Jaarverslag 2023

Jaarverslag van VRA, kortweg de Amsterdamsche Sportvereeniging V(olharding) R(.A.P.) A(mstels), over 2023, uitgesproken op de Algemene Ledenvergadering op 28 maart 2024.
Door: De secretaris, Harold Horsman

VRA is kampioen!

Beste leden,

2023 Was alweer een jaar zonder kampioenschap van V.R.A. 1, ons vlaggenschip. En toch zijn we een kampioen. Ik zal u in de komende 10 minuten uitleggen waarom dat zo is.

Allereerst zijn we kampioen groei. Want er is geen club in Nederland die zoveel cricketende leden heeft als wij. We begonnen het jaar met totaal 387 leden en donateurs, tikten de 420 aan en sloten het jaar af met 398 leden. Een gestage groei als u bedenkt dat we eind 2020 nog maar net boven de 300 leden zaten.

Onze leden brengen 20 verschillende nationaliteiten mee. De Nederlanders zijn nog altijd ruim in de meerderheid, met 55%. Een kwart van de club komt inmiddels uit India en vormt een belangrijk deel van onze cricketgemeenschap op het veld. Van de andere nationaliteiten is het Verenigd Koninkrijk het meest vertegenwoordigd met 7%.

We zijn dus ook kampioen op het gebied van veelkleurigheid. Menig sportclub worstelt met de sterk veranderende samenstelling van het ledenbestand en de invloed die dat heeft op de binding met de club. Het bestuur van VRA is er trots op dat we zo veel verschillende culturen in huis hebben die allemaal cricket als levenswijze hebben geadopteerd. De grote diversiteit aan evenementen die op VRA worden georganiseerd laat zien dat deze samenbindende rol van de club in toenemende mate wordt gezien en gewaardeerd door de buitenwereld. Iedereen herinnert zich nog de fameuze India-dag, maar inmiddels worden jaarlijks diverse Indiase feesten gehouden waar honderden mensen met veel plezier naartoe komen.

Het bestuur ziet met groot genoegen dat cricket en gezelligheid in toenemende mate op VRA verbonden worden met elkaar. En er is nog steeds ruimte voor groei op dat gebied. Het bestuur is dan ook nog altijd dringend op zoek naar mensen die de gezelligheid op de club willen organiseren en te zorgen voor nog meer verbinding tussen cricketballen en bitterballen.
Zijn er ook nog keerzijden aan de groei van het VRA-ledenbestand? Natuurlijk zijn die er. Het aantal aanmeldingen (108) maar ook afmeldingen (83) in een jaar is nu zó groot, dat de secretaris meer dan een dagtaak heeft aan het op orde houden van de ledenadministratie. Daarnaast groeit ook de groep mensen die moeite hebben met basale betaaldiscipline van de contributie, waardoor de secretaris steeds vaker de inzet van een heuse deurwaarder overweegt.

En realiseert u zich dat 19 VRA teams plus diverse nationale en internationale teams die op VRA komen spelen, verdeeld over 3 velden, gedurende 23 weken van het buitenseizoen, leiden tot het moeten organiseren van een slordige 200 cricketwedstrijden. Ga er maar aan staan als wedstrijdsecretaris. En dat heeft Thomas Spits gedaan. Chapeau!
En zijn al warmlopende opvolger, Louis Collignon, valt met zijn neus in de boter, want het aantal teams groeit nog steeds. Het zal duidelijk zijn dat zijn taak er niet lichter op zal worden.

De club

De organisatie van de club krijgt steeds meer vorm. En dat betekent dat we de omslag van houtje-touwtje naar professionele organisatie nu al enige jaren aan het maken zijn. De groei van de club vraagt namelijk om continue verbeteringen en aanpassingen in de organisatie. De basisprocessen van de club zijn inmiddels steeds beter op orde. Vergaande digitalisering is daarbij een grote noodzaak om het hoofd te bieden aan alle administratie-eisen die gesteld worden aan sportclubs door lokale en landelijke overheden. Wist u bijvoorbeeld dat alle trainers en coaches die met kinderen te maken hebben een VOG moeten hebben en dat VRA een heus emailadres voor een vertrouwenspersoon heeft? Uit vertrouwelijke bron kan ik melden dat er overigens gezocht wordt naar meer vrijwilligers op dat vlak.

Als lerende organisatie is terugkoppeling essentieel om te bepalen of we op koers liggen. In 2023 is een begin gemaakt met het vragen naar de ervaringen van de leden. Het aantal mensen dat de enquête heeft ingevuld was al zeer bemoedigend, dus daar zullen we in de komende jaren op voortborduren. De commentaren liepen uiteen van hoog tot laag: Van “fantastische faciliteiten”, “heerlijk eten met schappelijke prijzen” en “de sociale aspecten, vriendschappen en internationale contacten” tot “te weinig sociale activiteiten”, “het slechte eten” en “te hoge prijzen”. De voorzichtige conclusie die kon worden getrokken is dat ruim 60% een goede tot zeer goede ervaring op de club heeft gehad. Het bestuur gaat uiteraard voor een hoger percentage en roept ieder lid op om daar een bijdrage aan te leveren.

Cricket

Ook op cricketgebied zien we groei. En dat moet ook wel, want onze ambities op de pitch blijven onveranderd groot. Vooral op topniveau valt er het nodige bij te spijkeren. Het bestuur bouwt al jaren aan een topsportbeleid dat moet leiden tot duurzame successen aan de top. Met het aantrekken van topspeler Teja Nidamanuru als Hoofd Ontwikkeling Topcricket bereiken we een nieuwe fase in de groei van onze talenten. Veel dank is verschuldigd aan Taku Kusano die in 2023 de weg bereid heeft voor Teja.

Het afgelopen jaar heeft het Nederlands Elftal opnieuw op vrijwel dagelijkse basis op VRA voorbereid voor de internationale successen. Vrijwel wekelijks waren de verrichtingen van zowel onze nationale heren als damesteams op onze velden te zien, in hun aanloop naar belangrijke toernooien op het wereldtoneel. De kwaliteit van onze pitches en faciliteiten wordt daarbij steevast geroemd.

Heren

VRA 1

Het uiterst jonge eerste team had vooraf grote ambities en verwachtingen. Onder aanvoering van Leon Turmaine werden aanvankelijk grote prestaties geleverd. Toch leidde dat op cruciale momenten helaas niet tot het benodigde succes en werden wedstrijden onverdiend toch verloren en kwam ons eerste net tekort om in de kampioenspoule mee te kunnen doen. Om die teleurstelling te boven te komen werd de verliezerspoule grandioos gewonnen, maar dat was niet meer dan een troostprijs. Vermeld moet uiteraard de bizarre wedstrijd tegen HBS worden, waarin Johan Smal met 170 en Vikram Singh met 155 de monsterscore van het Eerste opschroefden tot 455 voor 8, uit 47 overs. De regenachtige omstandigheden waren bepaald geen belemmering om te gaan prikken. HBS maakte het op hun eigen kunstgrasveld overigens nog spannend door tot 398 uit bijna 39 overs te komen. Kijk vooral de live beelden er nog eens op na om deze vreemde wedstrijd nog eens terug te zien. In de T20 plaatste het Eerste zich net niet bij de eerste vier, waardoor de play-offs gemist werden. Vooral de op de laatste bal verloren wedstrijd tegen Sparta was een stevige misser in de jacht op succes. Een ander hoogtepunt vormde elke week de altijd literaire beschouwing van Harry Oltheten op de wedstrijd van het Eerste. De bundeling van zijn werkjes staat op de planning.

VRA 2

Het team van Pragam Rathore en zijn maten deed het heel behoorlijk in de Eerste klasse en eindigden op een vijfde plek in de kampioenspoule. De doorbrekende talenten Adam Constant en Aaditt Jain lieten zien dat ze hun plek aan het verdienen zijn. Hoogtepunten waren de 6 voor 38 van Keshava Lal en de 18 voor 5 van Sharad Hake.

VRA 3

Ons derde team deed in de Overgangsklasse B serieus mee voor het kampioenschap. Onder aanvoering van captain Atul Rana werden echter de cruciale wedstrijden tegen VVV en Quick Nijmegen verloren, waardoor een verdiende derde plaats een feit werd.

VRA 4 en VRA 5

Het vierde en vijfde team streden beide in de middenmoot van de Tweede klasse. Het hoogtepunt dat vermeld mag worden is de Nelson not-out van Martin Krop.

VRA 6 en VRA 7

Het zesde en zevende team deden het uitstekend en werden beide kampioen van respectievelijk 3B en 3A.

ZAMI 1, ZAMI 2, ZAMI3

De Zaterdagmiddagcricketers hebben een heel gemengd seizoen gehad. ZAMI 1 opteerde dit jaar voor een middenmootpositie, terwijl ZAMI 2 zowaar het kampioenschap veroverde, aangevoerd door een ontketende captain Thomas Spits die ondanks een net-gemiste century ruim 400 runs wist te maken en daarmee de basis te leggen voor een verdiend kampioenschap. Dat deed Saranga Liyanage trouwens ook met zijn 133 De heren van ZAMI 3 hadden een teleurstellend seizoen, aangezien er maar 4 wedstrijden doorgang konden vinden omdat de tegenstanders geen team of veld voor elkaar konden krijgen.

Dames

Ons Damesteam en Damescricket in het algemeen blijven een zorgenkindje, ondanks het grote aantal spelende damesleden dat op papier staat. Er zijn genoeg individuele talenten zoals Gwen Bloemen, Nathalie Hennis, Miranda Veringmeijer, Birgit Viguurs en Meike Lubbers die een wedstrijd op de grasmat kunnen leggen, maar de keuze tussen topcricket en recreatiecricket moet nog steeds gemaakt worden. Aan de gezelligheid zal het niet liggen, want die is in goede handen.

Jeugd

De jeugdafdeling van VRA stond het afgelopen jaar opnieuw onder leiding van onze kampioene Sidra Raja. Terwijl ze thuis drie jonge kinderen opvoedt, wist ze het opnieuw voor elkaar te krijgen om ruim honderd jeugdleden in 9 jeugdteams een jaar lang in allerlei cricketactiviteiten onder te dompelen, waardoor onze talentenfabriek steeds meer kampioenen van morgen aflevert.

Al vanaf de eerste weken in januari is de opkomst van de jeugd op de trainingen erg goed te noemen. VRA groeit in alle leeftijdscategorieën en doet mee voor het hoogste podium. Ons Onder 13 team, onder leiding van Tracey Spies, werd kampioen en liet zien hoe talent en plezier uitstekend met elkaar samengaan.

Onder 15 kwam net te kort om het zeer sterke Kampong te verslaan en werd verdienstelijk tweede.
Ons aanstormende-talententeam Onder 17 had met captain Ibaad Zaidi een prachtig seizoen, waarin niet alleen sportieve prestaties geleverd werden, maar ook sportiviteit hoog in het vaandel stonden. De complimenten daarvoor voor het hele team.

Tenslotte

Dit was een korte samenvatting van een veelbewogen jaar van cricketplezier en dito prestaties. Het heeft laten zien dat VRA niet alleen groeit op vele terreinen, maar ook kampioen is. Dat laat niet onverlet dat het motto voor volgend jaar is:
VRA 1 wordt kampioen!

Our Sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures