Afscheid van Paul Polak

9 januari j.l. hebben wij afscheid genomen van Paul Polak tijdens een indrukwekkende crematieplechtigheid op Westgaarde. Familie en een zeer grote verzameling vrienden van Paul, met name ook uit de cricketwereld, waren daarbij aanwezig. Aansluitend vond op VRA een herdenkingsbijeenkomst plaats met meerdere sprekers. Honderden vrienden en kennissen van Paul kwamen hem de laatste eer bewijzen. Tijdens de crematieplechtigheid sprak Ewoud de Man namens VRA en schetste een veelzijdig beeld van ons unieke clubicoon Paul Polak.

"Kerrie, Eva, Ruben, Michiel, Karianne, vrienden en cricketvrienden van Paul,

Ja vergeten....ik denk niet dat we Paul zo maar vergeten, daar ben ik niet zo bang voor.

Ik heb altijd als ik naar het weer kijk, dat ik meteen aan Paul moet denken. En als ik de laatste dagen naar buiten kijk, kan ik me niet geheel onttrekken aan de gedachte dat De Almachtige daarboven Paul even uit het oog is verloren en dat Paul heel geïnteresseerd, maar volstrekt illegaal, aan wat knoppen aan het draaien is.

Paul Polak leerde ik 35 jaar geleden als 17-jarig jongetje kennen, toen ik bij VRA kwam spelen. Een vreemde snuiter, dat was toen al meteen duidelijk -dacht ik- met dikke sigaren, veel te dure auto’s en een enorme grote bek. Een echte Amsterdammer vond ik, met onevenredig veel zelfvertrouwen leek me. Met dat kale hoofd en sigaar in de mond legde hij me op de eerste crickettraining bij VRA uit, dat de meeste topspelers geen spin konden spelen en -vond hij- dat hij de aangewezen man was om me dat te laten zien! Het ongegeneerde zelfvertrouwen had iets magisch voor me. Dit bleek hij bij iedere nieuwe speler te doen en Paul verklaarde later met een stalen smoel dat hij de meeste profs die bij VRA kwamen spelen op de eerste training uitgooide en dat hem dat een bijzonder goed gevoel gaf.

Paul was voor veel mensen een complex persoon, een loner, enorm gelaagd en afhankelijk van z’n stemming, kon je met snelle wisselingen in die laagjes te maken krijgen.
Stress en tijdgebrek konden bij hem tot woedeaanvallen leiden, vooral als hij met mensen moest samenwerken die niet zo snel als hij werkten of dachten.

Ik kan me nog wat explosies voor de geest halen als het ging regenen op VRA en vrijwilligers moesten helpen om de zeilen op de square te leggen. De dag erna waren er meestal geen vrijwilligers meer en klaagde Paul dat ie altijd alles alleen moest doen.

Gebrek aan respect voor hem leidde tot sarcasme of boosheid, vooral als dat in verband stond met zijn veld of square. Zo had hij besloten om Nolan Clarke, voormalig Nederlands Elftalspeler, angstgegner en criticaster van Paul’s werk, zodanig op de kast te krijgen voor iedere thuiswedstrijd, dat hij niet zou functioneren. Sarrend en op alle knoppen drukkend zei Paul hem dan dat ie ‘s ochtends -een soort heiligschennis in cricket- nog maar wat extra gesproeid en geprikt had. Nolan maakte erg weinig punten op ons gras tot grote frustratie van Nolan, hetgeen natuurlijk leidde tot enorme hilariteit bij Paul. Paul had echter ook een hele zachte kant en als hij goed in z’n vel zat was hij de vriendelijkheid zelve. Een speciale band had hij met Julian Molenaar en Amil Prasad, mensen die hem zeer aan het hart gingen.

Hij testte mensen lang uit voordat hij wat closer met ze werd en mocht je niet in Paul’s pulletje vallen dan merkte je dat direct. Het leidde soms tot behoorlijke aanvaringen. Paul was een mens die over bijzondere talenten & vaardigheden beschikte; hij was om te beginnen verschrikkelijk intelligent. Dit had hij niet meegekregen via boeken of studie, maar puur door goed te luisteren, kijken en door te experimenteren. Paul kon héél goed kijken, waarnemen moet ik eigenlijk zeggen en het irritante was dat hij ook vaak direct met je deelde wat hij zag. Vooral in vergaderingen kregen we dan op detailniveau een beschrijving hoe iets in elkaar zat en daar zaten we dan -als hoeders van de grote lijn- zeker niet altijd op te wachten.

Het graswicket op VRA heeft hij echter bijna 25 jaar met dit oog voor detail onderhouden en hij wist na al die jaren echt van de hoed en de rand. Hij waakte erover en vervloekte hockeyers die erover heenliepen en ook de ooit tijdelijke benoemde groundsman van VRA die onbedoeld paddestoelencompost over de square had uitgestrooid, moest het heel lang ontgelden.
Hij was een echte pionier, die als je hem een klus gaf, zich er vol op stortte. Misschien niet op de manier zoals je dat zelf zou hebben gedaan, maar het kwam wel voor elkaar.

De mooie momenten die ik met Paul koester zijn natuurlijk zijn avonturen & verhalen. Of het nu over cricket, skiën, meubels, schilderijen, ijshockey, stoffen, bouw of verzekeringen ging, Paul had er een verhaal over.
Een aantal van deze verhalen -die ik met hem meegemaakt heb- wil ik graag met jullie delen.

In de jaren ‘90 werkte ik bij een bedrijf dat kredietrisico’s op bedrijven beoordeelde. Dat wist Paul en dat kwam goed uit want hij was met Oscar actief -toen- in de stoffenhandel. In die tijd waren er nog veel ateliers & handelaren in Parijs en Paul ging er dan heen om z’n handel te regelen. Op een gegeven moment gaat de telefoon en belt Paul. “Ja met Paul, kun jij even meekijken of ik wel met het juiste bedrijf zaken doe?” Tuurlijk Paul. Paul noemde dan het bedrijf waar hij voor de deur stond, ik zocht het op en kon dan Paul vertellen hoe het er voor stond. Dit bleef uiteraard niet bij 1x; wij werden het informatiecentrum van Paul op dit gebied, maar niemand bij mijn toenmalige werkgever vond het erg; “juist erg verstandig dat zo iemand zich informeert en kijkt of z’n toekomstige klanten wel gaan betalen”, was de consensus. Ik kan u vertellen dames en heren dat ik alleen maar bedrijven uit mijn computer naar boven kreeg die óf halfrot of totaal rot waren, wat natuurlijk wel een beetje merkwaardig is als dat je klanten moeten worden. Ik sprak Paul daar na een paar weken op aan en wilde weten hoe het zat.
Verbaasd keek hij me aan en zei “snap je dat dan niet?” Het gaat me helemaal niet om toekomstige klanten, het gaat om toekomstige leveranciers! Hoe rotter ze zijn, hoe meer korting ik eruit kan slepen, want dan weet ik zeker dat ze tegen elke prijs aan me willen verkopen!

Twee jaar geleden ging de tractor stuk op VRA. Dat was lastig want als groundsman doe je bijna alles met dat ding. Paul mocht een nieuwe tractor uit gaan zoeken en samen gingen we die bekijken en evt. kopen in Zeewolde. Paul zat als een opgewonden kleuter in de snoepwinkel naast me in de auto mij alles te vertellen over tractoren en wat we allemaal nodig hadden. Bij de leverancier aangekomen bleek dat Paul al telefonisch doorgegeven had welk model hij nodig had en dat het een compleet model moest zijn. We stiefelden door de showroom naar de bewuste machine. Daar aangekomen begon de verkoper het apparaat enorm aan te prijzen en Paul hoorde dit stilzwijgend aan, wetende dat deze vent op commissiebasis werkte.
Vervolgens nam Paul het gesprek op geheel eigen manier over.

“Het is een mooie tractor hoor, maar -Hij is niet eens half compleet (hefbomen), want de banken..... -Hij is totaal ongeschikt voor VRA (grasbanden), want de zeilen op de square.... -Allerbelangrijkste. Hij kan niet trekken. (Trekbalk). Aanhanger heeft een speciaal oog..... -De accu is niet goed. En nadat hij alle opties uit de zak van die verkoper had geklopt en uitgelegd had dat zijn telefonisch besproken model echt voor de genoemde prijs al die opties in zich had, moest er ook nog even over de prijs zelf gepraat worden. Paul had me gevraagd cash geld mee te nemen en stelde voor om tegen “de gebruikelijke” liquiditeitskorting af te rekenen. Fronsende wenkbrauwen natuurlijk aan de andere kant. Wat dat dan precies inhield? Nou vertelde Paul, als wij nu eens contant konden afrekenen, zou dan die -voor u zo- vervelende BTW niet geheel onnodig zijn? Uiteraard kreeg hij een extra korting en bij het vertrek keek hij me met twinkelende ogen aan en sprak de voor mij legendarische woorden: “Baar geld is koning in ieders woning”.

Die zachte kant; Eind 2016 overleed onze cricketvriend Maurits Houben en besloten wij samen naar zijn afscheid te rijden. “Het is goed om dit soort dingen nooit alleen te doen, verkondigde hij door de telefoon”. Die ochtend was Paul een half uur eerder bij mijn huis. Hij wilde er graag op tijd zijn en had zijn nieuwe G-star spijkerjack aangetrokken zodat hij er tip top uit zag. Hij had uiteraard wel zijn motorlaarzen aan. Paul was stil in de auto. Hij memoreerde alleen de mooie momenten die hij met Maup op het terras had meegemaakt. Rustig, kalm en heel beschouwend. Geen kritiek, geen gemopper, alleen een soort serene blik. En op de terugweg van de plechtigheid zei hij uit de grond van z’n hart: “ik wou dat iedereen in de cricketwereld zo zichzelf was als Maup.” En dat was precies zoals Paul mensen graag zag.

Ik moet toch afsluiten met een lach als ik aan Paul denk. Zo waren we de afgelopen 3 jaar heel druk bezig met de voorbereiding op de verbouwing van ons clubhuis en de aanbouw van een crickethal. Een plan waar Paul ook vol in geloofde. Na een gesprek met de architect zaten wij de tekeningen nog eens door te nemen en kwam ik erachter dat we iets cruciaals waren vergeten. Dus ik zei tegen Paul: “Paul je bent iets vergeten”! Hoezo? “Nou zei ik je bent vergeten in het nieuwe clubhuis een eigen ruimte voor de groundsman in te tekenen” “Maar dat is toch volledig onnodig, wierp hij me tegen, ik zit nu toch ook waar ik wil?”. Ja zei ik, maar waar je even niet aan gedacht heb is dat het nieuwe clubhuis een “niet-roken” plek gaat worden! Het is de enige keer dat ik Paul met z’n mond vol tanden heb zien staan en het enige oorstrelende compliment wat ik terugkreeg was “vuile pleurishond”.

Paul je was voor mij een mooi mens en ik heb van je vriendschap genoten."

Ewoud de Man

Our Sponsors

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures