How's That! 2 May 2017

Year 85 Issue 2

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


New moon rising

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil (of voor de liefhebber: aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed), maar in mei moet de winter toch echt achter de rug zijn. De hele winter is er door een (toenemend) aantal leden hard gewerkt om onze velden en accommodatie voor het komende seizoen in orde te brengen. Zo hebben op zaterdag 18 en zondag 26 maart verschillende leden de handen uit de mouwen gestoken en zijn er onder andere kleedkamers geverfd, trainingsfaciliteiten opgepoetst en is de kunststof pitch op het hoofdveld uitgestoken en schoon gemaakt. Hartelijk dank aan allen die hierbij geholpen hebben: Willem van Mierlo, Gareth Jones (beide dagen zelfs!), Katie Harris, Lot, Nathalie Hennis, Titia Csanky, Annefleure Snoek, Thomas Spits, Ewoud de Man, Karan Deepak, Ashwin Oppu en natuurlijk onze groundsman Paul Polak.

Ook op organisatorisch vlak is er van alles gebeurd, zoals u heeft kunnen horen tijdens de BLV op 6 januari en de Voorjaarsvergadering afgelopen vrijdag (21 april). Naast het vaste groepje vrijwilligers dat al jaren het bestuur bijstaat met met allerlei werkzaamheden, zijn er afgelopen wintermaanden veel meer mensen aangesloten. Recentelijk nog heeft Thomas Pasierowski de eerste stappen gezet om de redactie van de How's That op zich te gaan nemen en niet-spelend lid Harry Oltheten heeft het op zich genomen om een terugkerende column te schrijven (het eerste deel leest u in deze How's That). Mocht u ook op een dergelijke wijze een klein steentje bij willen dragen, dan nodig ik u namens het bestuur uit om eens op dinsdagavond aan te schuiven bij de wekelijkse clubavond.

Een van de dingen die VRA tot de meest bijzondere clubs van Nederland maakt, is de enorme diversiteit aan spelers. Met nauw contact met delen van de Amsterdamse expat community kent een ledenbestand met een enorme verscheidenheid en zien wij ieder jaar nieuwe spelers uit alle hoeken van de wereld naar onze prachtige club toetrekken. Hoewel het contact soms slechts relatief kort is, laat VRA een diepe indruk bij velen die van haar hebben mogen genieten. Een voorbeeld van 'uit het oog, maar niet uit het hart' is Olivier Bouwmeester die na een mooi jaar Nederland weer heeft verruild voor Zuid Oost Azie. Hij heeft aan het eind van het seizoen een stukje geschreven dat ik u niet wilde onthouden en ik dus aan deze How's That heb toegevoegd.

Naast afscheid nemen, heeft VRA ook een hoop leden om te verwelkomen. Tot op heden hebben wij al ruim 20 nieuwe leden in de administratie op mogen nemen. Een speciaal welkom voor international Ben Cooper die op dinsdag 25 april is aangekomen en Simon 'Bear' Varvaruc die op donderdag die op donderdag 27 april landt vanuit Australie. Ben is uiteraard een terugkerend gezicht binnen de VRA-gelederen, die afgelopen periode een sterk staaltje heeft laten zien met de Nederlandse selectie tegen Hong Kong.

Simon is wellicht minder bekend onder de meeste van u. Vorig jaar zomer heeft hij door Europa gereisd en kwam op een zekere zaterdag in Amsterdam terecht waar hij geheel spontaan door de heren van de Zami is opgenomen voor een gemoedelijke pot cricket. Dat beviel Simon zo goed (wat niet opmerkelijk is wanneer je een hattrick bowlt), dat hij besloten heeft om deze zomer in Amsterdam te komen wonen en werken zodat hij bij VRA lid kan worden. Hij is nog op zoek naar werk deze zomer, dus mocht u een leuke vacature weten dan kunt u contact opnemen met het bestuur voor zijn CV.

Komend weekend wordt het eerste drukke cricket weekend, terwijl de competities nog niet eens begonnen zijn! Verderop in deze editie leest u welke activiteiten er zullen zijn. Van vrijdag tot en met zondag is er meer dan genoeg te doen, met een friendly fixture van het niveau 'village cricket' op vrijdag, het grote Zami openingstoernooi met 10 over wedstrijden en 8 verschillende teams op zaterdag tot de oefenwedstrijd van VRA1 tegen het Franse nationale team. Komt dat zien!

Tobias Maessen
Secretaris VRA

Contributie / Club dues

Het bestuur verzoekt een ieder om alle openstaande contributie zo spoedig mogelijk te voldoen. Spelers die voor 1 mei hun contributie nog niet hebben betaald, zijn niet gerechtigd om te spelen. Wijst uw teamgenoten hierop zodat uw team niet voor verrassingen komt te staan!

Na 1 mei zal het bestuur alle captains voorzien van een lijst van spelers die (nog) niet speelgerechtigd zijn en die dus niet opgesteld mogen worden. Voor vragen kunt u contact opnemen met het bestuur via ClubCollect of per e-mail.



The Board kindly asks all VRA members to pay their outstanding club dues. Players who have not fulfilled all their financial obligations, will not be eligible to play until their full dues have been payed. Please make sure that all your team mates are aware of this to avoid confusion or disappointment!

After May 1, the board will provide all captains with a list of players in their teams who are not (yet) allowed to play. If you have any questions, please get in contact with the Board via the ClubCollect portal or by e-mail.

Opening cricket seizoen

Graag nodigen wij u allen uit om op zaterdag 6 mei naar VRA te komen voor de eerste competitiewedstrijden en daarmee de officiële start van het nieuwe cricket seizoen. Zo zal VRA1 om 11:00 uur beginnen aan haar eerste wedstrijd en wel tegen regerend kampioen, Excelsior'20. Daarnaast ontvangen zowel de VRA Dames als de gentlemen van VRA Zami 1 hun Leidse competitiegenoot Ajax. De Dames gaan vroeg van start, 10:00 uur, met een Twenty20 wedstrijd en de Zami's slapen eerst wat uit en komen dan zo rond de klok van half twee in actie. Voor ieder wat wils dus!

Om het seizoen goed te beginnen willen wij u tevens uitnodigen om 's avonds deel te nemen aan de befaamde BBQ van Paul Polak. Naast de teams die spelen hoopt het bestuur een hoop anderen uit de omvangrijke VRA familie te mogen verwelkomen. Wij verzoeken u vriendelijk om vooraf aan te melden voor de BBQ (in verband met inkopen) via secretaris@vra.nl.

Overigens valt het op dat zonder een wedstrijd gespeeld te hebben een hoop VRA teams momenteel gek genoeg bovenaan in de competitie staan. Wishful thinking of een gunstige voorbode? Een screenshot van de website van de KNCB als voorbeeld:












Programma deze week

Vrijdag 28 april:
13:30 Zamigo's vs Village CC
Training van het Franse nationale team
Jeugdtrainingen

Zaterdag 29 april:
11:00 Zami Season Opening Tournament (8 squads, 10 over bonanza!)
17:30 Finals, met aansluitend borrel en BBQ

Zondag 30 april:
11:00 VRA1 vs Frankrijk

Column door Harry Oltheten, deel 1: Wisden

Het gele turfje (oftewel de nieuwe Wisden)

April mag dan volgens de beroemde dichter Thomas Stearns Eliot de wreedste maand zijn, voor veel vaderlandse cricketers is hij dat niet. Zeker, Boreas, de god van de gure noordenwind, houdt zich tijdens de eerste oefenwedstrijden vaak nog allerminst gedeisd, maar de winterslaap is tenminste voorbij en er kan weer gespeeld worden. Dit is evenwel niet de enige reden tot vreugde. De ware cricketliefhebber verkeert vanaf begin april ook in een euforische gemoedstoestand vanwege de naderende verschijning van de nieuwe Wisden, voluit Wisden Cricketers’ Almanack. Dit jaar zijn we al weer toe aan de 154ste editie, een turfje van 1536 dichtbedrukte pagina’s, goed voor een fiks aantal uren onversneden leesgenot. De Wisden is niet altijd zo dik geweest. Het oudste exemplaar uit mijn collectie stamt uit 1895 en telt iets meer dan 400 pagina’s. Het biedt nog altijd uitmuntende en leerzame leesstof. Zo weet ik dat John Wisden & Co de uitvinders zijn van ‘The Catapulta’, een bowlingmachine die het meest weg heeft van een martelwerktuig waar een inventieve Inquisiteur wel raad mee zou weten. En het is altijd leuk om kennis te nemen van de vijf cricketers of the year. In 1895 o.a. de illustere C. B. Fry en de nauwelijks minder getalenteerde Archie MacLaren.

Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Toen een week geleden de nieuwe editie bij me werd afgeleverd duurde het niet lang of ik bladerde door naar de afdeling ‘Obituaries’. Of het te wijten is aan een lichtelijk morbide inslag weet ik niet, maar ik word altijd geïntrigeerd door de heel oud en heel jong gestorvenen alsook door degenen die het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld in ‘abnormale’ omstandigheden. Dit jaar is het bij de A meteen al raak. Nadat we op de hoogte zijn gesteld van het verscheiden van Thammaiam Linghanatha Adisesh, die het net niet haalde tot de negentig, komen we al snel bij Shabbir Hamza Ali, 20 jaar oud, die op 9 juni 2016 verdronk in de Avon bij Saltford nadat hij, de zwemkunst niet machtig, het water in was gelokt door een paar onverlaten die vervolgens op de kant bleven toekijken hoe Ali in het water verdween en niet meer boven kwam. Twee maanden ervoor had hij zijn debuut gemaakt voor Hampshire tegen Cardiff MCCU, een match waarin Ali, een beloftevolle seamer, twee wickets nam. ‘He was an extremely talented young man and a beauty of a guy,’ zei zijn teamgenoot Gareth Andrew over hem. Ali’s lot is treurig, maar dat van William Thomas Allen was zo mogelijke nog treuriger. Deze ex-Warwickshire en Devon speler sprong, 28 jaar oud, op 4 januari 2016, van de Torridge Bridge in Bideford zijn dood tegemoet. Zijn moeder vertelde bij het onderzoek naar de dood van haar zoon dat die ‘had been through a tough few months’. Een understatement als je het mij vraagt.

In de ‘Obituaries’ natuurlijk aan bekende namen geen gebrek. Jack Bannister (85), Donald Carr (89), en Tony Cozier (75) krijgen vele pagina’s, en terecht. Van de laatste, een cricketcommentator van grote allure, wordt met nauwelijks verholen melancholie vermeld dat zijn stem was als ‘a melodic lilt that brought to mind waves gently lapping on a Carribean beach.’ Een mooi, poëtisch compliment. Maar het meest werd ik getroffen door het in memoriam voor Martin Crowe, een van de eersten die ik zag spelen nadat ik op late leeftijd tot de cricketsport was bekeerd. 53 was hij nog maar toen kanker hem op 3 maart 2016 fataal werd. ‘An original thinker, Crowe was always ready to challenge orthodoxy,’ zegt de Wisden-auteur, een mooie eufemistische omschrijving van een dwarse natuur. In de late jaren tachtig werd Crowe enige tijd beschouwd als de beste batsman van de wereld. En hoe weinig ik in die tijd ook van cricket begreep, zelfs voor mijn lekenoog was duidelijk dat hij een grootmeester was.

Niet alleen cricketers brengen het tot een vermelding in de Wisden, ook Mohammed Ali, gestorven op 3 juni 2016, valt dit jaar de eer te beurt. In mei 1966, vijf dagen voor zijn titelgevecht met Henry Cooper, werd hij naar Lord’s gevoerd om op die heilige plek de West-Indiërs te zien spelen tegen Middlesex. Daar ontmoette hij de grote all-rounder Garry Sobers. Vijftig jaar later, op de dag van Ali’s begrafenis, was Sobers weer present op Lord’s en luidde daar, na een speciaal eerbetoon voor de bokslegende, de vijf minuten bel gedurende de lunch op de tweede dag van de Test van Engeland tegen Sri Lanka.

De vijf cricketers of the year bevatten voor mij een verrassing. Ben Duckett, Misbah-ul-Haq, Chris Woakes en Younis Khan waren mij uiteraard bekend, maar van Toby Roland-Jones had ik hooguit vaag wel eens iets gehoord. Toch blijkt hij een grootheid te zijn die in heel cricketminnend Engeland voortleeft door zijn hattrick in september 2016 op Lord’s (Middlesex-Yorkshire). Roland-Jones, een Middlesex man in hart en nieren, blijkt een speciale voorliefde te hebben voor de batslieden uit het Noorden, zozeer zelfs dat zijn bijnaam ‘the scourge of Yorkshire’ is. Ik zal hem voortaan in de gaten houden.

Tot slot een anekdote uit het Wisden ‘Book of the year’, Following on, a memoir of teenage obsession & terrible cricket van Emma John. Het gaat over Phil Tufnell en iedereen die mij een beetje kent weet dat ik alles over deze Pietje Bell van het Engelse cricket indrink als nectar speciaal gemaakt voor Zeus. Phil had weer eens een kater als een koningstijger. Toen hij aan het ontbijt verscheen, duurde het even voordat hij zijn blik op scherp had. Hij knipperde minutenlang wat naar het menu alsof het hem veel moeite kostte zijn keus te bepalen. Emma John die hem gadesloeg verwachtte dat hij iets lichts zou bestellen of misschien het ontbijt wel helemaal zou overslaan. Dat deed Phil niet. Die bestelde ijskoud een broodje met een lekkere vette worst ertussen. ’s Avonds een vent, ’s morgens een vent.

Dit zijn slechts wat krentjes uit de pap. Wie meer wil weten over het reilen en zeilen in de cricketwereld van 2016 leze zelf.

Harry Oltheten

A little note

Dear all,

At my final league game with Zami 1 the opposition had to chase a total of a mere 120 runs. They ended up winning by 3 wickets in the 31st over. We put up a good fight but were a far shine from the match a week earlier, when we confidently won the against VRA Zami 2.That just goes to show that one always has to be alert and never take anything for granted.

Alas, my career with VRA has been a short-lived one, as I – as planned - will be relocating back to Asia by this year’s end. I have had a great time playing with all you guys and it definitely has made my time in the Netherlands even more memorable. Moving to Singapore will not put a stop to my Saturday joy and pursuit though. I will of course continue playing cricket - and continue working on my bowling!

Luckily there is an abundance of clubs. One of those being the highly traditional 1852 Singapore Cricket Club, with its old and ancient, members only access – English gentleman’s club style – pavilion. With its beautiful paneled walls in the bar area, covered with unique cricket memorabilia, and massif leather-bound club-chairs with slowly rotating overhead fans and cool pints of lager continuously and emphatically beckoning, thus providing members the ultimate 3rd innings comfort. I suppose I will apply for membership. Eat your heart out guys!

Come to think of it: Singapore is not a bad venue for a Zami-tour. In that case, I could be your ‘man on the ground’ (i.e. Point of Contact), sorting things out at my end.

The Netherlands is not particularly known for its cricket culture, however I will passionately spread the gospel in the Far East; the talent that is there, the sportsmanship, the competitiveness and overall love for the game is definitely worth conveying.

I would like to especially thank Messrs. Floris Kappelle Esq. and Tobias Maessan Esq. for introducing me to the venerable VRA Zami's. I’d also like to thank all the Zami 1 and 2 players for the great days (uhh.. and nights) I’ve had, and of course not forgetting all the other passionate members that keep VRA rather splendidly running!

When I – for any reason (e.g. business trip) - come back to the Netherlands and the season is still up and running, you may rest assured I will pop up at the boundary. Whether it will be me requesting a bit of bat & ball, or enjoying a 3rd innings cold one (or a wee dram) with all you chaps.

Thank you and keep in touch,

Olivier Bouwmeester

(Olivier is standing fourth from the right)

Vacature KNCB: Lionesses Coördinator / Cricket Support Medewerker

http://kncb.nl/vacature-kncb/

De KNCB is per direct op zoek naar uitbreiding van het professionele team dat uitvoering geeft aan het KNCB beleid.

Vacature: KNCB Lionesses Coördinator / Cricket Support Medewerker (FT : 38 uur per week)

Functie-eisen:
Ervaring en aantoonbare affiniteit met Dames Cricket
Beschikken over (bij voorkeur) Level 3 Coaching diploma
Goede sociale- en communicatieve vaardigheden
Goede kennis van de Nederlandse en Engelse Taal
Ervaring met Word, Excel en Powerpoint
Creatief en innovatief
Bereidheid om in de weekenden te werken

Hoofdtaken: Lionesses, Breedtesport, Opleidingen Lionesses:
• Het opzetten en uitwerken van zomer en winter training programma’s voor de Lionesses U17- U15 en U13 selecties.
• Het tijdens het seizoen organiseren van wedstrijden voor de Lionesses U17-U15 en U13 selecties in binnen- en buitenland
• Het opzetten, uitwerken en begeleiden van trips voor de Lionesses U17, U15 en U13.
• Het verzorgen van de daadwerkelijke trainingen van de diverse Lionesses leeftijdsgroepen, alsmede het inschakelen van assistent coaches voor deze trainingen.
• In overleg met coaches en KNCB HP manager selecteren van teams
• Verzorgen van de communicatie richting (ouders van) speelsters betreffende trainingen, wedstrijden, tours en overige relevant geachte zaken.
• Verzorgen van de wedstrijd- en / of training kleding van de diverse Lionesses selecties
• Het aanleggen, bijwerken, invoeren van data in de speelsters dossier in het Athlete Management Systeem van de KNCB, waarin prestaties, vorderingen en training ethiek wordt gedocumenteerd.
• Het in overleg met de CEO / Finance Manager medio September/Oktober de plannen en budget voor het volgende seizoen uitwerken.
• Indien van toepassing de registratie van speelsters van diverse selectie teams verzorgen richting ICC Europe en/of ICC
• Een administratief ondersteunende rol vervullen voor de zaken rond het Nederlands Dames Team.

Breedtesport Activiteiten

Meisjescricket
Cricketactiviteiten, zoals cricketkampen, talentdagen, festivals, coaching dagen, indoor toernooien, spelregeldagen organiseren gericht op werving en stimulering van meisjescricket.

School programma’s
Het actief organiseren en uitvoeren van een cricketprogramma op lagere scholen, bij voorkeur gevestigd in de directe omgeving van bestaande cricket verenigingen, alsmede het ondersteunen van het Cricket Challenge project van de KNCB gericht op internationale scholen.

Vakantie programma’s
Het organiseren en ten uitvoer brengen van tenminste 3 vakantie trainingsprogramma’s gedurende de schoolvakantie perioden buiten het cricket seizoen.

Werving
In nauwe samenwerking met de KNCB Vereniging Ondersteuner assisteren bij wervingsactiviteiten van de bij de KNCB aangesloten verenigingen en het initiëren en opzetten van lokale cricketactiviteiten buiten de Randstad, zo mogelijk in samenwerking met lokale instanties.

Verbetering van het KNCB Breedtesport product staat te allen tijde centraal.

Opleidingen

Cursussen
Het organiseren van specifiek op Dames & Lionesses gerichte coaching cursussen en het actief werven van deelnemers voor de KNCB coaching-, scoring- en umpire opleidingen, alsmede het organiseren van introductie cursussen voor ouders van nieuwe cricketleden.

(Sport)-docenten / leraren
Actief benaderen van (sport) docenten en hen trainen en motiveren om cricket op te nemen in het jaarlijkse lesprogramma op lagere en middelbare scholen, alsmede cricket clinics verzorgen aan studenten op Sportacademies met als doel Cricket een vast onderdeel te laten zijn van de opleiding.

Geïnteresseerden die voldoen aan bovenstaande functie-eisen kunnen hun sollicitatiebrief voor 5 mei, vergezeld van CV, sturen aan:
K.N.C.B.
T.a.v. A. de la Mar
Wattbaan 31
3439 ML Nieuwegein
cricket@kncb.nl

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures