Brief aan Paul Polak

Apeldoorn, maart 2019

Beste Paul,
Het is alweer een paar maanden geleden sinds jouw indrukwekkende afscheid bij de crematie en herdenking op VRA. De kenners van Westgaarde hadden een garderoberek neergezet voor 20 jassen. Er waren zo’n 200 belangstellenden, schat ik zo. Mooie speeches van Karianne, Rolf en Ewoud. En later op VRA. Wat was ik trots op mijn club, mijn bestuur en een paar bijzondere leden die dit in korte tijd hadden georganiseerd. Weer zo’n 200 man waarvan de helft door jou in het verleden tot op het bot beledigd was. Wat zou je genoten hebben van de dames en heren hockey Internationals, het Bondsbestuur, Nederlands Elftal cricketspelers, besturen van diverse cricketclubs, mensen van het Bos, de Gemeente Amsterdam en Amstelveen, wat zou je genoten hebben.
Ik hoorde dat jouw vriend Roland Lefèbvre het laatste afscheid had bedacht. Met z’n allen vanaf het overdekte terras naar de square. Die geheel was uitgelicht met aan alle kanten een foto van jou omlijst met gedragen muziek. Met mij hielden velen het niet droog. Wie had ooit kunnen denken dat ik om jou zou janken. Wat zag die square er goed uit. Dat jij die laatste renovatie hebt kunnen doen is een zegen. Fijn ook dat het nieuws dat volgend jaar Pakistan en West Indië op jouw pitch komen spelen je nog bereikt heeft. Wat je nog niet weet is dat Roland, jouw hero Hunt, de net gepensioneerde groundsman van Lords, zo ver gekregen heeft dat hij in maart naar Amstelveen komt om te adviseren. Goed om te zien dat het Bondsbestuur actief acteert in de vervanging van jouw rol.
De verbouwde bar is inmiddels overgenomen door de door jou zelf opgeleide kundige en hartelijke dames. En, natuurlijk heeft erelid Siebrand Mulder de financiële leiding van de bar op zich genomen. Hij schijnt ook alle elektrische leidingen in het clubhuis te hebben vernieuwd. Inmiddels was er een zeer goed bezocht vrijwilligersfeest op het clubhuis met als resultaat dat meer leden dan voorheen hun hulp hebben aangeboden. Bestuur, Ewoud, Thijs zijn druk bezig met de laatste loodjes van de wirwar aan leningen, subsidies en schenkingen. Het lijkt of door jouw dood de vereniging in de breedte is wakker geschud dat er iets moet gebeuren. Iedereen realiseert zich dat de tijden: Paul regelt het wel – voorgoed voorbij zijn. Vertrouwde namen als Floris, Harold, Willem en Thomas spelen gelukkig weer een hoofdrol. Maar ook een nieuwe naam, die van secretaris Nigel Drenthe doet van zich spreken.
Had nog even contact met Karianne. Voor jullie hondje zijn prima regelingen getroffen en ze vertelde van een YouTube filmpje waar jij in figureert als ober in Bananasplit. Op haar verzoek ga ik met de vroegere producer van Bananasplit na of er nog meer materiaal te vinden is. Karianne vindt het prettig om bewegend beeld van je te zien.
Tot zover het VRA nieuws. Ik verwacht niet dat je terugschrijft, want je hebt nog nooit 10 regels op papier kunnen zetten. En het mobiele bereik zal daar wel nul zijn. Hoorde nog een anekdote over je. Je belde een VRA-lid of jullie samen naar de crematie van erelid Rob Raayen zouden gaan. Dat lid kon niet. ‘Dan ga ik ook niet, want Rob komt ook niet op de mijne’. Ik hoor het je zeggen.
Groet,
John

Onze sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures