How it's done #1 | Making a cricket bat

In deze cricketloze periode is er voor de diehards nog genoeg mooi cricket te volgen, zoals bijvoorbeeld de Champions League T20 die momenteel in India wordt gespeeld van 14 september tot 4 oktober. Zie CL T20.

Voor de liefhebbers leek het een leuk idee om onze eigen website off season te gaan inzetten om met enige regelmaat wat leuke cricketverhalen, filmpjes of instructies af te stoffen. Er is tegenwoordig zoveel informatie beschikbaar via internet dat het zonde is om daar niet af en toe in rond te neuzen.

Om te beginnen een paar prachtige filmpjes over het maken van een cricketbat. Van het aanplanten van de Engelse wilg (Salix Alba Caerulea) tot het aanbrengen van de labels op de handgemaakt bats.

In de archieven van British Pathé zijn prachtige filmpjes te vinden, waaronder een verslag van het maken van een bat in 1939.

In 1962 filmde Pathé nogmaals de ontwikkelingen op dit gebied, voorzover die er waren althans.

Anno nu blijkt er in de basis nog weinig veranderd. Een iets vlakker blad, fraaie scoops, prachtige stickers, maar dezelfde techniek en vakmanschap. Wel artistieker gefilmd misschien.

Wil je alles lezen over het prachtige Engelse wilgenhout dat gebruikt wordt voor de betere cricketbats dan is de website van J.S. Wright een aanrader. Sinds 1894 levert deze firma het beste hout aan batfabrikanten, afkomstig van talloze plantages en particulieren in heel Engeland. Wie een plekje in z'n tuin over heeft kan er nog aardig geld mee verdienen.

En tenslotte de gebruikelijke onderhoudstip voor wie niet jaarlijks een nieuw bat wil aanschaffen: bewaar je bat buiten het seizoen het best horizontaal op een droge plaats met een stabiele temperatuur en vochtigheid. Maar niet nadat je het nog een keer licht hebt ingewreven (blijf weg van de 'vork' waar de handle is ingezet!) met rauwe lijnzaadolie. Niet teveel olie, want dat is zelfs schadelijker voor het bat dan te weinig.

Onze sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures