De Kleefstra Almanak 2015 is uit

Jazeker, de Kleefstra Almanak.
Voor wie niet weet wat dat is citeren wij hieronder het voorwoord van Alex de la Mar, dat een aardig beeld geeft van de geschiedenis en betekenis van deze jaarlijkse KNCB-uitgave.

Voorwoord Kleefstra Almanak 2015

Eindelijk. De Kleefstra Almanak 2015, waar velen van ons halsreikend naar hebben uitgekeken, ligt voor ons.

Vroeger was de Kleefstra Almanak jaarlijks het slotnummer van Weekblad Cricket. Op initiatief van Wim Neleman is de Archief- & Bibliotheekcommissie de Kleefstra begin negentiger jaren zelf gaan produceren en zijn wij gewend geraakt aan het gegeven dat de Kleefstra Almanak vóór de kerstdagen verscheen. Elk jaar weer een heerlijk cadeautje dat voor velen onder ons impliceerde dat urenlang onder de kerstboom de meest bizarre cijfertjes werden doorgenomen.

Bij mij staan al die almanakken nog steeds in de boekenkast, al dan niet ingebonden als onderdeel van tientallen jaargangen Weekblad Cricket. Niets leuker dan de hoogste openingstand in het Nederlandse cricket nog eens voorbij te zien komen of te lezen over de hoogste individuele score. Dick Vierling en Nolan Clarke praten u ongetwijfeld graag bij over deze onvoorstelbare dag in Bloemendaal. Nolan is sindsdien (1990) de trotse houder van de Oranje Wimpel (trofee voor de hoogste individuele score in de hoogste klasse).

Om diverse redenen heeft de Archief- & Bibliotheekcommissie dit jaar besloten de Kleefstra Almanak niet overhaast in december te laten verschijnen. Echte cijferaars willen compleet zijn. Zo mochten natuurlijk de prestaties van het Nederlands Dames elftal van het in november/december in Thailand gespeelde World Cup kwalificatietoernooi Twenty20 niet ontbreken en, toegegeven....., waren de cijfers van met name de diverse KNCB wedstrijden niet tijdig compleet.

Bijna dagelijks kom ik langs het oude huis van Brinio Kleefstra, gelegen tegenover de ijsbaan in Haarlem. Ik stel me dan voor hoe hij als een kluizenaar wekenlang dagelijks wedstrijdformulieren vertaalde naar duizenden individuele spelerskaarten, clubkaarten bijwerkte, vervolgens allerlei gemiddelden-lijsten handmatig uitschreef, deze vervolgens op een oude Remmington zat uit te typen, om daarna op zijn fiets te stappen teneinde die lijsten bij de drukker af te leveren. Wat een monnikenklus moet dat geweest zijn.

Tijden zijn weliswaar veranderd, maar het samenstellen van de Kleefstra Almanak is nog steeds een onvoorstelbare klus. Namens de Nederlandse cricketgemeenschap wil ik de Archief- & Bibliotheekcommissie vanaf deze plek dan ook bedanken voor wederom een puik stukje werk. Brinio kan tevreden zijn.

Met de cijfers over 2015 in de hand kan het vizier alweer gericht worden op 2016. Het seizoen nadert met rasse schreden en inmiddels is het Nederlands elftal afgereisd naar India, waar het team deelneemt aan de Twenty20 World Cup. Tegenstanders Bangladesh, Oman en Ierland staan straks tegenover een zeer gemotiveerd Nederlands team. Onder bondscoach Anton Roux heeft het team sinds begin 2015 bijna alles gewonnen wat er maar te winnen viel. De kwalificatie voor de volgende World Cup Qualifier in 2017 in Bangladesh is inmiddels binnen handbereik (de nummers 1 tot en met 4 van het World Cricket League Championship kwalificeren zich).

Gelet op de huidige stand in de Intercontinental Cup is het bovendien niet ondenkbaar dat Nederland in 2018 haar eerste echte officiële testmatch gaat spelen. De winnaar van deze editie van de Intercontinental Cup speelt dan een testmatch tegen de laagst geplaatste full member. De Archief- & Bibliotheekcommissie zal daarover ongetwijfeld graag berichten in een volgende Kleefstra Almanak.

Alex de la Mar

© KNCB Kleefstra Almanak 2016

Onze sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures