The Spirit of Cricket - Mededeling KNCB

Deze week ontving het Bestuur een brief van David Woutersen (KNCB-functionaris), waarvan de inhoud ook op de website van de Bond werd geplaatst. Het betreft een aansporing aan alle cricketers om onze sport conform de Law's 'in de geest van het spel' te blijven spelen. Tevens worden enkele maatregelen ter ondersteuning daarvan aangekondigd, die per direct zullen ingaan. Het VRA-Bestuur acht dit thema van groot belang en wil de inhoud van de brief dan ook graag met u delen:

"In de Nederlandse sport is net als in de samenleving sprake van een verandering in het gedrag van mensen. Dat gedrag manifesteert zich ook op onze sportvelden. Vele sportbonden naast de KNCB kennen Sport & Respect campagnes omdat zij een toename zien in excessen op de sportvelden met daaraan gekoppeld een toename van het aantal strafzaken.

Cricket staat, zowel nationaal als internationaal, bekend als een Gentlemen’s Game. Hoewel de betekenisgeving van dit begrip voor iedereen anders is, en daardoor multi-interpretabel, mag het voor iedereen duidelijk zijn dat het hier gaat om op een beschaafde en respectvolle manier met elkaar om te gaan. De uitwerking van dit begrip staat beschreven in de Preamble van de Laws of Cricket “Spirit of Cricket”:

“Cricket is a game that owes much of its unique appeal to the fact that it should be played not only within its Laws but also within the Spirit of the Game. Any action which is seen to abuse this Spirit causes injury to the game itself. The major responsibility for ensuring the spirit of fair play rests with the captains.”

Ook binnen de cricketsport wordt, ondanks bovengenoemde preambule van de laws, in toenemende mate geconstateerd dat wedstrijden niet altijd een plezierig verloop hebben, waardoor heftige discussies op de cricketvelden kunnen ontstaan die soms het toelaatbare overschrijden. Binnen het KNCB-bestuur en het Bondsbureau vormt dit gegeven een onderwerp van voortdurende zorg. Ondanks verschillende initiatieven in het verleden is er geen verbetering te zien, zeker ook in de klassen waar geen bondsumpires actief zijn. Maatregelen zijn daardoor onvermijdelijk. Maatregelen die meteen kunnen worden ingevoerd en maatregelen die de instemming van de Algemene Ledenvergadering behoeven en daardoor pas in 2015 kunnen worden geëffectueerd. Om de “Spirit of Cricket” te waarborgen en cricketwedstrijden binnen deze spirit te laten verlopen worden door het Bestuur en Bondsbureau nu reeds de volgende maatregelen met onmiddellijke ingang in werking gezet:

1) KNCB bondsumpires kunnen vanaf heden worden ingezet bij wedstrijden in alle klassen. De competitieleider zal in samenspraak met de Scheidsrechterscommissie risicowedstrijden aanwijzen voor de lagere klassen, waar een umpire aan het levende wicket de wedstrijd leidt (tenzij twee bondsumpires zijn aangewezen).
2) Ook kunnen bij specifieke wedstrijden waarnemers worden ingezet, die rechtstreeks aan het bestuur rapporteren over hun bevindingen. Zijn deze bevindingen negatief dan deelt het bestuur een “first en final” waarschuwing uit. Bij herhaling volgt een bestuurlijke sanctie middels het in mindering brengen van wedstrijdpunten.

Wij hopen dat deze maatregelen ertoe bijdragen dat wedstrijden een beter verloop krijgen. Desalniettemin doen wij: - een beroep op alle cricketers, bestuursleden en toeschouwers om binnen de Spirit of Cricket te spelen; - een beroep op alle spelers en bestuursleden om de Spelreglementen en Laws goed te kennen. Ervaring leert dat gebrek aan of onjuiste kennis van de Laws een veel voorkomende katalysator is voor discussie; - een extra beroep op de captain. Hij is immers verantwoordelijk voor het gedrag van zijn elftal ("The major responsibility for ensuring the spirit of fair play rests with the captains.").

Er wordt langs diverse kanalen overlegd over verdere stappen om de juiste Spirit of Cricket te bewerkstelligen. Zodra meer bekend is, stellen we eenieder op de hoogte. Mochten er aan de hand van bovenstaande vragen of opmerkingen zijn, dan kunt u contact opnemen met David Woutersen (KNCB)."

Onze sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures