tight exciting game, but WE WON! Due to a great batting partnership in the end by Sal and Kanishka.


Few sidenotes, one Bruno is our favorite dog EVER we need Chavvi to take him to all of our games to give us energy by running around the boundary. Anne, our fav van Nierop is still in recovery with her knee, but she’s doing better every day I saw her walking around already. Proud of her and we miss her! Also, the 2nd of September me and my family are going up the Stelvio mountain to raise money for cancer research. 21 km long and 1635 meters up. If you want to help sponsor me, that would be amazing and my mom is making these super cute animals with her crochet skills for people that support us. I’m super thankfull for the people that have already supported me this way, let me know if you’re interested I have a whole bag of cute crochet animals that will lift your spirits!! <3 http://www.stelvioforlife.nl/deelnemers/702/ Back to the finale day. This placed us in the finale at 17.00 against one of our fav’s to play QuickHaag. We welcomed Cat to the team, WELCOME CAT, very happy to have you in the VRA women’s team. As always an exciting game, this time however they were too strong for us, bring on the 40 over games! We won 2nd place in the T20 league and we’re very proud and happy. GO TEAM! Also this match report will be more detailed in the next How’s that.


Upcoming saturday our first 40 over game. We’ll play against Ajax, it’s an away game and you’ll read all about it in the next How’s That amongst the 4 match reports haha.

Liefs Nathalie

Column door Harry Oltheten, deel 6: Chasing shadows

Maandag 22 juni 1998 staat om meer dan een reden in mijn geheugen gegrift. In de eerste plaats was daar de jachtige autorit vanuit mijn toenmalige woonplaats Deventer naar Schiphol vanwaar ik in mijn functie als redacteur van het blad Cricket met het Nederlandse cricketteam en zijn begeleiders naar Engeland af zou reizen voor de oefenpot tegen Devon diezelfde middag en het echte werk (Nat West) op woensdag tegen Somerset. Door een hardnekkige file bij Bussum werd het nipt maar ik redde het en zo kon ik om een uur of drie getuige zijn het optreden van o.a. Roland Lefebvre, Asim Kahn en nog wat Hollandse coryfeeën die het team van Devon redelijk in toom hielden, zodat er uiteindelijk een haalbare 242 voor 4 op het bord stond. Dat de wedstrijd daarna in een tie eindigde had veel te maken met de Engelse umpires. Ik citeer voor de exacte weergave van de gebeurtenissen even mezelf:

‘Daarna (d.w.z. na substantiële bijdragen van Colin Miller en Tim de Leede) is er een mini-collaps, mede door toedoen van de umpires die de gedachte aan een mogelijke Engelse nederlaag onverdraaglijk vinden en daarom een fiks aantal gegarandeerde wides over het hoofd zien en LBW-appeals gul honoreren. Ze zetten de kroon op hun werk door Léon Bouter die de 243ste run tracht binnen te sprinten en daarin - ook voor menig Engelse toeschouwer - glansrijk slaagt plompverloren run out te geven. Slechts een tie is zo ons deel.’

Die bittere afloop herinner ik me nog goed, maar nog meer staat deze match me bij door het korte optreden van een man die in de nadagen van zijn tamelijk imposante door talrijke incidenten omkranste carrière nog even aantrad voor Devon. Veel runs maakte hij niet, maar toen hij het veld afliep moest ik onwillekeurig denken aan de achterflap van zijn boek It never rains uit 1984. Achtentwintig was hij toen en hij zag er uit als een nerd die zelden een stap buiten zijn studeerkamer zet. Zijn trui is mooi vergeeld en zijn brilmontuur doet denken aan de vroege jaren zestig. Zijn naam: Peter Roebuck, berucht en beroemd o.a. om zijn rol bij het vertrek in de jaren tachtig van de aanbeden all-rounder Ian Botham, snelheidsmonster Joel Garner en ‘Master Blaster’ Viv Richards bij Somerset. Velen dachten dat Roebuck hier de hand in had gehad en dat werd hem niet makkelijk vergeven. In tegenstelling tot Ian en Viv was hij allesbehalve een stylish batsman maar runs bij elkaar schrapen kon hij als de beste (‘Watching Roebuck is like being at a requiem mass,’ zei de fameuze Jim Laker over hem) en schrijven ook. Dat deed hij er eerst naast en later fulltime. Ook was hij in Australië een bekend cricketcommentator. Hij was een beetje een oddball. Een vreemdeling in een wereld waar hij, met met een first degree in Cambridge, in de kleedkamers gezelschap had van spelers van wie 75 procent zijn culturele bagage haalde uit de Sun.

Zijn einde was triest. Peter Michael Roebuck werd op 12 november 2011 dood aangetroffen buiten ‘The Southern Sun’, een hotel in Kaapstad. Volgens de politie was hij uit het raam gesprongen van kamer 632 op de zesde verdieping nadat politiebeambten zich bij zijn kamer hadden gemeld om hem te ondervragen over een vermoede aanranding van een 26-jarige Zimbabwaan.

Wisden wond er geen doekjes om in zijn omschrijving van zijn persoon: ‘Even in a game with a penchant for producing improbable characters, Roebuck was among the most fascinating.’ Over deze meer dan boeiende man is nu een boek verschenen. Het is getiteld Chasing shadows en is geschreven door Tim Lane en Elliot Cartledge. Zoal de titel al aangeeft doen zij een poging deze enigmatische persoonlijkheid te ontraadselen. Volgens Wisden recensent is het ‘the saddest story I have ever read’. Het is het verhaal van een eenzame man met te veel hersens en van een excentriek die eens, als captain van Devon, na het bowlen van drie ballen op de pitch neerzonk terwijl hij riep ‘What’s the point of life?’ Een uur later had hij negen wickets genomen voor 12 runs. Hij kon bot zijn als geen ander, smeet tijdens een chique etentje rode en witte wijn over de tafel zondert er acht op te slaan en had - en dat vind ik een schitterend understatement van de Wisden-man - ‘only a loose relationship with personal hygiene.’ Dat het laatste wel eens ongemak op kon leveren voor zijn collega- commentatoren in hun benauwde boxen leek aan hem voorbij te gaan.

Sommigen beschouwden Roebuck als een verkapte homoseksueel. Daar was enige aanleiding toe. Zijn veroordeling voor het met een rietje ‘straffen’ van drie jonge Zuid-Afrikaanse cricketers die in zijn huis in Taunton logeerden leek in die richting te wijzen. Maar hoe dan ook Roebuck was een buitenbeentje, wiens uiterst complexe karakter ook in Chasing shadows niet helemaal ontraadseld wordt. Daar had Roebucks moeder de auteurs bij het begin van hun onderneming al voor gewaarschuwd. Ook voor haar was haar zoon vaak een mysterie.

Harry Oltheten

Vrijwilligers gezocht! Volunteers needed!


Als door de ICC erkende A-locatie in Nederland krijgt VRA uiteraard weer een aantal (internationale) wedstrijden van de Nederlandse selectie te organiseren. Voor iedere wedstrijd zijn er minimaal 12 vrijwilligers nodig om de ground crew te bemannen. Alle hulp is welkom om deze wedstrijden in goede banen te leiden. Het is telkens de hele dag vanaf 8:00 uur tot 1 uur na het einde van de wedstrijd en vrijwilligers ontvangen per dag een onkostenvergoeding. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Peter van Gulik via penningmeester@vra.nl. Het betreft de volgende dagen:

As the ICC approved A-location in Netherlands VRA will of course host several (international) matches of the Dutch selection. For each match a minimum of 12 volunteers are needed as ground crew. All help is more than welcome to assure that these games run smoothly. Every day will be from 8am until an hour after the match has finished and volunteers will receive a compensation for expenses. Volunteers can sign up with Peter van Gulik via penningmeester@vra.nl. The matches are on the following dates:

MON 12-6: ICC Europe, EK divisie 1 round 3
TUE 13-6: ICC Europe, EK divisie 1 round 4
TUE 20-6: Nederland vs Zimbabwe (ODI 1, 50 overs)
THU 22-6: Nederland vs Zimbabwe (ODI 2, 50 overs)
MON 10-7: Nederland vs UAE (ODI, 50 overs)

Met vriendelijke groet / Kind regards,

Peter van Gulik

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures